Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ELAZIĞ’IN BÜYÜK DEĞERİ, HANİFE TÖRE HAKKA YÜRÜDÜ ..

Elazığ’ımızın yetiştirmiş olduğu Eğitim ve Siyaset dünyasının duayen isimlerinden Hanife Töre Hakkın rahmetine kavuştu.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2019 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2019 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ELAZIĞ’IN  BÜYÜK DEĞERİ,  HANİFE TÖRE HAKKA YÜRÜDÜ ..

Başta yetiştirmiş olduğu öğrencileri, siyaset dünyasından dostları, akrabaları, komşuları ve geniş bir halk  kitlesinin katılmış olduğu cenaze töreninde duygusal anlar yaşandı.  Orhangazi-Gölyaka Cami’inde  öğle namazını müteakip  kılınan  cenaze  namazı sonrası   ,Gölyaka Mezarlığı’na defnedildi.

   Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ı temsilen  cenazeye katılan Sayın Ahmet Akman'a  bizlerde mikrofonunuzu uzattık ve duygu ve düşüncelerini almak  istedik;

    “Özellikle Hanife Başkanımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. Hanife Hoca  iyi bir  Belediye Başkanı olmasının yanı sıra  iyi bir eğitimciydi. Bizim özellikle Elazığ kültür havzasında milli ve manevi değerlerin  tamamını kendi şahsında yaşamış ve yaşatmış bir hanımefendiydi. O  nedenle kendilerine  bir Elazığlı olarak Elazığ Kültür havzası temsilcisi olarak teşekkürlerimi iletmek istiyorum.  Bu teşekkürleri  aynı zamanda Sayın Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz adına da bütün vatandaşlarımıza , hemşerilerimize  iletmek istiyorum” dedi.

    Bursa Elazığlılar Derneği Başkanı İbrahim Karaçin  ise  şu açıklamaları yaptı;

      “Çok önemli yeri doldurulamayacak bir hemşerimizi  maalesef kaybettik .  Mekanı cennet olsun .  Hanife hocamız ,  Hanife başkanımız sadece Elazığ’ımızın  değil, Türk kadınının bir önderiydi, Türk demokrasisine  adını yazdırmış bir başkandı . 22 yaşında Türkiye'nin ilk halk oyuyla seçilmiş belediye başkanıydı  . Bu anlamda çok önemli bir şahsiyet , başkanımızın  da arz ettiği gibi önemli bir eğitimciydi,  ama maalesef bugün aramızdan ayrıldı .  Cenabı Allah mekanını cennet eylesin , bütün Elazığ halkımızın ,bütün vatandaşlarımızın başı sağ olsun. Hanife Töre dendiğinde   Hankendi  , Hankendi dendiğinde de Hanife Töre hatırlanıyor .  Bundan sonra da böyle olacak . Ben inanıyorum ki ; Hankendi Belediye Başkanımız Hanife Töre’nin adını Elazığ'da yaşatacaktır. Mücahit başkanımız bu konuda çok titiz duyarlı inanıyorum ki ,  Elazığ'ın önemli mekanlarına Hanife Başkanımızın ismini vererektir, böylelikle  gelecek nesillere bu ismi aktarabilelim. Bu bağlamda kendilerinden de böyle bir isteğimiz ,ricamız olsun. Bursa'daki Elazığlı hemşerilerimizi temsilen ben buradayım hemşerilerimizin başı sağ olsun . Önemli bir değeri kaybettik  , rahmetlinin mekanı cennet olsun , yakınlarına sabırlar versin diyorum”.

    Muğla Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ise şunları söyledi;

   “ Biz bugün acı bir gün yaşıyoruz  , ablamızı kaybettik  .Tabii ki acının tarifi olmuyor. Ben 32 yıldır bu ailedeyim hayatımda taşıdığım ve örnek aldığım ender kişilerden biriydi . Bir ablamı  ,  bir dostumu,  bir lider kadını , örnek eğitimciyi bugün kaybettik.  Sevenlerinin başı sağ olsun diyorum bugün bizi yalnız bırakmayıp burada bulunduğundan dolayı teşekkürlerimizi, şükranlarımızı arz ediyoruz”.

    “Hanife Hanımla her anımız bir  anıydı. En kısa süreçteki anımız ölümünden bir  gün önce bizleri tek tek arayarak, tüm  aile fertlerini, tüm dostlarını arayarak onların halini hatırını sorması benim hayatımda unutamayacağım anılarımdan birisiydi .  Yani ölümünden bir  gün önce arayarak sanki veda edercesine  bizi arayarak halimizi hatırımızı sormuştu . Muğla'ya geleceğini de söylemişti bizlere , ama böyle bir acı ayrılık oldu buradan tekrardan Allah'tan rahmet eylesin demek istiyorum.”

   Şimdi de merhum Hanife Töre’nin kardeşi   Tevhide Hanım’ın duygu ve düşüncelerini almak istedik.     ” Hanife Töre genç yaşta belediye başkanı oldu , halkın oylarıyla Türkiye'de ilk   seçilen bayan  Belediye Başkanı  , atama değil direk halkın oylarıyla seçildi.  Hayatının yarısı  siyaset ve yarısı eğitimde geçti. Yüreği çok güzel bir insandı , hayatı topluma iyilik yapmak için geçen bir ablamızdır. Dolayısıyla acımız çok büyük. yüreğimiz acıyor, yanıyor. Kimse için kötüdür, böyledir, şöyledir demeyen bir insandı onun gözünde bütün insanlar çok güzel insandı”.

