Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BİR BAŞARI HİKAYESİ; YUNUS BULUT

Öncelikle Bursa Haber Gazetesi’ne, tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum, Bursa gibi metropol büyük bir kentte, bizim gibi çalışmalarıyla göz dolduran, Bursa’nın yetsizliği bir değerin böyle tespit edilmesi anlamında bizi bulduğunuz için size teşekkür eder, gurur duyarım.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2018 00:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2018 00:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BİR BAŞARI HİKAYESİ; YUNUS BULUT

 Bingöl’lüyüm. 1998 yılında Bursa’ya geldim. İlk göreve başladığım okul Ali Osman Sönmez Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’dir. Öğretmenliğe başladığım ilk yıl olan 1998 ‘de Bursa’yı bilmeyen, Bursa’da hiçbir tanıdığı olmayan, tek bir adres dahi bilmeyen bir insan olarak ilk otobüse bindiğimde bana Kapalı Çarşı’da Akşam Kuyumculuk’ta çalışan bir abinin telefonunu vermişlerdi. Bursa’da terminalde indiğimde kendisine telefon açtığımda beni terminalden aldı. Bursa’da dünyaya gözlerimi açtım.

  Ben Elektrik bölümü öğretmeniyim. 40 Elektrik öğretmenleri içerisinde kura çekerken Teyyare Kültür Merkezi’nde bana Osmangazi çıkmıştı. Osmangazi’nin neresi dahi olduğunu bilmeyen bir stajyer bir öğretmen adayı olarak becayiş hakkı tanıdılar. Becayiş hakkı tanıdıklarında 1 saatlik bir süre verdiler. Bu süre içerisinde ben “Osmangazi neresidir ?” diye sorduğumda bana “Osmangazi ayak bastığın yerdir.” dediler. Ben ayak bastığım yer Osmangazi olduğu münasebetiyle, sağlıklı ve maneviyatı da büyük bir ilçede doğru olacağı kanaatiyle Bismillah diyerek Ali Osman Sönmez Meslek Lisesi’nde göreve başladım. 8 yıl gerçekten çok başarılı, ilişkilerimizin de güzel olduğu bir ortamda öğretmenlik yaptım.

 Anmadan geçemeyeceğim; Ali Osman Sönmez Meslek Lisesi Müdürü rahmetli Gürol ERİŞMİŞ, ben yöneticiliği kendisinden öğrendiğim insan, ruhu şad olsun. Allah rahmet etsin. 8 yıl Gürol müdürümüzle beraber çok disiplinli, Milli Eğitim’in teknik anlamda yetiştirdiği ender insanlardan biridir. Mesleki açıdan baktığımız zaman bir yöneticide olması gereken vasıfların büyük bir kısmını üzerinde taşıyan ve bunları uygulayan, hiç farkına varmadan aslında bizleri yönetici olarak yetiştiren bir insandır. Sonrasında gördük ki; Gürol müdürümüzün talebesi olan her öğretmen bir yönetici adayı oldu ve bugün Bursa’nın Mesleki Teknik okullarında işinin başında olan ekip Gürol Bey’in yetiştirdiği ekiptir.

 Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin Bursa’da mesleki ve tekniki eğitimin ihtiyaç duyduğu profesyonel alanda bir proje okulu olabilecek bir okulun var olması adına 2010 yılında inşaa ettikleri bu okulda, bizler 2014 yılında teveccüh ile burası teklif edildiğinde ‘Biz burada bu müdürlüğü yaparız.’ dedik ve geldik. 2014 yılından 2018 yılına kadar bu 4 yıllık süre içerisinde; mesleki ve teknik eğitimde okulumuzu vizyonel bir okul haline getirdik. Böyle muhteşem bir okulun ses getirebilmesi için muhteşem bir kadronun ve ekibin olması gerekir. Biz de bu ruhla bu ekibi kurarak Bursa’da mesleki ve teknik eğitim anlamında rol ve model haline getirdik. Burda memnuniyet oranı %90 üzerindedir. Çünkü; güleryüz, sağlıklı bir yaklaşım, sağlıklı bir iletişim bugünkü resmin karşılığıdır.

