Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEKSTİL SÜRECEK, NEREYE GİDECEK

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sayın Füsun Ekren ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2017 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2017 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TEKSTİL SÜRECEK, NEREYE GİDECEK

Tekstil sektörünün geleceğine dair açıklamalarda bulunan Füsun Ekren ‘Tekstil Mühendisleri Odası olarak bir genel duruş ve strateji oluşturmaya çalışıyoruz’dedi.

Öncelikle Füsun Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Yüksek lisansımı da yine Uludağ Üniversitesinde tamamladım. İlk iş deneyimimi İSKO Tekstilin, İnegöl’de kuruluşundan itibaren 3 yıl boyunca çalıştım. 6 yıl boyunca Uludağ Üniversitesi, Teknik Bilimler, Meslek Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak çalıştım. Sonrasında Pente Tekstilde ihracat ve planlama müdürü olarak 2 yıl çalıştım. Saydam Tekstilde de 4 yıl çalıştıktan sonra, 2004' den bu yana Berteks'de kalite müdürü olarak çalışmaktayım.

Odanızın kuruluşu, tarihçesi ve projeleri hakkında neler söylersiniz?

1992 yılında kurulmuş olan odamızın, 2011'de yönetim kuruluna girdim. 2013'den beri de başkan olarak görev almaktayım.  Bursa Şubemizde 420 üyemiz bulunmakta.

4-5-6. Mayıs'ta 16.Ulusal 2.Uluslararası Tekstil Teknolojileri ve Kimyasallarındaki Son Gelişmeler Sempozyumumuz Türkiye'de Tekstilin geleceği ana temasıyla hazırlanmaktadır.

TEKSTİL YAŞAYACAK

Tekstilin bu süreçte nereye gideceği senaryoları gündemde. Bu aralar hükümetin çok önemsediği ve benimde yanyana durduğum, tekstilde ARGE merkezleri, teknik tekstillere yönelme, markalaşma patent alma ve kümeleşme çalışmaları ve bunlarla ilgili destekleri çok önemli.

Bursa teknik ve fonksiyonel tekstiller olarak, en gelişmiş tekstil merkezi olma konumundadır. Şuan 6 ARGE Merkezi faaliyet gösteriyor. Pek çok firmanın da ARGE merkezi oluşturma çabalarının olduğunu biliyorum.

Tekstilin bu yöne evrileceğini düşünüyorum. 2008 krizinde hükümetin gözden çıkardığı ve bunu açıkça beyan ettiği zamanlarda çok sayıda kapanan firma olmakla birlikte üretimin hala devam ettiği görülmekte. Büyük zorluklara rağmen tekstilciler sektörlerinden ümit kesmediler.

Diğer projemiz ise;

Bilim Sanat Teknolojisi Bakanlığımız, odamızı koordinatör kurum olarak atadı. 2015-18 strateji belgesinde, teknik ve akıllı tekstiller konusunda bir rapor hazırlayarak, tekstil sektörüne yön verileceği ve buna göre aksiyon alınacağı verimli ve faydalı olacağına inanıyor ve bu konu üzerinde çok ciddi olarak çalışıyoruz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Gerek çevre gerek üretim verimliliği anlamında, Tekstil Mühendisleri Odası olarak bir genel duruş ve strateji oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda büyük mağaza zincirleriyle ortak bir çalışma içirişindeyiz.

Tekstil sürecek diyoruz, ne pahasına sürecek. Üretim olarak Dünyayı en çok kirleten sekizinci sektör olarak gözükmekteyiz, özellikle boya ve baskıda kirletilen sular, yüksek sıcaklık ve kimyasallı işlemler sonrası salınan, baca gazlarıyla kirlettiğimiz hava, dünya ekolojisini sürdürülebilirliğini tabiki olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzlukları azaltmak üzere kimyasal üreticileri ve kullanıcıları olarak, çalışmalar yapılmaktadır.

Peki, sektörel sorunlarınızla ilgili neler söylersiniz?

En büyük sorun nitelikli eleman, hatta sadece eleman diyebilirim. Ücret politikaları nedeniyle, en son çalışılmak istenen sektör konumunda olan tekstil sektöründe mavi ve beyaz yakalar içinde aynı durum geçerlidir. Tekstil yaşayacak diyoruz. Bunun için, bilgiye ulaşabilen ve doğru kurgulayabilen gençlere şiddetle ihtiyaç var. Buna katkıda bulunabilmek adına oda olarak tekstil mühendisleri öğrencilerine ve yeni mezunlara bu yıl itibarıyla mentörlük eğitimlerine başlayacağız bu konuda tekstil mühendisleri ve öğrencilerine umut vermek amacındayız.

Kurumsallaşamayan çok sayıda aile şirketlerinin olması sektörü zorluyor. Teknik elemanlar kadar işverenlerinde yeniliklere, açık olmak ve yeni şeyler yapma sorumlulukları bulunmakta.

Röportajımızın sonuna doğru daha neler ilave etmek istersiniz?

Oda olarak kendimizi daha iyi tanıtabilmek anlamında 2 ayda bir kahvaltı, yılda bir geleneksel tekstilciler yemeğimiz oluyor. Sadece Tekstil mühendislerine değil, herkese açık, temel tekstil eğitimlerimiz bulunmakta. 3'er saatlik 10 farklı programımız (iplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon, fiziksel tekstiller, kalite ve süreç kontrolü, ERP uygulamaları konularında) bulunmaktadır. Bu çalışmayı 2 ayda bir tekrarlamaktayız. Yine 2 ayda bir ses getirici eğitim etkinliği ve seminerlerle ( yeni makina, yeni ürün, yeni teknolojileri) gençlerimizle tanıştırmaya çalışıyoruz.

Son olarak Organize Sanayi Bölgelerinde tekstille ilgili iş yeri açma ruhsatlarıyla ilgili bizlere de danışılmasını beklemekteyiz.

Bu güzel projelere hayat veren Sayın Füsun Ekren'e bundan sonraki çalışmalarında da Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM

ADRES: BURSA AKADEMİK ODALAR YERLEŞKESİ 1.KAT NO:8 ODUNLUK /NİLÜFER/BURSA

TEL: 0224 451 87 67

GSM: 0507 430 19 43

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.