Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1870'DEN GÜNÜMÜZE "ÖZTÜFEK"

Bursa'mızın en eski tüfek imalatçılarından olan Öztüfek'in 5. kuşak işletmecisi ve sahibi Sayın Fikri Tüfek ile keyifli bir o kadar da bilgilendirici güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2018 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2018 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
1870'DEN GÜNÜMÜZE "ÖZTÜFEK"
Öncelikle Fikri Bey sizi tanıyabilir miyiz ? Sonrasında iseÖztüfek'in kuruluşundan günümüze süreci, bizlerle ve okuyucularımız ile paylaşırsanız sevinirim?

    ---- Elbette, memnuniyetle .1968 yılında Bursa'da doğdum.    1. Kuşak olarak  dedemin dedesi Hızır Usta  Üsküp'te Merkez Camii' nin altında bir dükkanda girmiş olduğu  mesleğin, beşinci kuşak işletmecisi ve sahibiyim. 1870'ler den beri kuşaklardan kuşaklara aktarılan tecrübe ve birikimlerin izinde günümüzü değin gelmiş bulunmaktayız. O yıllarda Osmanlı Coğrafyasında bitmek ,tükenmek bilmeyen savaşlar esnasında  dedemin büyük sanatkar olmasından dolayı Osmanlı ordusunda Silahtar Başı olarak uzun yıllar görev almış olduğunu da ayrıca sırası gelmişken belirtmek istiyorum. Sonrasında Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında  mecburen ata yurtlarını terk ederek Bursa'nın Orhangazi İlçesine bağlı  Yenigürle Köyü'ne yerleşmişler .Üzeyir dedem  Yenigürle'de evinin altında kemik saplı, Koç boynuzlu bıçaklar yapmaya başlamış sonralarında amcam ve babamın  büyümesi ile birlikte Bursa'ya gelerek Kayhan Çarşısı'nda bir dükkan açmışlar .Rahmetli babam Baki Tüfek  daha 8 yaşındayken  dördüncü kuşak olarak Kayhan'da mesaiye başlamış. Sonrasında 5. kuşak olarak  ben  okul ve askerlik bittikten sonra  yani aşağı-yukarı 27-28 yıldır işin başındayım Bu  arada Bursa İmam Hatip Lisesi mezunu olduğumu söylemek istiyorum .26 yıldır evli ,iki kız çocuğu babasıyım.

Toplam olarak kaç çeşit ürün üretmektesiniz?

      ----Bıçak ,çakı, kılıç, av bıçakları ,mutfak kesici aletleri başta olmak üzere Öztüfek olarak 1400'e yakın ürün çeşitliliğimiz bulunmaktadır.

Ortalama yurt çapında kaç şehre ürünleriniziulaştırmaktasınız?

      ----Yurt sathında ki bütün şehirlerimize ürünlerimizi gönderdiğimizi söyleyebilirim. Ayrıca uzun yıllar yurt dışından bıçak çeliği getirip Türkiye genelindeki bütün bıçak imalatçılarına ham madde olarak da satışlarımız  olmuştu. Bu anekdotu da bir ara bilgi olarak vermek istiyorum.

Peki Sektörel sıkıntılarla karşılaşıyor musunuz bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

      ---- Gümrük kotalarındaki düzenlemelerden sonra Çin malı kalitesiz ürünler piyasada eskisi kadar yoğun bir şekilde bulunmamaktadır. Bu durum genel manada sektörde bir rahatlama sağlamış olmakla birlikte , kendi iç piyasamızın   adi çelikten çok ucuza mal edilen bıçakları  üretiyor  olmasından dolayı sektörümüz çok daha fazla sıkıntı yaşamakta, sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de bu tür çok ucuz çelikten  yapılmış 1  liralık meyve bıçağı tarzındaki bıçakların üzerine "Bursa" markasının yapıştırılıyor olması da ayrıca hem sektörümüz hem de Bursa bıçağının geleceği açısından oldukça vahim bir durumdur. Ve bu durumun ivedilikle sona erdirilmesi elzemdir.

Dile kolay, Fikri Bey 1,5 asırdan berive 5 kuşaktır bu meslekleiştigalsiniz. Peki bu kadar uzun süredirtercih ediliyor olmanızile ilgili bizlere ne tür bilgiler verebilirsiniz?

   ----   Kaliteden hiçbir zaman ödün vermememiz ,markasını vurduğumuz bütün ürünlerin arkasında durmamız, çok nadir de olsa hatalı ürünleri ihtirassız değiştiriyor olmamız, Ve tabii ki bir buçuk asırlık markamız en büyük tercih edilme nedenimizdir. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim: Vatandaşlarımızın, halkımızın taklitlerimizden kaçınmalarını , bıçakların üzerinde yazan harf ve kelimelere dikkat etmelerini, orijinal bıçaklarımızdan  alıp kullanmalarını şiddetle önermek istiyorum.

Fikri Bey bir diğer sorumuz, bumesleğe girmeseydiniz hangi mesleklere yönelebilirdiniz?

     ---- Şu ana dek böylesine bir soru hiç aklıma gelmedi çünkü 5 kuşaktır Bu mesleğin içerisindeyiz. Ama tabii ki her çocuğun , çocukluk yaşlarında aklında olan asker olma hayali bende de bir dönem vardı .5 kuşaktır bu işin içinde olmuş olmamız bizi diğer bir meslek üzerine düşünmemizi aklımıza dahi getirmemiştir.

Hayatınızdan genel olarak memnun musunuz?

     ----Elhamdülillah memnunum, Sağlığımız, sıhhatimiz yerinde olduktan sonra zaten memnun olmamak mümkün değil.

Bir diğer sorum ise; Bilindiği üzere son zamanlarda işsizlik oranları yüksek çıkmakta ,bilhassa gençler üzerindeki işsizlik oranları ise neredeyse genel oranların iki katı, bu manada sizde başarılı bir girişimci aynı zamanda işveren olarak gençlerimize ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz neler öğütlersiniz?

      ----Bence işsizlik yok , iş beğenmeme durumu var diye düşünüyorum. Çünkü biz dahi burada bayağı iyi fiyatlarda uzun süre eleman bulamadığımız zamanlar oluyor gençlere tavsiyem girmiş oldukları iş kollarında girdikleri gibi maaş pazarlığı yapmaktansa , meslekte sebat  ederek kendilerini kanıtlamaya çalışmalarını öneriyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

       Yaklaşık bir buçuk asırdır bıçak imalatı sektöründe çalışmalar yürüten  bu değerli ailenin 5. kuşaktan , Öztüfek'in işletmecisi ve sahibi  Sayın Fikri Tüfek'e   bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.

     Bıçak, çakı ,kılıç, av bıçakları ve kesici mutfak aletleri ihtiyacı olan bütün Bursalı hemşehrilerimi  ve kardeşlerimi ben de Öztüfek'in   1,5 asırdır  ve 5 kuşaktır edinmiş oldukları tecrübelerini katmış oldukları bu güzel ürün ve malzemeleri kullanmalarını şiddetle tavsiye etmek istiyorum.

    İletişim Bilgileri:

Demirtaşpaşa Mahallesi,

Tahıl Caddesi   ,

  Cami Aralığı Sokak      No: 1

Telefon : 0 224 224 30 19

GSM: 0 532 795 01 24

www.oztufek.com.tr

Osmangazi /Bursa


HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.