 Bursa’da Eğitim BİR-SEN 1 Nolu Şube’nin başında Numan ŞEKER var. 2 Nolu şube sonradan kuruldu. Ben 1998 yılında Bursa’ya geldiğimiz zaman, Bingöl gibi bir yerde Eğitim BİR-SEN’in varlığını yaşamış biri olarak buraya geldiğimde bu sendikayı bulamadım. 2000 yılında askere gidene kadar sendikanın varlığından bir haber yaşadım. Aile Sosyal Politikaları’nda İl Müdür Yardımcısı Hasan ÜNAL, Bursa’da Yunus BULUT diye genç ve dinamik bir öğretmenimiz var olduğunu öğrenmiş. Ben sendikanın Bursa’daki ilk kurucu üyesi ve 34 kişilik bir görev listesinde yönetim kademesinde görev alan kişiyim. İlk üyelerden biri ben oldum. İlk üye olduğum zaman Ali Osman Sönmez Meslek Lisesi’nde iş yeri temsilciliği yaptım ve sıfırdan yirmili kişiye getirdim. Daha sonra Osmangazi İlçesi’nde 2 dönem üst üste yönetim kurulunda görev aldım. Osmangazi’yi ilmik ilmik dokuduk. Osmangazi’deki olan mevcut üyemizi de belli bir noktaya kadar getirdik.

 Bir sonraki dönem, Osmangazi İlçe göreviyle beraber 4 yıl boyunca İl Denetleme Kurulu Başkanlığı’nı yaptım. Bu, sendikamızın en nezih görevlerinden biri ve bütün il yönetimini denetleyen, bunları kontrol altında tutan en tepe noktalardan biridir. Bu görevi yaptıktan sonra 2014 yılında Nilüfer’e gelince Osmangazi’deki yönetim görevimi bırakmak zorunda kaldım. Nilüfer’de yetkiliği olmayan sendikamızı bize teslim ettiler ve biz geldiğimiz yılın sonunda Eğitim BİR-SEN’den yetki aldık. 2015-2018 yılları arasında 3 yıl üst üste yetkiyi aldık ve yetki hala bizim elimizde.

 Benim hayatım 4 ayak üzerinde; Yöneticilik, Sendikacılık, Hemşehri Dernekleri, diğer STK’lar içerisinde aktif görev almak. BTSO Eğitim Kampüsü Hayri Terzioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2006 yılında yönetici olarak göreve başladım. 4 yıla yakın yöneticilik yaptıktan sonra Veysel Karani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaklaşık 1,5 yıl kurucu müdürlük yaptım. Bu süreç içerisinde okulu sıfırdan alıp okulun tüm imkanlarıyla eğitim öğretime hazır olabilecek bir hale getirdik. Daha sonra görevimiz bitmeden bir teklif geldi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde mesleki ve teknik eğitim anlamında Şube Müdürü olarak yaklaşık 2 yıla yakın görev yaptım. Büyükşehir Belediyesi’yle, STK’larla bunun yanında yaklaşık 30 öğretmenimizin bireysel yapmış olduğu birçok projeyle patent aldık. Bunu destekledik, sahip çıktık ve patentin de sponsor bularak Büyükşehir Belediyesi binasında arkadaşlarımıza takdim ettik. Bu çalışmalar devam ederken, Nilüfer İlçesi’nde İnsan Kaynakları bünyesinde boşluk olduğunu, bize ihtiyaç olduğunu söylediklerinde hiç çekinmeden kabul ettim. Nilüfer İlçesi’nde 2012-2014 yılları içerisinde İnsan Kaynakları Şube Müdürülüğü yaptım.

 20 yıllık süre içerisinde yarısından fazlasını sendikaya adamış ve sendikacılık hizmetlerinde göz doldurmuş bir insan olarak, şimdi Numan ŞEKER başkanımızın görevinin bitmesi münasebetiyle Kasım 2018’de bizler 19 Haziran günü Arif ARI başkanımızın başkanlığında bende  yönetimde başkan vekili olarak arkadaşlarımızla berebar yeni bir yönetimimizi oluşturarak yola çıktığımızı ilan ettik. Bundan sonra daha profesyonel anlamda Bursa’da 12.000 üyesi olan bir sendikanın muhtaç olduğu bütün hizmet noktalarına dokunacağız. Genç, dinamik ve performansı çok yüksek bir ekiple, canla başla çalışarak eğitim kolundaki bu hizmeti bütün Türkiye yine nasıl mesleki eğitim Bursa’da örnekse sendikacılıkta da yapacağımız çalışmalarla 81 ile örnek olacak bir konuma getireceğiz.

