Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DEĞİŞİM OLMADAN, GELİŞİM OLMAZ!

Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanı Mustafa Geç ile güzel aynı zamanda meslek erbapları için bilgilendirici, keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2018 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2018 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DEĞİŞİM OLMADAN, GELİŞİM OLMAZ!
Öncelikle Sayın Başkanım sizi tanıyabilir miyiz? Sonrasında ise bizlerle ve okuyucularımız ile Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanı olma sürecini paylaşırsanız sevinirim?

 Öncelikle bana böylesine güzel bir fırsat tanıdığı için Bursa Haber Gazetesi’ne ve değerli yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. 1967 doğumluyum, evli ve 3 çocuk babasıyım. Meslek hayatımda 1992 yılına kadar kauçuk yedek parça imalatı hizmetinde bulundum. Bu tarihten sonra yedek parça fren malzemeleri üzerine yedek parça toptancılığı işine atıldım. 2006 yılının sonunda ise Yıldırım İlçesi sınırlarında bulunan oto sanayi sitesinde fren servisi açarak mesleğimi devam ettirdim. Daha sonra bu servise mekanik bölümünü de ekleyip hali hazırda Otosansit 30. Blok, No: 50’de fren ve mekanik üzerine servis ve tamir hizmetleri vermekteyiz.

 Meslek odalarına girişim hakkında bilgi verecek olursam, 2005 yılında Bursa Oto Kauçuk ve Plastikçiler Odası Başkanı oldum. 2014 yılına kadar burada karınca kararınca üyelerimize hizmet etmeye çalıştım. 2015 yılında mesleğimiz gereği Bursa Oto Tamirciler Odası’na üye oldum. 2018 yılının Ocak Ayı’nda yapılan oda seçimlerinde Bursa Oto Tamirciler Odası’na başkan adayı oldum. Gerçekleştirilen kongremizde üyelerimiz bize teveccüh gösterdiler, layık gördüler ve yetki verdiler. Bu tarihten bu yana Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanı olarak hizmetimize devam etmekteyim.

 KREDİLER DOĞRU KULLANILAMIYOR…

 Mesleğimizde esnafımızın yaşadığı durum ile alakalı konuşulacak elbette ki çok şey var. Ben inanıyorum ki esnaf kredi kefalet kooperatiflerinden kredi kullanan esnaflarımızın %95'i işini geliştirmek ya da yeni bir makine almak için kullanmıyorlar. Esnaf kefaletten kredi kullanıp Ahmet’e ya da B Firmasına borcu olduklarından bunları kapatıyorlar. Elbette ki Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri’nin tüm bankalara göre şartları, faizleri çok uygun durumda. Her ne kadar prosedürleri fazla olsa da sonuç itibarıyla uygun faizli kredi verebiliyorlar. Fakat bunu esnaflarımız maalesef amaç doğrultusunda, işlerini geliştirmek için kullanamıyorlar, devletimizde piyasa koşullarının çok altında bu şekilde uygun faizle esnaflara kredi kullandırarak elini taşın altına koyuyor ama maalesef bu istenilen doğrultuda istenilen amaçta kullanılamıyor.

Otosansit’te olsun Küçük Sanayi’de olsun birçok oto tamircisi esnafı çalışmalar yürütüyor, şehrin genelinde de bazı bölgelerde hali hazırda bu tür esnaf arkadaşlar dağılmış durumdalar. Sayın Başkan bu ya da buna benzer daha başka ne gibi sıkıntılarınız var?

