Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afyon’daki Sevdam Gökteki Yıldız

Afyon’daki Sevdam Gökteki Yıldız

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2018 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2018 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyon’daki Sevdam Gökteki Yıldız
Afyon İli Tarihçesi

 M.Ö. 7000 yılından başlayarak günümüze kadar İlimiz sınırları içerisinde Hitit, Frig, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi uygarlıklar egemen olmuştur. Selçuklu Türklerinin 1071 yılında Anadolu’yu fethinden sonra İlimiz Türk egemenliğine geçmiştir. Selçuklu Devletinin parçalanmasından sonra şehir bir süre Sahipoğulları’nın elinde kaldı. 1341’den sonra akrabalık ilişkileri sonucu Germiyanoğulları’nın yönetimine geçen kent 1390 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. Ankara Savaşı’ndan (1402) sonra Moğollarca yıkılan kent yeniden Germiyanoğulları’nın eline geçti ve 1428 yılında II Yakup’un ölümüyle tekrar Osmanlı egemenliğine girdi.

 Fatih Sultan Mehmet’in Karaman Seferi sırasında, stratejik özelliği dolayısıyla askeri harekatın başlıca merkezlerinden biriydi. XVII. Yüzyılda ortaya çıkan Celali ayaklanmaları burayı da etkisi altına aldı. Celali Karayazıcı’nın kardeşi Deli Hasan Kütahya’yı alamayınca kışlamak üzere geldiği Afyon’da (1602) geniş ölçüde yıkıma sebep olmuştur. 1833’te bir süre Mısırlı İbrahim Paşa’nın eline geçen kent, Kurtuluş Savaşı sırasında 27 Mart-7 Nisan arasında Yunan işgalinde kaldıktan sonra boşaltıldı. Ancak, Yunanlılar 13 Temmuz 1921’de şehri yeniden işgal ettiler. Büyük Taarruz Afyon Cephesinde başladı. Yunan kuvvetleri bozguna uğratıldı ve şehir 27 Ağustos 1922’de kurtarıldı. Bu tarih Afyon’un kurtuluş günü olarak kutlanır.

Afyonkarahisar
Karahisar kalesi doğa inci tanesi,
Gözleme, pide, şeker ezmesi,
Hele haşhaş lâlesi,
Afyonu dertler çaresi.

Kocatepe kurtuluş tepesi,
Dumlupınar taarruz ifadesi,
Mehmetçiğin ALLAH nidasıyla,
Düşmana karşı kükremesi,

Türkiyenin dört yoludur,
Kaplıcalar şifa doludur,

Yerden coşan maden suyudur,
Kaymağına ne buyrulur?

-Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz başkanım ? Afyonlular Derneği’nin kuruluşundan günümüze geçen süreçte neler yapıyorsunuz, neler planlıyorsunuz ?

 Bursa Afyonkarahisarlılar Dernek Başkanı Recep YILDIRIM. Derneğimiz 1996 yılında Bursa’da kuruldu. Bursa’da 15.000 civarında Afyon’lu yaşadığını tespit ettik. Derneğimizin üye sayısı ortalama 500 civarındadır. Derneğimiz her yıl iftar programları yapıyor. Onun dışında, her ay muntazam yemekler yaparak üyelerimizi derleyip toparlıyoruz. Öğrencilerimiz var, talep ederlerse burs temini yapıyoruz. Özellikle Afyon’lu olup Bursa Uludağ Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerimize burs ve eğitim yardımları yapıyoruz.

 Derneğimizin amacı; yardımlaşmak, dernek üyelerimizin herhangi bir problemi, sıkıntısı olduğunda el birliğiyle bunları çözmeye çalışıyoruz. Afyon’dan 300-320 km uzakta Bursa’da yaşayan hemşehrilerimizle bir dayanışma içerisindeyiz. Biz hemşehrilerimizden memnunuz, aradığımızda gelip katılıyorlar. İmkanlarımız nispetinde bir araya geliyoruz. Burada birkaç defa Tahtakale Kültür Merkezi’mizde Afyon’lu günleri tertip ettik. Önümüzdeki günlerde tekrar düzenlemek istiyoruz. Yöresel sanatçılarla, yöresel müzikler eşliğinde yöremizi Bursa’da yaşayan hemşehrilerimize tanıtmaya çalışıyoruz. Maksadımız burada şehirlilik bilincini yükseltmektir. Şehirde yaşama şartlarını, şehirde nasıl ayakta kalınacağını ve buna benzer konularda birbirimize destek oluyoruz. Hemşehri doktorlarımız, avukatlarımız, sanayici ve iş adamlarımız var. Zaman zaman bir araya gelerek sıkıntılarımızı gidermeye çalışıyoruz. Dernekçilikten de istenen, beklenen hemşehricilik ve dayanışma sağlamaktır.

 Bursa İl Dernekleri Federasyonu’nda, Afyon’lular Derneği de olmak üzere 35 civarında il hemşehri derneğimiz var. Burada amacımız da; Türkiye’nin bölünmesini, parçalanmasını önlemek adına, birlik ve beraberliği sağlamak adına çalışmalar yapıyoruz ve faydasını da görüyoruz. Mümkün olduğu kadar her ay yada 2 ayda bir Anadolu illerimize bizzat gidiyoruz, misafir oluyoruz. Orada insanlarımızı yerinde görüyoruz, oradaki protokolü yerinde ziyaret ediyoruz. Ben bu yaşımda Dernekçilik vasıtasıyla ilk defa Bitlis’e, Muş’a, Tatvan’a gittim. Oradaki insanlarımızın misafirperverliğine şahit olduk.

 Afyon Derneği olarak bulunduğumuz ilde Bursa’da yaşayan Afyon’lu hemşehrilerimize her türlü desteği veriyoruz, her türlü yardımlaşmayı sağlıyoruz. Birlikte Bursa gibi bir büyük kentte yaşamayı sürdürmeye çalışıyoruz.

 Bizler de değerli başkanımız Recep bey’e Bursa Haber Gazetesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde kendisine başarılar diliyoruz ve bize vermiş olduğu bilgilerden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz.

HABER ve FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.