 2003 yılında kurulan Bingöl İli ve İlçeleri Tanıtma, Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin ilk kurucu üyesiyim. Ancak aktif anlamda pek görev almadım. 15 yıllık bir süre sonunda, Bingöl Derneği’nin de çıtasını belli bir yere getirme konusunda, halkımızın da sahipsiz olmaması adına yetişmiş bir eğitimci insan olarak bu tecrübelerimin, bilgi birikimimin halkımıza da yansıtılması adına bizler bize teveccüh edilen bu görevi elimizin tersiyle itemedik. Çünkü; halkımızın bize ihtiyaç duyduğu bir dönemde elimizi taşımızın altına koymak, onlar için bu fedakarlığı yapmak bizim boynumuzun borcudur.

 34 kişilik bir yönetim kadrosunda, 4 avukat, öğretmen, yüksek lisans okuyan öğrenciler, esnaf, memur, teknik personel, iş adamı olarak her alandan çok güzel bir kadroyla bu dernek yönetimine talip olduk. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’yi ziyaret ettik. Kendisi şu ifadeyi kullandı: “Bu kadro, siyasi partilerde olsa yeri göğü inletirler.” dedi. Çok teşekkür ediyorum kendisine. Biz sadece Bursa yerelinde Bingöl’lülerle muhattap değiliz, biz Bursa yerelinde hem halkımızın sorunlarını çözmek hem de Bursa’nın halkıyla beraber ortak payda olan eğitim, kültür, sosyal hayat bu alanlarda da birlikte yaşamaktayız. Bütün hemşehri dernekleriyle beraber de çalışmalarımız devam etmektedir. Bölge dernekleri aynı zamanda Bursa İl Dernekleri Federasyonu bağlı olarak 35 tane doğudan batıya, kuzeyden güneye bu derneğin de bir üyesi olarak bu çatı altında hem kardeşliğimizi tespit edecek hem de güzel hizmetlere imza atacak projelerde bulunuyoruz ve mutluyuz.

 2014 yılında Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne göreve geldiğimizde ekibimizle, bu okulun bu ekibe ihtiyacı olduğunu hissettik. Pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin yaklaşık 40’a yakın ilden insanların buraya geldiğini gördük. Bütün öğrencilerimizin ihtiyacını karşılamak için: etüt odası, dinlenme odası, sosyal alanlar, mescit, çamaşırhane, ütü odası, bilgisayar odası yaptık. Eğitimin olmadığı ve önemsenmediği bir yerde öğretimin hiçbir kıymeti yoktur. Ahlaklı, erdemli ve kişilikli bir öğrencinin yetiştirilebilmesi için eğitim birinci hedefimizdir. Dolayısıyla biz bu çocuklarımızın yaşam alanını rehabilite ettik ki, onlardan öğretim konusunda verim alabilelim. Atölyelerimizde teknolojinin getirmiş olduğu, çağın gereklerine uygun ne kadar teknolojik araç, gereç ve donanım ihtiyacı varsa tespit ettik. Bütün donanımın büyük bir kısmını, bu okulu kuran ve bu çocukların yetişmesine katkı duymak adına 30 trilyona yakın para harcayan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği yönetimine, Orhan SABUNCU ve yönetimine, genel sekreter Mümin KARACAKAYALILAR’a özellikle çok teşekkür ediyorum. Bölümlerimiz; Bilişim, Elektrik – Elektronik, Otomasyon, Metal Teknolojisi, Motor ve Makine Teknolojileri olarak 6 alanımız vardır.

 OTOFEST dediğimiz Otomotiv Festivali adı altında Bursa’da 3 yıldır olarak sürdürdüğümüz eğitim, tanıtım ve kariyer günleri çerçevesinde Bursa sanayisinin ve 30’a yakın TOFAŞ, RENAULT başta olmak üzere her yıl burada gençlerimizle bir araya gelip, tanıtım yapıp, standlar açıp bu festivalle alakalı sanayicilerle öğrencilerimizi buluşturuyoruz. 2 günlük süren bu etkinlikte 1. gün bütün işletmelerin üst düzey sahipleri de burada olmak üzerinde kendilerini öğrencilere anlatıyorlar, cv dolduruyorlar, öğrencilerle iç içe geliyorlar. 2. günde 8. sınıfta okuyan öğrencilerimizin tümünü okulumuza davet ederek alanlarımızın tanıtılması, bu sıcak ve güzel ortamın gösterilmesi, okulumuzu tercih etmek adına konferans salonunda ara ara periyotlarla sanayi devlerinin sunumlarıyla, Bosch’un Ortadoğu Direktörü Yasin Bey öğrencilerimizle sohbet ediyor, hayat hikayesini anlatıyor. Bu yaptığımız çalışma çok ses getirdi ve muhteşem açılış ve sunumla bunları neticelendirdik.

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.