 Bursa'da esnaf sayımız belli, her meslek dalında olduğu gibi bizim meslek dalımızda da sıkıntılar farklı, bizim öncelikle ve ivedilikle çözülmesi gereken sıkıntımız çalıştıracak, yetiştirecek çırak ya da kalfa bulamamaktır. Bursa'da Otosansit ve Küçük Sanayi sektörümüzde oturmuş durumda.  Yalova Yolu bölgesindeki çalışmalar da belli orada da düzenlemeler yapılıyor ama tam olarak ne zaman aktif hale getirilecek net bir şekilde bilmiyoruz. Fakat bizim esnafımızın özellikle beklediği BESOB tarafından projelendirilen Çataltepe var. Çataltepe Projesi için 2008'in sonunda kayıtlar başladı, bu arada proje ilk sunulduğu zaman ben iddia ediyorum Avrupa'da ilk üçe girerdi, öyle bir proje yani. Tamamen çeşitli meslek dallarında özellikle üreticileri kapsayan bir proje, çok büyük bir projeydi fakat ne hikmetse çok kısa vadelerle, uygun fiyatlar ile çok uygun ödeme koşullarıyla teslim edilecek olan Çataltepe projesi bugüne kadar yapılamadı. Orada şu ana kadar 125 tane marangoz dükkânı var ve onlar teslim edildi. Onun haricinde bu projenin altyapısının %98'inin tamamlandığı belirtiliyor ancak üst yapısının ihalesi bir türlü yapılamadı. Elbette ki birlik başkanımız ve BESOB Yönetimimiz bu konuda gerekli mücadeleyi veriyorlar. Projenin üzerinden zaman geçti ancak çözüme kavuşacağına inanıyoruz.

Sayın Başkanım, işsizlik rakamlarının yüksek olduğu söyleniyor ancak siz kalifiye eleman, yetişmiş vasıflı eleman bulamadığınızdan dem vurdunuz. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?

 Mevcut eğitim sistemimizle çırak ve kalfa yetiştirmek biraz zor. Şöyle bir şey de var en başta bizim bu mesleği özendirmemiz lazım bizim yaptığımız çalışmalar bununla alakalı ve bu minvalde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu mesleği özendirmek lazım. Geçmişte gençlerimiz, çok küçük yaşlarda bu mesleği öğrenip kendini yetiştirebiliyordu. Ancak devir ve şartlar değişti. Eğitim sistemimiz mesleki eğitimin tam olarak verilebileceği şekilde güncellemelidir.

Peki, Başkanım sanayi ile eğitimi senkronize edemez miyiz?

 Yakın tarihte özendirme amaçlı olarak çıraklık eğitim merkezleri, meslek liselerinde okuyan evlatlarımızı, bazı günlerde davet edip, eğitimlerini burada sürdürebilecekleri şekilde bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Çok güzel bir çalışmaydı. Ancak maalesef buna bile özendiremedik gençlerimizi. Bu eğitim mecburi tutulsa, meslek liselerinde okuyan evlatlarımıza, bu şekilde mesleki eğitim de verebilsek, gençlerimizi geleceğe daha sağlıklı bir şekilde hazırlayabiliriz.

 Devlet bu konuda yardımcı mı?  Elbette yardımcı,  sıkıntı bizlerde bunu bir şekilde özen diremiyoruz. Ben şimdi çıraklık eğitim merkezleri ile konuştuğumda bazı meslek dallarında sınıf açamıyorlar. Niye? Talep yok, Yoksa bizim Bursa'da 3 tane Çıraklık Eğitim merkezimiz var oradaki müdürler, müdür yardımcıları, personel hakikaten bu işe gönül vermişler. Yeter ki gelsinler, bize bir talep gelsin diye bekliyorlar. Biz buradayız diyorlar. Yapıların alt yapıları, üst yapıları oldukça müsaittir.

