Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇALI; NİLÜFER’İN ARPALIĞI

Yurdumuzun en aktif muhtarlarından olan Çalı muhtarı Sayın Mustafa YUNGUŞ ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2017 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇALI; NİLÜFER’İN ARPALIĞI

Çalı muhtarı Sayın Mustafa Yunguş 2 Çalı'nın olmazsa olmazlarından biri meslek lisesidir değerli devlet büyüklerimizin geç kalınmış olan bu ihtiyaca sahip çıkmalarını istiyorum muhtarlık olarak bize düşen görev devletimizin emrinde olmaktır diye düşünüyorum’ dedi.

Sayın muhtarım bütün Bursa hatta ülkemizde bile sizi tanımayan, duymayan yok bizlere ne gibi değerlendirmeler de bulunacaksınız?

"Çalı kültürel ve fiziki zenginlik olarak büyük değerlere sahiptir. 1326 yılında Bursa'nın fethi ile kurulmuş olan köyümüz 1965 yılında referandumla belde olmuştur. 17 Eylül 1967 yılında belediye olarak ilk resmi hizmetlerine başlamıştır. O zamanlar yol, su, elektrik gibi hizmetler olmamış olmasına rağmen kısa zamanda belediye ile birlikte yollarımız yapılmış, her eve su bağlanmış elektrik gelmiştir. 1969 yılında da Çalıya ortaokul yapılmış 1971 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu ilk mezunlar içerisinde öğretmenler, Mühendisler, Subaylar çıkmıştır. 1969 yılında yokluklar içerisinde eğitime önem veren belediye, maalesef 2017 yılında eğitim ve öğretime uzak kalan bir yönetim şekli olarak ortaya çıkmıştır. Bunu ben Muhtar olarak utançla söylüyorum. Çalı'da belediye okul talebelerine resmi araçlarla okullara servis yapıyordu. Eğitim ve öğretimde yönetim şekli ile daha iyiye gideceği beklenirken maalesef sınıfta kalmıştır.

2009 yılında değişen yerel yönetim kanunu ile birlikte beldemiz mahalleye dönüştürüldü daha iyi olur derken çivi bile çakılmadı, bunları söylerken hiçbir şey yapılmadı da diyemem, 2009 -2017 arası umuma açık bir tuvalet yapıldı ve anahtarı da çay bahçesi sahibine teslim edildi. Bunları söylemekten aslında bir muhtar olarak hicap duyuyorum acaba hizmetleri yapmayanlarda utanç içerisinde oluyorlar mı diye merak ediyorum. Çalı’nın bütün nimetlerinden faydalanan belediye Çalıdaki gelirleri farklı yerlerde kullanıyor. Bu nedenle Çalı Nilüfer’in arpalığı olmuş durumdadır.  Buradan bu adaletsiz yapıdan ve Nilüfer'de dönen şuursuzca tutumlarından dolayı, Türkiye Cumhuriyeti savcılarını göreve davet ediyorum.

Muhtar olduğumdan bu yana beş dönemdir, ilk işim Çalıya bir meslek lisesi kazandırmakta. Öğrenci ve öğrenci potansiyeli ile nüfus olarak meslek lisesi yapımına yeterli her şeye sahibiz. 17 bin metrekare yerimiz mevcut devletimizden bu konu üzerine hassasiyetle eğilmesini bekliyoruz. Talebelerimiz 2-3 vasıta ve araç değiştirip okullarına gitmektedirler, hem ailelerin üzerindeki maddi yük kalkmış olacak hem de Bursa trafiği biraz da olsa nefes almış olacak. Meslek Lisesi istememizin diğer bir sebebi ise Çalı Sanayi Mahallesi olup, burada 320 firma bulunmakta, bu firmalarda 16.000 işçi çalışmaktadır. Gelişen Türkiye'nin sanayisine daha iyi katkıda bulunmak için Meslek Lisesi mezunlarının hem çalışarak ekonomiye hem de kültür seviyesinin yükselmesinde çok faydalı olacaktır. Çalı'nın olmazsa olmazlarından biri meslek lisesidir değerli devlet büyüklerimizin geç kalınmış olan bu ihtiyaca sahip çıkmalarını istiyorum muhtarlık olarak bize düşen görev devletimizin emrinde olmaktır diye düşünüyorum.

