Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Karaman Çamlı Sokakta Geleneksel İftar

Çamlı Sokak sakinleri artık geleneksel hale getirdikleri toplu iftar yapma alışkanlığını bu Ramazan ayında da gerçekleştirdiler.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2016 01:54
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2016 01:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yeni Karaman Çamlı Sokakta Geleneksel İftar

Çamlı Sokak sakinleri artık geleneksel hale getirdikleri toplu iftar yapma alışkanlığını bu Ramazan ayında da gerçekleştirdiler.

 

"Nerdeee o eski komşuluklar!"; Günlük yaşamda genelde çok sık kullandığımız bir cümledir aynı zamanda eskiye olan bir özlemi ifade eder. Evet, hepimiz zaman içinde bu kelimeyi kullanmadığımızı inkar edemeyiz, habercinizin yaşında veya daha büyük yaşlarda iseniz bu satırlardan sonra inanıyorum ki tüm geçmişiniz ve komşuluk ilişkileriniz bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçmiştir.

Aslında öylesine güzel ilişkilerimiz vardı ki unutmak mümkün değil fakat günümüze gelindiğinde maalesef bu ilişkilerimizin yerini artık site ve apartmanlardaki bir "merhaba" veya bir "günaydın" kelimesine dahi hasret kaldığımız dönem başladı. Bunun elbette sosyolojik ve ekonomik boyutu olduğu kesin ama gerçek olan şudur; komşuluk ilişkilerinin bozulmaması için herkesin aynı duygu ve düşüncede olması gerekiyor.

İşte size bu haberimizde komşuluk ilişkilerini ilk günkü gibi sıcak ve taze tutan bir sokaktan bahsedeceğim. Bursa'mızın köklü mahallerinden Yeni Karaman Mahallesi Çamlı Sokak sakinleri dediğimde sanıyorum ilk anda şaşıracaksınız çünkü şehrin göbeğinde kaldı mı? Böyle komşuluklar dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, kalmış, hatta aynı 40-50 sene öncesi gibi mahalle ilk kurulduğu günlerdeki gibi. Fakat Çamlı Sokak sakinlerinin çok daha önemsediği bir konu mahallenin kuruluşunda yer alan büyüklerden sonra yeni yetişen en az 2-3 yeni jenerasyonu da aynı kültürde yetiştirebilmelerini sağlamak gibi. İçinde bulunduğumuz Ramazan Ayı nedeniyle aldığım bir davete icabet ettiğimde inanın bende çok şaşırdım.

Çamlı Sokak sakinleri artık geleneksel hale getirdikleri toplu iftar yapma alışkanlığını geçtiğimiz pazartesi akşamı iftarda gerçekleştirdiler. Çamlı Sokağa boydan boya kurulan masa ve sandalyelerle tüm sokak sakinleri evlerinde hazırladıkları iftarlık yardımcı yemeklerin yanı sıra imece usulü sipariş ettikleri ana yemekle huzur içinde iftarlarını gerçekleştirdiler.

Bu geleneğin nasıl ortaya çıktığı sorusuna, Çamlı Sokağın Halise Türk teyzesi şöyle ifade etti; "Sanıyorum iki yıl önceydi yine bir Ramazan ayında torunum 10 yaşındaki Yiğit Türk geldi dedi ki, "Babaanne neden biz komşularla birlikte sokakta birlikte iftar yapmıyoruz?" dedi. Bende bir anda şok oldum evet gerçekten neden yapmıyoruz diye düşündüm. Komşularla konuştuğumuzda herkes çok sıcak bir fikir olarak geldi ve hemen o sene bu fikri hayata geçirdik ve geleneksel hale getirdiğimiz bu güzel birlikteliği devam ettiriyoruz." dedi.


Yine mahalle sakinlerinden olan Necdet Kıran ise; "Aslında ben mahallenin damadıyım ama evlendikten sonra Çamlı sokak ortamını görünce köyümü bırakarak buraya geldim. Benimde çoluk çocuklarımda burada aynı kültürde yetişti." dedi.

Bu arada iftar davetinin konukları arasında yer alan Bursaspor'un unutulmaz efsanelerinden Kaptan Erdinç Kayan ise; "Her ne kadar bu sokakta oturmasam da, bu mahallede oturan bir mahalleli olarak eksik olmasınlar her sene beni de davet ederler. Unutulmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerini böylesine sıcak tutan Çamlı sokaktaki tüm komşularımıza teşekkür ediyorum." dedi.          

HABER VE FOTOĞRAF: ADNAN ALP

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.