Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“7 BOYUT MİMARLIK; 7 KITAYI HEDEFLİYOR”

“7 BOYUT MİMARLIK; 7 KITAYI HEDEFLİYOR”

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2018 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2018 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“7 BOYUT MİMARLIK; 7 KITAYI HEDEFLİYOR”

-Kral bey, bize kendinizi tanıtır mısınız ?

  1991 Muş doğumluyum. 25 senedir Bursa’da ikamet ediyorum. Mimarlık sektörüne girmeden önce, akraba ilişkilerinde tamamen inşaat üzerine yoğunlaşmıştık. Onun haricinde otomotiv sektörüne yöneldik. Mimarlık sevilmeden yapılacak bir şey kesinlikle değil. İşin içine girdikten sonra, mimarları tanıdıktan sonra ‘Ben mimar olmalıyım’ dedim. Bu şekilde yola çıktım, hazırlıklar sürdürdüm. Onun neticesinde ilk 2 senemi eğitim olarak Kıbrıs’ta tamamladım, daha sonra yatay geçişimi Samsun’da yaptım. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden mezun oldum. Daha sonra çeşitli firmalarda çalıştık, projeler yaptık. Öncesinde de öğrencilik zamanlarımda da piyasada bir merakım vardı. Daha sonra kendi yerimi açmaya karar verdim.

  Bir yenilik başlatmak istedim işin aslında, birilerinin emri altında tasarım çıkarmaktansa kendi özgür irademle özgün projeler çıkarmak için yola koyuldum. Bunun neticesinde de çok faydasını gördüm, özgün olmanın, bir şehre yeni şeyler katmanın ne kadar güzel olduğunu, insanların böyle bir arayış içerisinde olduğunu hissettim ve bu şekilde tasarımlar ortaya koyduk. Bu aşamada bizim için en zor kısım belli başlı yargıları yıkmak oldu. Biliyorsunuz; günümüz müteahhit zihniyetinde tamamen kazanca dayalı bir sistem var, bizim de en büyük düşmanımız maalesef bu tür zihniyetler ve bizim en çok uğraştığımız projeden ziyade bu düşünceleri yıkmak, bu düşünceleri yıkmadan bu tür projelere geçemiyoruz, kendimizden bir şey katamıyoruz ve farklı, estetik bir yapı ortaya koyamıyoruz. Bu alışılagelmiş sistemi yavaş yavaş, kendilerine anlata anlata, görmüş olduğumuz eğitimleri birebir onlarla yaşaya yaşaya biz çoğu işverenimizle bunları yıktık ve gerçekten ortaya çok güzel tasarımlar çıkarttık. Gerek iç mekanda, gerek cephe tasarımlarında farklı tasarımlar arayışındayız. Hem işlevi hem görselliği ön planda tutan, ikisini beraber yürüten bir firmayız. Sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin birçok yerlerinde projeyi yapmış bitirmiş bir firmayız. Halen de devam eden projelerimiz var.

-Yapmış olduğunuz projelerden bize birkaç örnek verebilir misiniz ?

Samsun’da birkaç projelerimiz var, orada eserlerimizde geleneksel mimari olarak çalışmalar gerçekleştirdik. Kimi zaman geleneksel ve moderni harmoni bir şekilde birleştirip tasarımlarımıza ekledik. Bu doğrultuda hem peyzaj hem de dış cepheyle olan bağlantılarımızı güçlü kılması için, insanlara daha estetik gelmesi için, büyük alanlarımızda ferah algı yaratmak için biraz daha farklı çalışmalar gerçekleştirdik. Onun dışında son ve yeni bitmiş bir iç mekan tasarımımız var; Dondurmacı Adam. Orayı teslim ettik, şuanda faaliyettedir. Dış taraftan gerçekten olumlu yorumlar aldık, mimar arkadaşlarımızın da merak edip, ziyaret edip, farklı görseller alıp örnek olarak kullandığı bir mekan haline getirdik. Portföyümüzde güzel bir yer olarak orası da yer edinmiş durumdadır. Onun dışında şuan elimizde olan 140 dairelik bir projemiz var; Erikli ve Değirmendere’de. Mudanya’da bitmiş projelerimizden 3 bloklu bir sitemizin dış cephesinde Mudanya’nın gerektirdiği şekilde sloganımız olarak da; ‘Gökyüzüne Uzanıyoruz, Yeşili Yakalıyoruz’. Bu doğrultuda sürdürülebilir bir mimarlık çatısı altında bir tasarım elde ettik ve gerçekten çok olumlu yorumlar aldı. Kumyaka’da yeni başlanacak olan bir projemiz var. İlk müşterimiz gelip baktığında; bana öyle bir yer yap ki, o fantastik filmlerden çıkmışçasına bir yer olsun demişti. Kendi görüşlerini aldıktan sonra kendimizden bir şeyler katarak gerçekten hayalindeki yeri tasarladık ve bunu gördüğünde onun verdiği mutluluk gerçekten bizim için tarif edilemez bir mutluluktu. Bu doğrultuda villa projelerinde şuan çok yoğun talep alıyoruz, çok mutluyuz.

-7 Boyut Mimarlık adı altında mimarlık çalışmalarınız kaç senedir devam ediyor?

7 Boyut olarak markalaşma yoluna bu sene çıktık ve gerçekten emin adımlarla ilerledik. Markalaşma olarak bu sene başladık.

-Peki, bundan sonraki hedeflerinizde daha büyük projeler, Bursa’nın dışında mesela Avrupa’da olabilir mi acaba ?