HAMAM ÇALI’NIN OLMAZSA OLMAZ BİR İHTİYACIDIR

700 senelik geçmişi olan Çalı'da hamam Kültürü ile birlikte hamamımız da mevcuttu. 1,5 yıl önce hamam kapatıldı. Hamam Çalı’nın olmazsa olmaz Bir ihtiyacıdır. Halkımızdan bu konu üzerine muhtarlığımıza çok büyük tepkiler gelmekte ama Muhtarlığın yaptırım gücü olmadığından ve Nilüfer Belediyesi'nin de duyarsız olmasından dolayı hamamımız uzun zamandır, kapalı durumdadır. İlgililerin bu ayıbı bir an önce sona erdirmesini ve 700 yıllık tarihi olan Çalı hamamının bir an evvel açılmasını istiyoruz.

Değinmek istediğim diğer bir husus ise her yıl geleneksel olan bu senede 55. gerçekleştirdiğimiz Çalı yağlı pehlivan güreşleridir.2009 yılından bu yana Nilüfer Belediyesi tarafından organize edilen bu organizasyonda belediye kendi reklamını yapmaktadır. Çalı halkı olarak bundan rahatsızlık duyuyoruz, geleneksel olan güreşlerimizin fiziki yapısını, tarihi yapısını Türkiye geneline ve yurt dışına tanıtılması için mutlaka büyükşehir belediyesi tarafından organize edilmesi gerektiğini Çalı halkı adına muhtar olarak talep ediyorum.

Çalı Nilüfer Belediyesi'ne bağlanmadan önce okul alanları, Cami alanları, sosyal tesisler, Park alanları, hizmet araçları( itfaiye, servis araçları, yolcu otobüsü, Greyder, dozer, CBS’leriyle). Her şeyi ile Nilüfer'e dâhil oldu. Daha iyi olacak derken köyden de öteye geçtik. Çalı'da 3 kat imar hakkının 5 kata çıkartılmasını belediye başkanından istediğim zaman deprem bölgesi olduğundan dolayı 3 kattan fazla imar verilemeyeceğini söyledi. Ancak bize pek uzak sayılmayan Özlüce, Ertuğrul gibi yerlerde 18- 20 katlı binaların olduğu bilindiği halde Nilüfer Belediyesi niçin bizlere böyle bir haksızlık yapıyor. Oralara yüksek kat imarı veren Nilüfer Belediyesi bize gelince böyle bir tavır takınması gerçekten inanılır gibi değil. Burada deprem olduğunda oraları etkilenmeyecek mi? Anlaşmaları mı var?  Anlamıyorum.

2009 yılında şehirleşen Çalıyı mahalleye dönüştüren yasa ve neticesinde Nilüfer Belediyesi sayesinde mezraya dönüştürülmüştür. Bunları söylediğim zaman bu doğrular birilerini rahatsız ettiğinden, Çalı muhtarı olarak belediyeden ve çeşitli çevrelerden tepki ve tehdit almaktayım.

Son olarak 2007 yılında merkezde yapılmış olan havuz 2009'da belediyeye bağlandıktan bu yana çalışmamaktadır, bunun da Nilüfer Belediyesi tarafından acilen çalışır duruma getirilmesini beklemekteyiz.

Yukarıdaki saymış olduğum hususlar üzerine yetkili birimlerin mutlaka gerekli ilgiyi göstermesini ve en kısa zamanda pozitif bir geri dönüşü beklediğimizi halkımız adına iletmek istiyorum.

Bizler de Sayın muhtarımızın ve mahalle halkının bu güzel dileklerinin bir an önce olmasını ve Çalı halkının daha refah ve mutlu bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini diliyor ve Sayın Muhtara çalışmalarında başarılar diliyoruz.

HABER FOTOĞRAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.