Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Çevremizi Değiştiriyoruz’

Mavi Yeşil Danışmanlık Şirketi’nin kurucusu Sayın Makbule Çetin ile sektörel çalışmaları üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2017 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2017 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Çevremizi Değiştiriyoruz’

Mavi Yeşil Danışmanlık Şirketi’nin kurucusu Sayın Makbule Çetin ile sektörel çalışmaları üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Mavi yeşil danışmanlık 2015 yılında geliştirdiği tehlikeli maddelerin yönetimi sağlayan özel yazılım programının ardından 2017 yılına Çevre Yönetimi yazılım programı geliştirerek girdi.

Öncelikle Makbule Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Ege Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi Kimya Bölümünde okudum. 2006- 2012 yılları arasında profesyonel çalışma hayatını sürdürdüm. Üretim kalite bölümlerinde yönetici pozisyonu da dâhil olmak üzere farklı pozisyonlarda çalıştım. İngiltere merkezli profesyonel denetçilerin üye olduğu IRCA ya kayıtlı ISO 9001:2000 KYS Lead Auditor Baş Denetçi sertifikasına sahibim. Uluslararası Belgelendirme Gözetim ve Teknik Kontrol Tic. Ltd. Şti. nin ISO 9001:2008 KYS Belgelendirme Tetkikçi havuzunda yer almaktayım. Çalışma bakanlığı onaylı B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahibim, ayrıca Türk Standartları Enstitüsüne kayıtlı akredite GBF (Güvenlik Bilgi Formu) hazırlayıcısıyım. NBC CERT belgelendirme firmasının Yetkili Güvenlik Bilgi Formu Eğitmen ve Ulaştırma Bakanlığı onaylı Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanıyım.

2006-2008 Yılları arasında Klora Gres ve Yağ sanayi AŞ. De Kalite Kontrol ve Güvence Yöneticisi olarak çalıştım. ISO 17025 Kapsamında laboratuvar akreditasyon çalışmalarını yönettim ve OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini kurdum. 2008-2012 yılları arasında Ağaoğlu Kimya da Kalite Müdürü olarak çalıştım. ISO 14001 çevre yönetim sistemi, OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini ve ISO 13485 medikal tıbbi cihazlar kalite yönetim sistemini kurdum. TÜBİTAK ARGE projesi liderliğini yaptım.

ISO 9001 kalite yönetim sistemi ISO 14001 çevre yönetimi OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği, Kimyasal yönetim sistemleri, Proje hazırlama KOSGEB süreçleri danışmanlığı ve eğitmenliği çalışmalarını kurumların ihtiyaçları doğrultusunda özel çözümler sunarak sürdürmekteyim.

Uludağ üniversitesinde iş hayatında kalite seminerlerini gerçekleştirdim. Şeyh Edebali Üniversitesi kariyer haftası ve Global girişimcilik panellerine konuşmacı olarak katıldım.

ISO  14001  Çevre Yönetim Sistemi'nin yeni versiyonu  2015'i yazılım programı haline getiren Mavi Yeşil Danışmanlık, firmanın çevresel boyut analizi daha dinamik yönetebilir. Boyut analizinde finans ve bütçeleme yapabilir, boyut analizi tamamlandığında ise bir yıl boyunca çevre için ne kadar bütçe harcayacağını ve neler elde edeceğini daha ölçülebilir hale getirdi.

Makbule Hanım, çalışmalarınız ve faaliyet alanlarınızla ilgili okuyucularımıza neler söylersiniz?

ISO 14001:2015 Çevre yönetim sistemi alt yapısıyla oluşturulan yazılım programı eko etiket, kurumsal Yaşam döngüsü Değerlendirilmesi ve endüstriyel simbiyoz oluşturulması hedeflerini de kapsamaktadır. Çevre Yazılım Sistemi ürün, proses ya da hizmet sağlayan ve bu süreçte enerji, ham madde kullanarak atık ve emisyon salınımı yapan tüm firmaları kapsamaktadır.

Faydaları sanayinin iş stratejisinde rekabet avantajını sağlamak, pazar gerekliliklerinde karbon etiketi ve eko etiket Konseptleri katılma potansiyelini artırmak ve Sürdürebilir çevre ve ekonomiye katkı sağlamaktır.

Firmanın Global çevre sorunlarına ne kadar etkisi olduğunu veya bu çevre sorunları ile ilgili yapmış olduğu iyileştirmeler, hedefler ve bu hedeflere ulaşırken çalışmalarını ödüle değer olan platformlarda sergilemesini amaçlamaktayız.

