Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BURSA DİYANET-SEN; HİZMETİ BİR ONUR KABUL EDER

Bursa'da örnek çalışmalara imza atmakta olan, Diyanet-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Sayın Tevfik Bak İle keyifli bir o kadar da bilgilendirici güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2017 00:40
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2017 00:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BURSA DİYANET-SEN;  HİZMETİ BİR ONUR KABUL EDER

Diyanet-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Sayın Tevfik Bak ‘Bursalı olmamız münasebetiyle 81 ile de hitap etmekteyiz, hem üyelerimiz için hem de yakınları için Bursa'da anlaşmalı otellerimiz olduğunu belirtmek isterim’ dedi.

Başkanım Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?  Sonrasında ise, Diyanet -Sen ve Memur-Sen ile ilgili bilgileri bizlerle ve okuyacağımız ile paylaşırsanız sevinirim?

Öncelikle bizlere göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı Bursa Haber Gazetesi'ne yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

1962 yılında Trabzon'da doğdum. Trabzon İmam Hatip Lisesi mezunuyum. 1985 yılında Bursa'ya tayinim çıktı ve o yıldan bu zamana dek Bursa'da görev yapmaktayım. Yüksek Okulumu da görev esnasında bitirdim. Bu arada Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Bölümü mezunu olduğumu da eklemek isterim. Diyanet- Sen 2 nolu şube 2014 yılının Kasım ayında olağan genel kurulunda resmiyet kazandı. Bursa'nın Yıldırım, Gürsu, Kestel, İnegöl, Yenişehir,  İznik, Orhangazi, Gemlik ve Orhaneli ilçeleri şubemize bağlıdır. Bu ilçelerde toplam 1200 civarı diyanet mensubu görev yapmakta ve bunların 900'e yakını Diyanet-Sen üyesidir. Diyanet-Sen, Memur-Sen'in içerisinde ilk yetkili sendikalardan biridir. Diyanet-Sen Memur-Sen'in Besmelesi de diyebiliriz. Bursa’da Memur-Sen'in toplam 30.000 civarı üyesi bulunmaktadır.

Aynı Zamanda Diyanet-Sen Genel Merkez zorunlu yürütme organlarında da görev yapmaktayım.

Başkanım bu güzel giriş bölümü için teşekkür ediyorum ve sorularıma geçmek istiyorum. Bilindiği üzere son zamanlarda müftülerimize Resmi nikâh kıyabilmesi ile ilgili yetki verilmesi hususunda çeşitli çevrelerden çeşit çeşit farklı yorumlar gelmekte. Bu konuyla ilgili işin içinde, erbabı olan biri olarak neler söylemek istersiniz?

Diyanet-Sen'in 2007 yılından beri Toplu sözleşme masasına taşıdığı müftülere de nikâh kıyma yetkisi verilmesi hakkında teklifimiz 10 yıldır Diyanet-Sen tarafından gündeme getirilmektedir. Müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemenin TBMM gündemine gelmesi ile birlikte kamuoyunu yanıltıcı açıklama ve yayınların arttığını görmekteyiz. Yıllardır nikâhın tek olduğunu ve bunun da Resmi nikâh olduğunu savunan Diyanet-Sen vatandaşlara nişan ve düğün törenleri ne resmi nikâh- Dini nikâh ikilemi yaşatmamak için, isteyen vatandaşların nikâh töreninde müftülere verilecek yetki ile bu görevin yerine getirilebileceğini 10 yıldır dile getiriyor. Maalesef konunun TBMM gündemine gelmesi ile birlikte kamuoyunu yanıltmaya yönelik yayınların artarak devam ettiği görülmektedir. Din adamlarının da kamu görevlisi oldukları görmezden gelinmekte. Nikâh memurlarının yaptığı işin uzmanlık gerektirmediği basit bir kayıt altına alma işlemi olduğu bilindiği halde müftülere yönelik bu negatif tutumun işle ilgili değil, ideolojik bir yaklaşımın ürünü olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim düzenlemeyi bir soruna dönüştürmeden ülkemizin gerçeklerini göz önüne alarak bir an önce yasalaşmasından yanayız.

Sonuç itibarıyla müftülerin de yapacağı iş, Belediye nikâh memurlarının veya köylerde muhtarların yaptığı gibi, kıyılan nikâhı kayıt altına almaktır. Hepsi de Resmi nikâh işlemidir vatandaşların nerede ve kime nikâh kıydıracakları tamamen kendi serbest iradelerine kalmış bir husustur. Yani isteyen il ve ilçe müftülüklerinde, isteyen de Belediyelerde nikâhlarını kıydırabilecektir.

Başkanım gerçekten o kadar güzel ifade ettiğiniz ki,  anlamayan kalmamıştır diye düşünüyorum.