HİZMETLERİMİZ BİR TARİFEYE BAĞLANMALI…

 Esnafımız, sigorta şirketleri ve eksperler ile bazı sıkıntılar yaşıyor. Bu sorunlar ancak esnafımızın birlik ve beraberliği ile çözülebilir. Sigorta şirketlerinin esnafımızdan istediği bazı tamir işlerinde esnafımız fiyat konusunda tek ses olamıyor. Bu da hizmet fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Bu durumda da tabii sıkıntı çıkıyor. Yani bu konuda esnafın tamamen eksperler ile ikili ilişkilerle bu işleri çözüyorlar bununla alakalı biz göreve geldiğimiz günden beri hep mücadele ediyoruz ne yapabiliriz diye araştırıyoruz. Çeşitli vesilelerle gerçekleştirdiğimiz esnaf ziyaretlerimizde bu sorunun çözülmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Hizmet konusunda bir fiyat tarifemiz olması ve tüm esnafımızın bu tarifeye göre hizmet vermesi gerektiği kanaatindeyiz. Ortaya çıkaracağımız tarifelerle esnafımızın yapmış olduğu hizmete, vermiş olduğu emeğe bir bedel koyma gibi bir düşüncemiz yok, tavsiye niteliğinde birlik ve beraberliği yakalayabilmek adına tavsiye niteliğinde bir çalışma olacak bu. Rot-Balans ve Lastik grubuna bu tarifeleri zaten çıkarttık ama Elektrik, Elektronik, Kaporta, Boya, Fren ve Mekanik dediğimiz gruplarda da bunların çalışmalarını yapıyoruz, zaman içerisinde inşallah bunları da açıklayacağız.

Sayın Başkanım röportajımızın da yavaş yavaş sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak meslek erbaplarına, oto tamirci esnafına ne tür mesajlar vermek istersiniz?Neler söylemek istersiniz?

 Konuşmamızın başında dediğim gibi 2018'in Ocak ayında yeni bir yönetimle geldik. Ocak'ın 10'unda görevi teslim aldık. 10 Ocak'tan itibaren tüm ekibimizle tüm arkadaşlarımızla esnafımıza, üyelerimize neler katabiliriz, teknoloji çağına nasıl erişiriz diye çalışıyoruz. Bununla alakalı yapmış olduğumuz çeşitli anlaşmalar, çeşitli eğitimler, çeşitli programlar var bunların dokümanlarını internet sitemizden yayınlıyoruz. Biz göreve geldiğimizden bugüne kadar yaklaşık ayın 10'unda Ocak'ta görev aldık bugün de Ekim'in Onu tam 10 ay olmuş. 1965 yılında kurulmuş olan odamız tarihinde, 2018 yılına kadar 553 kişinin gelip oy kullandığı bir genel kurul yok. Son yapılan genel kurulda 553 kişi gelip oy kullandı. Neticede daha önceki yönetimlerdeki abilerimiz, büyüklerimiz odamıza ve esnafımıza büyük katkılar yaptılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Yönetime aday olurken “Değişim olmadan, Gelişim olmaz” sloganımızla yola çıktık, biz de inşallah bu odanın üyelerini, vizyonunu mücadelemiz bunun için değiştireceğiz. Geçmiş yönetimlerden kalan kazanımların üstüne koymak, ilerletmek için çabalıyoruz. 10 ayda yapmış olduğumuz çalışmalar bellidir. Kongre öncesinde olduğu gibi seçimden sonra da üyelerimizi tek tek ziyaret ediyoruz. Şu ana kadar üyelerimizin bizlere yönetimimize olan tepkileri olumlu. İnşallah üyelerimizden aldığımız güçle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Onlardan isteğimiz şu;  Bizim yapmış olduğumuz her aktiviteye, hizmete, faaliyete katılım sağlasınlar, bize güvensinler, bir de tavsiyelerde bulunsunlar. Neticede biz de insanız şaşabiliriz, o yüzden bütün üyelerimizden her zaman bizleri desteklemelerini ve tavsiyelerde bulunmalarını beklediğimizi, böylelikle oda olarak çok daha güzel hizmetler sunacağımızı bilmeleri gerektiğini belirtmek istiyorum.

 Bursa Oto Tamircileri Odası Başkanlığını 10 aydır yürütmekte olan Sayın Başkan Mustafa Geç’e bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak yapacağı çalışmalarda ve projelerde başarılar diliyoruz.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.