Kesinlikle, şu şekilde bize bir talep geldi: Ankara’da bir düğün salonu projemiz vardı, müşterimiz bize gelip; ben düğün salonlarının hepsini avangart, çok klasik buluyorum, ben bu tip çizgiden kaçmak istiyorum, ben modern düğün salonu istiyorum ve bunu beğenirsem benim Almanya’da da aynı şekilde bir projem var, bunu da gerçekleştirmek istiyorum diye talepte bulundu. Kendisine Ankara’daki olan yerine 2 katlı büyük bir alana sahip, orada bir proje çıkarttık. Dediğimiz gibi yine kendimizden özgün, sıra dışı bir tasarım oldu. Kendisi çok beğendi ve Ağustos ayında oraya başlayacağız. Daha sonra da Almanya Köln’de bizim bir düğün salonu projemiz daha olacak, tabii ki oranın kültür, gelenek ve görenekleri buradan çok farklı olduğu için tasarım da oraya özgün bir şekilde olması gerekiyor. Asıl hedefimiz; dünyanın 7 kıtasına açılacağız. Biz bir değişim başlatmak istiyoruz, değişim her zaman bir noktadan başlar. Biz o noktayı yaptık, devamının da geleceğini düşünüyoruz.

-Sizi niçin tercih etmeleri lazım ? O kadar çok mimarlık ofisi olmasına rağmen sizin farkınız nedir ? 7 Boyut Mimarlık’ın farkları neler Kral bey ?

  Başında da anlattığım gibi, biz belli başlı tabuları yıkmak için bu yola çıktık. Maalesef diğer mimarlık ofislerinin çıkarttığı projelere baktığımızda, kendilerini biraz bu konuda eleştirmek istiyorum; tamamen maddi kaygıya yönelik olduğu için, bu tabuları yıkmaktan çok kendilerine gelen müteahhitlerin görüşleri doğrultusunda sadece ve sadece kendi görüşleri doğrultusunda çıkarttıkları tasarımlarla piyasada herhangi bir farklılaşmaya gidemiyorlar, o değişimi başlatamıyorlar ve kentsel ölçekle baktığımızda gerçekten çok zayıf mimari eserler ortaya çıkıyor. Biz iç mekan tasarımları da yapıyoruz ama ben bir mimar olarak kendi bünyem altında 2 tane mimar, 2 tanede iç mimar çalıştırıyoruz. Şuanda günümüze baktığımızda, mimarların hemen hemen hepsi kendi çaplarında iç mimari projeler yapmaya çalışıyorlar. Bu kesinlikle sektörel rekabette olsun, adaletli olmayan, pek doğru olmayan bir uygulamadır. Biz işi ehline bırakan bir firmayız. İç mimari projesini tamamen iç mimar arkadaşlarla beraber yürüten bir firmayız. Diğer tasarımları mimarlarla çıkartan bir firmayız, tekniker çalıştırmıyoruz yanımızda çünkü, bizim teknikere değil tasarımcıya ihtiyacımız var. Tasarım ruhu güçlü olan mimarlara ihtiyacımız var, biz bunlarla çalışıyoruz. Bunun neticesinde bizim en büyük farkımız bizim portföyümüz aslında, insanlar baktığında ne kadar güzel şeyler çıkarttığımızı görüyor. Farkımızı bizim yapmış olduklarımızdan görüyorlar. Bizim ortamımızda patron, eleman ilişkisi hiçbir zaman olmadı, her zaman arkadaş olduk. Bir tasarımda da en başta hep beraber oturduk, beraber ortak karar verdik. Hiçbir zaman ben kendi kararımda diretmedim, onlar kendi kararında diretmediler. Ortak bir fikirle yola çıktık her zaman. Buda bizi her zaman bir adım öne çıkarttı. Onlar da bu doğrultuda kendilerini vererek, özgün bir şey çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

-Tabii genç bir kişisiniz, bundan 10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz ?

  10 sene bizim için gerçekten çok uzun bir süre, biz bu süreyi 5 sene içerisinde gelmek istediğimiz nokta; artık Bursa’dan dünyaya açılıp Türkiye çapında tanınan bir mimarlık ofisi olmak, sadece şahsım olarak tanınmaktan ziyade ofis olarak, şirket çalışanlarımız olarak Türkiye’de bir isim yapmak istiyoruz. Kral GÜLÇİN adına değil, 7 Boyut Mimarlık’ı biz Türkiye sınırlarının dışına çıkarmak istiyoruz. Baktığımızda birçok tasarım şuan günümüzde birbirine benziyor, insanlar baktığında bu tasarımın 7 Boyut Mimarlık ofisinden çıktığını anlayabileceği bir düzeye çıkarmak istiyoruz.

-Sizin de son olarak eklemek istediğiniz ve halka, meslektaşlarınıza vermek istediğiniz mesajlarınız var mı ?

  Meslektaşlarıma söyleyebileceğim tek şey; bu parasal kaygıdan uzak dursunlar, mimarlık ruhlarını köreltmesinler ve gerçekten mimarlığın gerektirdiği gibi tasarımlar ortaya koysunlar. Müteahhitlerimize de şunu söylemek istiyorum; lütfen tek kaygınız daha çok daire, daha az maliyet, daha çok kazanç olmasın. Daha estetik yapılar, daha işlevsel ve daha ferah ortamlar için çalışın. İnsanların ömür boyu yaşayabileceği, çalışabileceği bir mekan yaratıyorsunuz, bunun bilincinde olarak mimarlardan bu şekilde talepler isterim.

Dileklerinize katılmamak elde değil. Kral bey, Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak bu keyifli röportaj için, bizi konuk ettiğiniz için biz de size teşekkür ediyoruz.

İletişim Bilgileri:

Odunluk Mh. Akademi Cd. Marka Rezidans No:6/D D:71 Nilüfer/BURSA

Tel: 0 532 151 52 11

E-mail: info@7boyut.com

HABER VE FOTOĞRAF : ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.