Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BURSA TARIM FUARINDA SIKINTILI AÇILIŞ...

Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı dolayısıyla BUTTİM TÜYAP Fuar alanında Bursa ve İlçelerinin Ziraat Odası Başkanlarıyla güzel bir toplantı gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BURSA TARIM FUARINDA SIKINTILI AÇILIŞ...

 Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı dolayısıyla BUTTİM TÜYAP Fuar alanında Bursa ve İlçelerinin Ziraat Odası Başkanlarıyla güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda İnegöl Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sayın Sezai Çelik şu konulara değindi;

 “Dünyadaki tüm tarım fuarlarında olduğu gibi Bursa Fuarımızda bizim için çiftçilerimiz için önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'de gerçekleştirilen 70 tane Tarım Fuarı'nın hepsi ilgi görmektedir. Dolayısıyla bu fuarlara taşınan çiftçilerin %95'i Ziraat Odaları tarafından sponsor edilerek taşınmaktadır. Bu fuarlarda çiftçilerimiz dünyada gelişen bütün teknolojik gelişmeleri, tarımın tüm paydaşları ile ilgili gelişmeleri, tanımaları anlamında çok çok yararlı olmaktadır. Bunun yanı sıra, bildiğiniz gibi çiftçimizin de ufku açılmaktadır. Bizzat bu durumu kendimizde gözlemlemekteyiz. Bursa fuarımız da Türkiye'nin en iyi fuarlarından bir tanesi ve zaten Uluslararası bir fuar. Bursa Fuarımızı ortalama 300 bin kişi ziyaret etmekte ve 50 ülkeden katılımcılar gelmektedir. Biz de burada fuara gelen arkadaşlarımızı ve çiftçilerimizi getiren ziyaret odalarını karşılamak için burada bulunmaktayız. Yine Bursa’mız da bu mevsimde yetişen ürünlerimizi teşhir etmek babında burada toplanmış bulunmaktayız.  Burada kısacası, Bursa ve ilçelerindeki 15 ziraat odamız ile birlikte ev sahipliği yapmaktayız.

 15 Ziraat Oda başkanımızın da bugün aslında biraz moralleri bozuldu. Şimdi bu fuarlar çiftçi için yapılıyor, çiftçinin tek anayasal kuruluşu Ziraat Odalarıdır, hal böyleyken, bugün açılışa bir saat kala buradaki kardeşimiz başkanım dedi, beni mazur görün, konuşmalar kısa tutulacakmış, o yüzden bu senelik size yer veremiyoruz konuşmalarda dedi. Kendisi de çok değerli bir insan o da emir kulu tabii. Fakat bana bunu daha önceden söyleseydiniz daha başka bir formül bulunurdu dedik, bizde kendisine. Bu durum bizi oda başkanlarımızın moralini ziyadesiyle bozdu. En başta konuşması gereken biz olmamız lazım, en sonunda da konuşması gereken biz olmamız lazım diye düşünüyorum. Konuşan arkadaşlarımıza biz bir şey demiyoruz ama Ziraat Odaları varken diğer kurumların yetkililerinin konuşmasına ne gerek var. Biz burada onlar konuşmasın bilmiyoruz tabii ki, onlar da konuşsunlar, ama en başta ziraat odalarının konuşması lazım gerektiğine inanıyorum. Çiftçi ile 16 saat beraber olan insanlar biziz, onlarla yatıp kalkan insanlar biziz, 24 Saat düğünlerinde, cenazelerinde, mutlu anlarında, hüzünlü anlarında onların yanlarında olan yine biziz. Biz tabandan gelen insanlarız ve tabanda hala onlarla haşır neşir olan kişileriz. Az önce standımızı ziyaret etmiş olan Vali Bey'e bu durumu izah ettim. Kendisi de bu durumdan haberdar olmadığını, bilgisi olmadığını yanındaki yetkililere de bu sorunla ilgili sorular sorduğunun tanığı olduk. Bundan sonra böyle bir sorun olmayacak kanaatindeyiz ama buradaki 15 Ziraat Odası Başkanımızın da canları sıkıldı. Gerçekten biz buradayız, herkes burada açılışı yapıp giderken biz burada 4 gün nöbet tutuyoruz, kapanışa kadar nöbet tutuyoruz. Öyle işine aşık başkanlar ve yönetim kurulu üyeleri bulunmakta benim söyleyeceklerim bunlardan ibarettir. Bu fuarın yine de her şeye rağmen Bursa’mıza katkılar getirmesini, hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 Bu bağlamda Mudanya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Raif Döner’de şunları söyledi.

