Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEL VE BOYUN FITIKLARINDA ELLE TEDAVİ (MANİPÜLASYON)

Günümüzde insanlar giderek artan bir oranda bel ve boyun ağrılarından şikayetçi duruma geldiler. Bu ağrıların oluşmasındaki hazırlayıcı faktörler: Obezite (Aşırı kilo), az hareketli yaşam, stres ve kas zorlanmaları olarak göze çarpar. Bel ve boyun ağrılarının nedenleri içinde de, yaşam kalitesini etkilemesi nedeni ile bel ve boyun fıtıklarının ayrı bir önemi bulunuyor. Bu hastalık ve tedavisi ile ilgili sorularımızı Türkiye'de ve şehrimizde yıllardır bu tedaviyi yüksek başarı ile uygulayan Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu'na yönelttik.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BEL VE BOYUN FITIKLARINDA ELLE TEDAVİ (MANİPÜLASYON)

Doktor Bey öncelikle bizlere bel ve boyun fıtığının belirtileri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Bel fıtığı belirtileri olarak bel ve bacağa yayılan ağrı-uyuşma, hareket kısıtlılığı, ileri vakalarda kas gücü azalması, küçük veya büyük abdest tutamama, boyun fıtığı belirtileri ise, ense veya kollara yayılan ağrı-uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, ellerde güç azalması ve uyuşma, boğazında sıkılma hissi, dengede bozulma şikayetlerini sayabiliriz, Bu belirtilerin bir veya birden fazlasının olması halinde doktorun ayırıcı teşhis yaparken bel ve boyun fıtığını da düşünmesi gerekir.

MR filminde görülen her fıtık hastalık mıdır?

Hayır. Çünkü normal insanların % 25-40’ın da MR Filmlerinde fıtık görüntüsü olabiliyor.  Yani MR’ da görülen her fıtık hastalık anlamı taşımaz, klinik şikayetleri ve muayene bulguları ile birlikte değerlendirilerek tedavi gereken bir fıtık olup olmadığına karar verilir.

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisi nedir?

Günümüzde dünyada bel ve boyun fıtığı tedavisinde birden fazla tedavi yöntemi mevcuttur. Bugün için bilinen tedavi yöntemleri içinde konservatif( ameliyat dışı) yöntemler %98 başarı sağlıyor ki bunlar başta Manipülasyon( elle tedavi) olmak üzere ortopedik yatak istirahati+ ilaç tedavisi( ağrı kesici, kas gevşetici, inflamasyon giderici), traksiyon yöntemleri ve diğer aletli Fizik Tedavi ajanlarıdır. Cerrahi tedaviler ise sadece %1-2 hastada gerekli olmaktadır.

                   

Manipülasyon tedavisi nedir?  Nasıl uyguluyorsunuz?

Manipülasyon ellerle yapılan bir Fizik Tedavi yöntemidir. Manipülasyon tedavisinde hastalıklı bölgeye bir takım bastırma, germe döndürme, gibi manevralar teknikler uygulanır. Genellikle hafif vakalarda 2-4, orta ise 5-6, ileri vakalarda 8-10 seans uygulanmaktadır. Bu Tedavinin masaj ile ilgisi yoktur. Klasik bir Tıp tedavisi olup alternatif tıp değildir.

Manipülasyon yönteminin bel ve boyun fıtıkları tedavisinde başarı oranı nedir?  Ne kadar zamandır uyguluyorsunuz?

Manipülasyon tedavisinin başarı oranı bel ve boyun fıtıklarında %98'dir. 29 yıldan beri bu tedaviyi uygulamaktayım.

Manipülasyon tedavisinin başarı oranı yüksekliği dışında başka avantajları var mıdır?

Evet vardır.  Manipülasyon tedavisindeki en önemli husus hekimlikte ki” Hastalık yoktur, hasta vardır. O yüzden de tedavi kişiye özeldir” ilkesine uyan” kişiye özel tedavi” konseptinin tam olarak uygulanmasıdır. Yani her insan vücudu farklıdır, her insanın aynı teşhisteki şikayeti farklıdır, herkesin uygulanacak tedavisi farklıdır. Ayrıca uygulanan aynı tedavi metodu içinde bile her hastaya farklı doz, farklı uygulama, farklı teknikler gerekebilmektedir kimsenin tedavisi diğerine tam benzemez. İşte bu yüzdendir ki Manipülasyon tedavisi konusunda uzman bilgili ve bilinçli ellerle yapılmalı ve yaptırılmalıdır. Manipülasyon tedavisinin başka bir özelliği ise genellikle herhangi bir ilaç kullanmaya gerek duyulmamasıdır. Ayrıca kişi de bulunabilen yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi aletli fizik tedavilerin uygulanmasını etkileyebilen ya da bazen engelleyebilen durumların Manipülasyon tedavisini engellememesi de bir başka avantajdır.

Bel ve boyun fıtıklarında ameliyat hangi hastalara uygulanıyor? Başarı oranı nedir?

Bel ve boyun fıtıklarında sadece % 1- 2 haftada ameliyat gerekir. Bel fıtığında ameliyat, ayaklarda ilerleyen güç kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma veya konservatif (ameliyatsız) tedavilere cevap vermeyip ilerleyen hastalarda uygulanır. Boyun fıtıklarında ameliyat ise, ancak kollar veya ellerde ilerleyen güç kaybı oluştuğunda ya da konservatif( ameliyatsız) tedavilere cevap vermeyip ilerleyen olgularda düşünülür. Ancak bu ameliyatlarda %10-30 yani ortalama %20 başarısızlık ya da komplikasyon oluşmakta, iyileşen %80 Hastanın yaklaşık yarısında da en geç 4 yıl içinde aynı veya bir alt ya da üstten fıtık oluşmaktadır.

Ameliyat olmuş hastalara da Manipülasyon tedavisi uygulanabiliyor mu?

Ameliyat sırasında o bölgeye herhangi bir metal, vida, çivi gibi bir aparat konulmadı ise ameliyat sonrası tekrar eden fıtıklara Manipülasyon tedavisi uygulanabilmektedir.

Siz merkezinizde bel ve boyun fıtığından başka hastalıklara da tedavi uyguluyor musunuz?

Merkezimizde bel ve boyun fıtıklarına ek olarak; boyun düzleşmesi, bel kayması( 1. derece ve stabil olanlarda), migren, gerilim tipi baş ağrısı, el bileği sinir sıkışması( karpal tünel sendromu), çene eklemi rahatsızlığı( Temporomandibuler disfonksiyon), boyun tutulması( tortikolis), omurga kilitlenmeleri( faset sendromu), piriformis sendromu, sakroiliak sendrom ( kalçalardaki sağrı ve leğen kemikleri arasındaki eklemin rahatsızlığı), tedavi uyguladığımız diğer rahatsızlıklarımızdır.

Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı acaba?

Manipülasyon( elle tedavi) doğru ve uygun teşhiste, tecrübeli bir Rehabilitasyon Uzmanı Doktor tarafından yapıldığında başarılı bir tedavi sağlanır. Ancak bel ve boyun fıtığının tekrarlamaması için, tedavi sonrası verilen egzersiz ve tavsiyelere uymak gerekir. Diyerek sözlerini tamamladı.

HABER VE FOTORAF : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.