Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihin Gerçek Tadı Yeşil Pideli Köfte

Tarihi Kayhan çarşısında işletmecilik yapan Mahir Sünneli, pideli köftenin tarihi geçmişini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 00:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 00:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihin Gerçek Tadı Yeşil Pideli Köfte


 

3. Kuşak olarak geleneği devam ettiren aile,  pideli köftenin  babası Hacı Hüsamettin ve çevresi tarafından keşfedildiğini söyledi. 


47 yıldır pideli köfte yapan Mahir Sünneli, “Pideli Köfte  Bursa’da Tarihi Kayhan çarşısına özgü Osmanlı yemeğidir. İlk olan babam Hacı Hüsamettin  ve arkadaşları böyle bir yemek yapıp üzerine tereyağıyla farklı tat vermeyi düşünmüşler. Bursa’ya gelip de Pideli Köfte yemeden giden insanlar çok özel bir lezzeti kaçırmış denilebilir. Özellikle ustasının elinden yenmelidir. Çünkü yeni tatlar denerken işi bilmeyenler tarafından yapılırsa isim yapmış yemekler de olumsuz etki uyandırır. Pideli Köfte sosu, yoğurdu ve etiyle muazzam bir damak tadına hitap etmektedir. Her elin hüneri farklıdır. Özellikle belirli yemeklerde hüner sahibi olmuş ustaların elinden yenildiği zaman tadı damakta kalır. Zaman zaman televizyonlarda canlı yayına çıkan Sünneli işi yapmak isteyenlerin üç gün üst üste gelerek pideli köfte yemelerini öneriyor.



DOĞAL ŞIRA, PİDELİ KÖFTE

 

 Yaklaşık yarım asırdır hizmet verdiklerini hatırlatan Sünneli “Yeşil Pideli Köftenin yapımı olan doğal şırayı tattığınızda daha önce böylesine içmemiş olduğunuzu fark edeceksiniz “dedi. Şıranın %100 üzüm suyundan yapılan alkolsüz bir Türk içeceği olduğunu söyleyen Sünneli A,B1,B2 vitaminleri açısından çok zengin ve önemli demir kaynağı olduğunu belirterek “Bu nedenle kansızlığı önlemektedir. Çocuklar içinde önemli olan şıra, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminde katkı sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan potasyum, kalp damar sistemi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Şıranın kebap yanında tercih edilmesinin sebebi kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olmasıdır” dedi.

İLK GÜN Kİ LEZZETİMİZİ KORUYORUZ

“Biz her porsiyonda aynı lezzeti sunmakta mükellefiz’’ diyen Sünneli, müşterilerinin tadı çok iyi bildiğini, dolayısıyla en ufak bir olumsuzluk hemen fark edilir. Tedarikçilerinin başında etleri aldıkları kasap gelir. 47 yıl boyunca hiç değiştirmeden aynı kasaptan alışveriş yaptığını belirtti. Tereyağını da aynı şekilde hiç değiştirmeden aynı yerden aldıklarını belirtti. Diğer saf malzemelerinde de çok seçici davrandıklarını belirtti. Pideli Köfte’nin vazgeçilmezi olan şırayı da kendilerinin ürettiklerini söyledi. Şıra ’nın ömrünün 2 gün olduğunu ve bu yüzden de günlük üretim yaptıklarını açıkladı.


FARKIMIZ

 “Sözü geçen tedarikçiler konusundaki titizliğimizin doğal sonucu olarak lezzetimizi koruyoruz’’ diyerek sunumda da farklılıklarının olduğunu belirtti. Pideli köfte 8 ayrı üründen oluşur. Etinden, yağına, yağından yoğurt ve baharatına dek her aşamasında özen göstererek hazırlanan ürünler farkın pekiştiricileridir.

HEDEFLERİMİZ

 Hedeflerinin çoğunu gerçekleştirdiğini söyleyen Sünneli, Pideli Köfteyi herkesle tanıştırmak istediğini ve bunu büyük çoğunlukla başardığını söyledi. Bursa’nın yanı sıra yurt dışından izne gelen müşterilerinin olduğunu da belirtti.

“Pideli Köfte’nin patentinin olmadığını ve bu konuda valiliğin çaba sarf ettiğini belirtirken coğrafi patent yapısında tarım ürünlerini rahatlıkla patent alırken, Bursa’ya özgü, pideli köfte, cantık ve Bursa kebabı uluslararası patent birliğinden henüz olur alabilmiş değil. Zaman içinde bunun aşılacağına inanıyoruz’’ dedi.

  Hedeflerinin başında da sayın milli eğitim müdürünün desteği ile Yıldırım Kız Meslek lisesinde pideli köfte yapımı için eğitim vermek olduğunu belirtti.


ÇALIŞMA POLİTİKAMIZ

“Burası okul gibidir. Serviste çalışanlarımız ise stajer öğrencisidir. Okullu olmaları onlarla kurduğum ilişkimi kolaylaştırıyor. Tabi bir de işletmemizde ki disiplin ve saygı da unutulmaması gereken kavramlardır. Burada bir aile hassasiyetiyle çalışıyoruz. Standart garsonlar yerine bu işin öğrenimini görmüş standart insanlarla çalışmak, iş kalitemizi de yükseltiyor.” dedi.

ŞUBEMİZ SİZİN İÇİN HİZMETTE

Şehir dışından gelen müşterilerimiz araçları ile Bursa’ya girmekte zorlanıyorlar. Dolayısıyla bize ulaşmaları her zaman mümkün mertebede olmuyor. Bunu çözebilme amaçlı Ulubatlı Hasan Bulvarı’nda Almira Hotel’in yanında 100 kişilik kapalı, 120 kişilik açık teraslı bir şubemiz bulunmaktadır.

 

 

YEŞİL PİDELİ KÖFTE & YEŞİL IZGARA İLETİŞİM

 Kayhan Çarşısı No: 43 Osmangazi / BURSA Tel : 0 224 222 8 444 

 


HABER VE FOTOĞRAF: AYŞEGÜL SEVGİ 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.