Bu arada 2018-2019 yılları ile ilgili Toplu sözleşme tekliflerinizi verdiniz, bu sözleşmedeki maddelerle ilgili okuyucularımızı ve Diyanet-Sen üyelerini bilgilendirebilir misiniz?

Tabi ki;

Cami görevlilerinin kullandıkları lojmanların hizmet tahsisli sayılması

Ek ödeme din hizmeti tazminatı özel hizmet tazminatı artışları.

Fazla mesai ücreti

Ek gösterge

Ek ders ücretleri

Şube müdürleri için makam tazminatı.

Şef kadrosunda çalışan personelin özlük haklarının arttırılması

Görev mahalli dışı irşad faaliyetleri.

Mahrumiyet yerlerinde çalışan Cami görevlilerine ek ödeme.

Kur'an Kursu öğreticilerinin öğretmen haklarından faydalanması.

Yurt desteği.

Mali sorumluluk zammı

Giyecek yardımı.

DİB personeli teşvik ikramiyesi.

Sınavsız lisans tamamlama hakkı.

Yıllık izin.

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği.

Murakıpların statüsü.

Cami görevlilerinin hafta tatilinin iki gün olması

Camileri çift görevli kadrosu

Vekillikte geçen sürenin değerlendirilmesi

Vekil görevlilerin izin hakları

Vekil ve ek ders ücreti karşılığı görev yapan personelin kadroya alınması.

Vakıf kira gelirlerinden personele destek sağlanması

Şube müdürleri için makam tazminatı

Giyecek yardımı

Ek gösterge

Vgm personeli için teşvik ikramiyesi

Servis ve yemek katkısı

Personel çocukları için Kreş ve Gündüz bakımevleri

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı.

Maddi hasarlı trafik kazalarına karşı Sigorta ve zarar tazmini

Çözümleyici ve programcı kadroların özlük hakları

Teknikerlerin özlük hakları

Diyanet İşleri başkanlığında çalışan kameramanların özlük hakları

Ana başlıkları altında bütün Anadolu'dan, taşradan toplamış olduğumuz maddeler bunlardı. Tabii bu ana başlıkların geniş açıklamaları olmakla birlikte burada yerimizin de kısıtlı olmasından mutevellit başlıklarla yetinmek zorunda kaldık. Biz Bursa Diyanet-Sen 2 nolu şube olarak kimseyi küstürmeden, kimseye küsmeden, ötekileştirmeye izin vermeden, kimseyi öteki ilan etmeden, Tüm din görevlisi ve Diyanet çalışanlarına hizmeti bir onur kabul ederek diline, rengine, siyasi görüşüne,  sendikasına,  memleketine bakmaksızın bütün çalışanları kapsayan bir duruş sergiledik ve sergilemeye devam edeceğiz. Temsil ettiğimiz din görevlilerinin haklı beklentilerine cevap verebilmek için ve onların güvenine her zaman layık olabilmek için din görevlileri saygınlığının ve din hizmetinin etkinliğini arttırmak için gücümüze güç katmak için tüm din görevlisi kardeşlerimizi çatımız altında buluşmaya davet ediyorum.

Ayrıca Bursalı olmamız münasebetiyle 81 ile de hitap etmekteyiz, hem üyelerimiz için hem de yakınları için Bursa'da anlaşmalı otellerimiz olduğunu belirtmek isterim sıkıntılı anlarında, ya da ihtiyaç duyacakları her an yanlarında olduğumuzu ilaveten eklemek isterim.

Sayın Başkanım röportajımızın sonuna yaklaşırken son olarak neler söylemek istersiniz? Halkımıza, Diyanet mensuplarına ne tür mesajlar vermek istersiniz?

Konfederasyonumuzun kurucusu merhum Mehmet Akif İnan'a ve Diyanet-Sen'in kurucusu merhum Avukat Ahmet Yıldız'a her ikisini de rahmetle anıyoruz.

Ayrıca Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Ali Yalçın Bey’e, Diyanet-Sen Genel Başkanı ve aynı zamanda Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar'a ve Bursa'mızın Memur-Sen Başkanı Numan Şeker’e emeklerinden ötürü şükranlarımızı iletmek isterim.

Son olarak 13. 8. 2017 tarihinde kalp krizi sonucu vefat eden 1 nolu şubemizin başkanvekili Mustafa Çelik hocamıza Allah'tan rahmet diler camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Bursa'da sendikal faaliyetler bakımından en aktif sendikalardan biri olan Diyanet Sen 2 nolu şube Başkanı Tevfik Bak'a bu güzel röportaj vesilesiyle Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

RESİM ALTI

7 NOLU FOTOĞRAF: 13.8.2017 tarihinde kalp krizi sonucu vefat eden 1 Nolu şubemizin başkanvekili Mustafa Çelik hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

HABER FOTOĞRAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.