Biz bu yazılım programıyla, firmanın çevresel boyut analizini daha dinamik yönetebilir, boyut analizinde finans ve bütçeleme yapabilir, boyut analizi tamamlandığında bir yıl boyunca çevre için ne kadar bütçe harcayacağını ve bu harcamayı yaptığı zaman neleri elde edeceğini daha ölçülebilir hale getirdik. Sistem online olduğu için atık yönetimini, atığın üretildiği yerden bertarafına kadar takip edebiliyoruz. Süreçte üreten, taşıyan ve alıcı arasında zincir kuruyoruz. Mail atarak tüm bu süreçte ki zincirleri haberdar ettiğimiz için aksaklıkları ve bilinmeyen çevre unsurlarını kaldırıyoruz. Sonuç itibarıyla firmaya hem maliyet hem de verimlilik avantajı sağlamış oluyoruz.

"Çevremizi değiştiriyoruz" projenizin  amaçları nelerdir.?

İçinde yaşadığımız dünyanın ortak değerleri, zenginlikleri, doğal kaynakları  -su kaynakları, atmosferdeki karbon, toprak ve okyanuslar, tropikal ormanlar - ulusal sınırların ötesinde şeylerdir ve bu yüzden, bunların idaresi ve kullanımı ile ilgili kararların tepeden inme ve merkezi olarak alınması çok zordur.

Şirketler ve hükümetler çevre ile ilgili faydalı işler yapıyorlar – ki buna genellikle “yeşil ekonomi” deniliyor. - Bugün içinde yaşadığımız şöyle bir dünya; Pakistan’ın İndus ovalarında devasa sulama sistemlerini kullanan ya da Avustralya’nın Murray-Darlin havzasında yaşayan çiftçiler internet üzerinde ne kadar su kullanabileceklerini takip edebiliyor, bütün tarım faaliyetlerini planlayabiliyorlar. Brezilya ya da Endonezya’daki tropikal ormanları koruma programları – ki sera gazı etkisini azaltmanın önemli unsurlarından biridir – dünyanın farklı bölgelerinde kullanılan haritalandırma tekniklerinden faydalanılarak hazırlanıyor. İnternet platformları, daha verimli çalışan, akıllı şebeke sistemleri kullanarak enerjinin nasıl tüketilebileceğine dair milyonlarca fikri bir araya topluyor. Hava durumu ile ilgili bilgiler dünyanın herhangi bir yerinde işlevsel amaçlarla kullanılabiliyor. Ve ilk defa, örneğin okyanusların karbon emilimini artırmak gibi, dünya iklimine büyük çaplı müdahaleler yapılması düşünülüyor. Bu tür fikirlerin gündeme gelebilmesinin nedeni internet vasıtası ile dünyanın küçüldüğünün ve herkesin bu tartışmalara katılabileceğinin düşünülmesidir. İşte bugün böyle bir dünyada yaşıyoruz.

Çevremizi değiştiriyoruz projesi; çevre danışmanlık faaliyetlerimizi günümüz endüstri 4.0 teknolojisine uyumlaştırmadır. ISO 14001:2015 standart yapısı temelinde oluşturduğumuz çevre yönetimi yazılım programı sayesinde firmalar kendilerini dijital dünyaya taşımaktadır. Teknolojinin ve internetin sağladığı hız ile önce kendisine sonra ülkesine ve dünyaya gelecek nesiller için kazandıracakları çevreyi hazırlamaktadırlar.

Bir de "Kimyamızı Değiştiriyoruz projeniz vardı değil mi? Bu proje hakkında neler söylersiniz?

Kimyamızı Değiştiriyoruz Projesi;

Su ve karbon ayak izinden sonra dünyanın önemsediği KİMYASAL AYAKİZİNİZİ küçültmenizi sağlayan bir projedir.

Kimyasal ayak izi ölçümlemesi, insan sağlığına ve çevreye zarar veren “Yüksek Endişe Uyandıran Madde veya Kimyasallar ”ın, daha güvenli maddeler ile değiştirilmesi sürecidir. Yani bir şirketin, tüm ürün ve tedarik zincirlerinde daha güvenli kimyasalların geliştirilmesi ve kullanılması konusunda yaptıklarının ölçümlenmesidir.

Kimyamızı Değiştiriyoruz Projesi, Güvenlik Bilgi Formlarında belirtilmiş zararlı madde ve karışımları az zararlı madde ve karışımlar ile değiştirmeyi hedefleyen, sağlıklı yaşam ve çevreye duyarlı ürün ve hizmet kullanımını sağlayan mutlu çalışan ve mutlu müşteri profili oluşturmaktadır.

İletişim Bilgileri

Adres

:

Üçevler Mah. Aysel Sk.
Arkat İş Merkezi No:4 D:7
Nilüfer / BURSA

Telefon

:

0224 246 40 84

Fax

:

0224 246 40 85

GSM

:

0543 432 10 10

E-Posta

:

info@maviyesilkalite.com

HABER FOTOĞRAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.