Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BURSA ŞEHİR PLANCILARI ODASI

Bursa Şehir Plancıları Oda Başkanı ile yaptığımız demeçte Oda Başkan Alp Kaya çok önemli noktalara değindi.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2020 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2020 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BURSA ŞEHİR PLANCILARI ODASI

Sizleri tanıyabilir miyiz?

Kaya; 'İsmim Alp Kaya. 43 senedir Bursa'da yaşıyorum. Artık Bursalı sayılırım. 24 senedir şehir planlamacısıyım. Mezun olduktan sonra ki dokuz sene Büyükşehir Belediyesi'nde görev aldım. Daha sonra serbest sektör ile devam ettirdim.'

SEKTÖRÜN MUTFAĞINDAN GELİYORUM

Bizim mesleğimizin iki ana kulvarı var. bunlardan ilki kamu sektörü ikincisi özel sektör. Ben her iki tarafta da bulundum. Bu bir avantaj. Çok alternatif sektörlerde faaliyet gösterdiğimiz için tecrübemiz de oldu.

ŞEHİR PLANLAMACISI NE İŞ YAPAR

Bu sürekli karıştırılan bir durum. Aslında adına bakmak lazım. Bizler şehre plan üretiyoruz. Şehrin içeriğini, şehrin dokusundaki özelliği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bir şehir planlarının değilde şehir planlamacılarının odasıyız. Bu oda şehir planlamacılarının birbiri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve bir şeyleri beraber başarmak için var. Bunu içinde idarecilerle sürekli iletişim içerisindeyiz. Bu yönetime geldiğimizden beri idarecilerle görüşme halindeyiz. Biz işin gerisinden gelmek istemiyoruz. Çünkü bu sonradan yerleşim. Bizde plan hazırlanır. İlgili idarenin onayından geçer. Sonra askıya çıkar. Bir ay askıda kalır. Askıdan iner. Kesinleşir ve yürürlüğe girer. Bu düzenlenmeli  diye düşünüyorum. Bizde işin içinde bulunalım ve mutfağını görelim. Doğru iş yapılsın tarafındayız.

MESLEĞİMİZİN YAŞADIĞI SORUNLAR VAR

Pandemi süreci bizleri olumsuz etkiledi. Online olarakta çok fazla verim alabildiğimizi düşünmüyorum. Çünkü hepimizin söz alması fikir sunması gerektiğini düşünüyorum. Mesleğimiz ile alakalı kanun değişiklikleri bağlamında çok olumsuz etkilendik.En son değişen kanunlar ile mesleğimiz büyük yara aldı. Elimizden geldiğince üst düzey yöneticilerle irtibat halinde oluyoruz ve sonuca ulaşmaya çalışıyoruz.

KENTİN GÜNDEMİNDE OLMASI GEREKEN KONULAR DA VAR

Bu sene değil ama gelecek sene konuşulması gerektiğini düşündüğüm bir konudur bu. Şu anda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü bir plan çalışması var. Bunu çok önemsiyoruz. 1998 senesinde başlanılan 2020 hedef gösterilen bir projeydi. Buradan hareketle yeni yüzbin planı vardı. Veriler sonuca ulaştı. Ancak bu plan çizim tekniği vb. sebeplerle onaylanmadı. Şimdi o eski verileri alıp revize edip,güncelleyip bu projenin onaylanması gerekiyor. Ve plana sadık kalmak gerekiyor. Zamanın şartlarına ayak uydurmak gerekiyor. Bu işin raconu budur.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümü doğal afetten dolayı konuşuyoruz. Bugün deprem olmayacağını hiç kimse garanti edemez. Başka doğal afetlerde var tabiki. Sel, heyelan vb. Tedbir almamız lazım. Bahsetmiş olduğum yüzbin projesinde bunlarıda konuşuyor olmamız gerekiyor. Acil durumda hareket edebileceğimiz müdahale edebileceğimiz noktaları konuşuyor olabilmemiz lazım. Bu bağlamda söyleşi, panel , oturum ne gerekiyorsa, gerekli isimlerle tartışıp bir sonuca ulaştırmamız lazım.

Bursa halkına sevgilerimi sunuyorum...

Bursa Haber Gazetesine verdiği röportajdan ötürü kendisine teşekkür ediyor. Başarılarının devamını diliyoruz.

HABER: Özge Işkın - Hümeyra Alper

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.