Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DAMAK ZEVKİNİZE GÖRE LEZZETLER BEREKET YUFKA’DA

Evlerin vazgeçilmez gıdası olan yufkayı ve tarihçesini Bereket Yufka da işledik.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 00:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 00:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DAMAK ZEVKİNİZE GÖRE LEZZETLER BEREKET YUFKA’DA

Çeyrek asırlık tecrübeye sahip olan Bereket Yufka hem Emirsultan’daki hem de Millet Mahallesindeki şubesi ile Bursalıların ilk uğrak mekanı olmaya devam ediyor. Bunun en büyük etkeninin kaliteli hizmet olduğunu vurgulayan Zeki Bey biz günlük ve taze üretim yapıyoruz derken aynı zamanda toptan olarak da ürün verdiklerini dile getirdi.

Damak zevkinize göre lezzetler Bereket Yufka da sloganı ile yola çıkan Bereket Yufka yetkilisi Zeki Usta ile yufkanın tarihi ve faydaları;

Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu topraklar üzerinde yer alan bir çok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kaşgarlı Mahmut'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır.

Ancak ince hamur açma tekniği daha sonra, Topkapı Sarayı'nın mutfaklarında geliştirilmiş gibi gözükmektedir.

YUFKANIN SOSYAL VE KÜLTÜREL İŞLEVİ

Türk kültüründe ekmek ve yapıldığı ocak/fırın/tandırlar kutsal kabul edilir. Bu yerler temiz tutulur, korunur, gözetilir. Ekmek yere atılmaz, yere düşen ekmek parçası 3 defa öpülerek saygıyla baş hizasının üstünde bir yere kaldırılır. Halk arasında bir sözün doğruluğunu ispat etmek için ekmek üzerine yemin edilir(‘Ekmek hakkı için’, ‘Ekmek gözümü çarpsın!’, ‘Ekmek, Kur’an hakkı için’). Halk kültüründe ekmek bolluk bereket ve paylaşım sembolü olarak sözlü edebiyatın biçimlerinden olan deyimlere deyişlere bilmecelere de yansımıştır. “Ekmeğini yalnız yiyen yükünü kendi dişiyle kaldırır” bu deyişlerin örneklerindendir.

Ramazan ayında, kış hazırlığı için, hasat öncesi, düğün, cenaze ve bayram gibi özel gün ve davetlerde toplu olarak lavaş-yufka yapılır ve yenilir. Düğün davetleri, “ekmek atımı” denilen lavaş-yufkanın her eve dağıtılması ile başlar.

Doğaya zararı olmayan, kolay ve ucuz yollarla edinilebilen kaynaklarla yapılan geleneksel ekmeğe dair bilginin komşuluk ilişkileri çerçevesinde paylaşılması, aynı sokakta yaşayan ev hanımlarının her biri farklı bir görev üstlenerek  imece usulü ile ekmek yapmak için toplanmaları, bu toplantılarda günlük sıkıntıların paylaşılması, bunlara çareler üretilmesi ve birbirlerini desteklemeleri sadece bireylerce uygulanabilecek olan bir geleneğin sosyal yönünü vurgular.

Bu yönleriyle gelenek insanları bir araya getiren, dayanışmayı arttıran ve bağları güçlendiren sosyal ve kültürel bir işleve sahiptir.

Yufka bize Osmanlının bıraktığı bir miras olarak ülkemizde etkin bir şekilde kullanımı sürmektedir. Bunun en önemli nedeni hem uzun süre saklanabilir olması hem de lezzetli olup damak tadımıza hitap etmesidir.

İletişim:

Merkez: Yeşil Mh. Emirsultan Cd. No: 30/A Yıldırım

0224 326 00 21

Şube: Millet Mh. Derya Cd. No: 97/A Yıldırım

0224 327 64 50

www.bereketyufkakadayif.com

Hazırlayan ve Fotoğraf : ERDEM BERK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.