  Peki siz Saliha Hanım neler söylemek istersiniz? Çok zor biliyorum ama;  “Çok sevdiğimiz çok değer verdiğimiz çok kıymetli kardeşim  benim , öyle dediği gibi sadece  etrafına değil bizlere de fedakardı, etrafına da fedakardı , yani ben fazla konuşamıyorum kusura bakmayın çok üzgünüm”.

    Şimdi de Hanife Töre’nin kardeşi Şahin Töre’nin  duygu ve düşüncelerini almak için mikrofonumuzu  kendisine  uzatıyoruz ,  buyrun  Şahin Bey çok üzgünsünüz anlıyorum ama bizim için birkaç kelime söylerseniz sevinirim;    ”Ben ablamdan bir  yaş küçük erkek kardeşiyim , ismim Şahin Töre . Ablamla birlikte büyüdük , bu noktaya birlikte geldik . Onun Belediye Başkanlığı ve sonraki dönemlerin de bana çok desteği oldu üniversite hayatında çok desteği olmuştu. Gerçekten ülkesi için çalışan , hemşerileri için  çalışan  varını yoğunu  adayan büyük hizmetlerde bulunan bir kişiydi ,   ablam . Onunla gurur duyuyoruz  , erken ayrıldı aramızdan  . Tabii  Allah’ın  takdiri böyleymiş . Allah gani gani rahmet eylesin sevenleri o kadar çok ki kime  sorarsanız aynı şeyleri  söyleyecektirler.”

     --Peki bizlerle ablanızla yaşadığınız ufak bir anınız varsa paylaşır mısınız?

     --”Memnuniyetle .  Ben üniversiteyi kazandığım zaman Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne  gittiğimde yurtta yer bulamamıştım . O  zaman da kendisi belediye başkanıydı o karda kışta Erzurum soğuğunda çıktı geldi  . Oranın Belediye başkanıyla diyaloğa geçti ve yurdun bodrum katında bana yer bulabildik  böylelikle yerleşmiş olduk . O sağlanan  imkânlarla ve o motivasyonla ben  başarılı oldum okulumda  . Diğer bir anımız ise yine Belediye Başkanlığı zamanında  ablamın girişimleriyle  gümrüğe değişik yardımlar gelmişti gelen bu yardımları arabanın arkasına doldurduk .  Halıları, kilimleri  elektrikli radyolar vesaire birçok malzemeyi getirdik ve herkese dağıttık eve geldiğimizde rahmetli babam   küçük radyolardan bize de getir dediğinde hayır baba hepsini dağıttık onların demişti  . Tabii bu tür güzel anılarımız bunun gibi daha bir çok var”.

  





 

       “Ben Şule Töre , Hanife Töre’nin yeğeniyim. Senelerce sevdiğim  teyzemin yanında büyüdüm uzun yıllar onunla vakit geçirdim onu kaybettiğim için çok üzgünüm . Çok ani oldu Bundan dolayı çok mutsuzuz .  Teyzem Elazığ Hankendi  Belediye Başkanıydı 22 yaşında Belediye başkanı oldu.  İki dönem belediye başkanlığı yaptı , sonrasında uzun yıllar öğretmenlik yaptı yıllar sonra tekrar Hankendi Belediyesi'nden davet aldı istendi sonrasında tekrardan belediye başkanı oldu kendini halka çocuklara  adamış mükemmel bir insandı. Çok üzgünüz,  Allah rahmet eylesin diyorum tekrardan.”

      “ İsmim Uğur Bayoğlu Hanife Hanım'ın yeğeniyim . Hanife Hanım'ın ikizi benim annem .  Kendisi  evlenmediği için çocuğu olmadığından bizi çocuğu yerine koymuştu. Çok vefakar, iyilik timsali, kötülüğü  içinde barındırmayan herkes için “melek” sıfatı yakıştırılan biriydi  .Bizim için de değeri kıymeti büyüktü , çok üzgünüz.”

   --Peki aklınıza gelen bir anınız var mı?  Bizlerle paylaşır mısınız?

   --- Şimdi Belediye Başkanlığı döneminde en son ki seçimlere beraber katılacaktık, beni de çağırdı . Yanıma   gel  yeğenim dedi. O zamanlar  daha bir gençtik  ;  bu köyün kızlarının oylarını senin vasıtanla alacağım demişti. Böyle  güzel bir  anımız var destek olmuştuk o seçimlerde elimizden geldiğince   seçimi kazanmıştı. Bir de hatırladığım küçüklükten bir anım  var  . Daha küçücüktüm  ilk  Belediye Başkanlığı dönemiydi. Kağıt kalem istedim Belediye Başkanlığı makamında çizeyim diye, oradaki  malzemeleri kullandırtmadı , bize kendi çantasından not defterini çıkarttı kalemi çıkarttı bunları kullanın , onları kullanmayın dedi.  Bunlar benim malım , onlar Devletin malı demişti , hiç unutmam .Bu tür konulara çok dikkat ederdi . Allah tekrardan gani gani rahmet eylesin diyorum.

   Elazığ’ımızın yetiştirmiş olduğu kıymetli eğitimci siyaset dünyasının duayen ismi merhum Hanife Töre’ye bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyor, yakınlarına da  sabırlar diliyoruz.


 

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.