 “Zaman zaman Sayın Başkanın dediği gibi bu tür sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Fuarlar genelde üreticiyle teknolojinin buluştuğu yerlerdir. Şu fuar alanını gezdiğiniz zaman her türlü teknolojinin burada olduğunu ve üreticilerimizin de bunlardan istifade ettiklerini görüyoruz. Yalnız yaşadığımız bazı sıkıntılar var. Ülkemiz biliyorsunuz bir ekonomik saldırı altında. Bundan dolayı üreticilerimiz zor durumda, maliyet olarak fiyatlar çok yükseldi. Üreticilerimizin sıkıntılı olduğu ki geçmiş olduğumuz yıllardaki fuarlarda birçok kez görmüş olduğumuz, daha fuar açılır açılmaz şu traktör şu kişiye satılmıştır, bu makine bu kişiye satılmıştır gibi notları bugün maalesef göremiyoruz. Niye;  Köylünün, çiftçinin alım gücü düştüğü gibi ve önünü de göremediği için ben bunu nasıl öderim diye düşündüğü için maalesef, mevcut aletlerini kullanma durumunda. İleri teknolojileri kullanmamız gerekiyor mu? Tabii ki kullanmamız gerekiyor üretimi artırmamız örettiğimizi daha ileriye taşımamız için mutlaka yeni teknolojileri kullanmamız gerekiyor. Umarım en kısa zamanda bu sıkıntılar aşılır ve üreticilerimiz de mutlu bir sene yaşar diye düşünüyorum. Ayrıca son olarak önümüzdeki haftadan itibaren zeytin hasadı başlıyor, özellikle Marmara Birliğin güzel bir fiyat açıklamasını bekliyor olduğumuzu da eklemek istiyorum.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 Son olarak Nilüfer Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Aybey ise şu konulara değindi.

  “Şimdi öncelikle biz Ziraat Odaları olarak genellikle çiftçinin bütün sorunlarını bildiğimiz halde ben bunların içerisinden bir konuya değinmek istiyorum.

 Ülkemizde artık mahalle bazında fuarlar yapılmakta, bu da aslında çiftçimize ters yansıyor ve borçlanmayacak çiftçimizi borçlandırmaktadır.  Ama bir Bursa Fuarı Türkiye'de ilk 3'te dünyada da sayılı fuarlardan biri, burada çiftçimizin muhakkak olması gerekiyor. Çiftçinin durumunu biliyoruz, ekonomik durumu olsun girdilerinin durumu olsun satışlarındaki sıkıntılar olsun ama buna rağmen mutlaka Bursa fuarına gelip kendilerini geliştirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden de değişik ilçelerden kendimiz olsun diğer ziraat oda başkanları olsun otobüslerle çiftçilerimizi fuara taşıyoruz. Burada sadece ticari anlamda değil, kendini geliştirsinler, nasıl daha az maliyetle ürün alabilir, ya da daha az işçilikle daha iyi üretim nasıl gerçekleştirir bunları görsünler. Bunlarla ilgili bilgi alsınlar öğrensinler diye Ziraat odalarımız buraya çiftçi taşımaktadır. Ayrıca burada Ziraat Odalarına açılış konuşmasında söz verilmemesi bizleri yaraladı, sonrasında valimiz gönlümüzü aldı ama içimizde ki burukluk devam ediyor. Biz Ziraat Odaları olarak sorunları biliyoruz, bu platform bizim sorunlarımızı anlatmak için en önemli platformlardan biri önemli olan burada bakanın önünde Vali ve Belediye Başkanlarımızın önünde protokolün önünde bu sorunları dile getirmek.  Biliyorsunuz son zamanlarda yaşanan olayları bizler Ziraat Odaları olarak her zaman yerli üretimden yerli üretimden yanayız. Yerli üretim olmazsa bu sıkıntı her zaman uzun yıllarca devam eder. Bu sadece tarımda değil, sanayide de bu şekildedir. Mutlaka yerli üretimin önemini fark etmemiz ve ona göre üretimimizi arttırarak devam etmemiz gerekmekte, buğday üretiminde de ciddi anlamda kısıtlamaya gidilecek, bu sorunun da giderilmesi gerekiyor. Bu konuların da mutlaka ele alınması, çözüm üretilmesi gerekiyor.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 Ayrıca röportajımıza katkı sunan Yenişehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sadi Aktaş’a, Kestel Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fevzi Fırtına’ya, Osmangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İsmail Altınkaya’ya,  Orhangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hasan Cevizlidere’ye, Keles Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Osman Irgın’a ve Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Aydemir’e Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak teşekkürlerimizi iletmek istiyorum.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.