Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanat musikisinin ilham kaynağı

Türk Sanat Musikisinin müstesna seslerinden Turan Erdiren ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 21:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 21:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sanat musikisinin ilham kaynağı

Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde konserler vererek Türk tasavvuf müziği eserlerinin genç toplumlara ve daha geniş kitlelere ulaşmasında büyük katkı sağlayan Turan Erdiren başarı hikayesini Bursa Haber’e anlattı.

 

Öncelikle Turan Bey,  sizi tanıyabilir miyiz?

 

1978 yılında Bursa’da dünyaya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimlerinin ardından, Bursa Büyük Şehir Belediye konservatuarı Türk Sanat Müziği bölümünde, bestekâr Sayın Erdinç Çelikkol hocadan nota, solfej, nazariyat ve usul dersleri aldım. İstanbul Üsküdar musiki cemiyetine devam ederek bestekâr Sayın Amir Ateş hocanın tavır ve beste derslerine iştirak ettim.

  Aynı zamanda TRT İstanbul radyosu ses sanatçısı Sayın Yıldırım Bekçi hocanın repertuar ve koro çalışmalarına da devam ederek 1998 yıllarında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip batı müziği enstrümanlarını klasik Türk müziği enstrümanları ile bir arada sentezleyerek tasavvuf müziği eserlerini ustaca seslendirmeye çalıştım.
   Başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkelerinde konserler vererek Türk tasavvuf müziği eserlerinin genç toplumlara ve daha geniş kitlelere ulaşmasında büyük katkı sağladım. Tüm bu çalışmaların ardından 2008 yılında etno müzik terapi uzmanı Yr. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç hocanın çalışmalarına iştirak ederek müziğin dinlendirici etkisinin insan sağlığı üzerindeki rolünü pozitif enerjiye dönüştürerek enstrüman ve su ile müzik terapi yöntemlerinin tamamını kapsayan eğitimleri dünya çapında araştırarak gelişimini sağlamlaştırmaya çalıştım. 2012 yılında sağlık bakanlığı tarafından pilot bölge olarak seçilen Ankara Numune Kanser Araştırma Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde müzikle tedavi çalışmalarına katıldım. Bu sayede Türkiye'nin birçok hastane ve tıp fakültelerinde hocası Rahmi Bey ile birlikte müzikle tedavi çalışmaları, konferans ve sağlık panellerine katıldım.

 

Bir de organizasyon şirketi kurdunuz sanırım?

 

   rdiren Organizasyonu 2007 yılında kurdum ve neredeyse Türkiye'de konser vermediğim yer kalmadı. Aynı zamanda kurduğum müzik toplulukları ve sema ekibine genel sanat yönetmeliği de yapmaktayım. Beste çalışmaları da yaparak birçok ilahi ve sanat müziği eserlerini Türk müziğine kazandırmaya çalıştım. Bu eserler günümüzde koro ve sanatçılar tarafından icra edilmektedir. Bu eserlerden bazıları (nefsini bilsen, ayırma ya rab, annem, neredesin sen) gibi eserlerdir. Kurmuş olduğum firması ağırlıklı olarak Dini Düğün ve Dini sünnet programları, aynı zamanda muhafazakâr bir kitleye hitap eden bir firmadır.

 

Firmanızın menajerlik desteği verdiği sanatçılar var mı acaba?

 

Başta Yıldırım Bekçi olmak üzere, Ender Doğan, Halil Necipoğlu, Sami Savni Özer gibi sanatçılar konser ve organizasyonlarımızda hizmet vermektedir.

 

Referanslarınızdan bazıları hangileri acaba?

Ankara Sanayi Odası

Ankara Asiad

Bursa Büyük Şehir Belediye Konserleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.

Orhangazi Belediye Konserleri

Orhaneli Belediye Konserleri

Yenişehir Belediyesi (Ramazan Etkinlikleri Konserleri)

Kartal Belediyesi

Güngören Belediyesi

Eyüp Belediyesi Konserleri

 

 

Bir Bursalı olarak niçin Bursa sahnelerinde sizleri göremiyoruz?

Müzik Eğitimine Bursa'da başlayıp ilk profesyonel sahnemi Bursa Tayyare Kültür Merkezinde kendi kurmuş olduğum dünyada ilk olan rock sentezli tasavvuf müziği konseriyle başladı, bu sayede uzun yıllar Bursa’da başta Osmangazi Belediyesi'nin programlarında ve Yıldırım Belediyesi programlarında yer almıştım, fakat ilerleyen yıllarda  sanat ve sanatçı alternatifi fazlalaştığı için, bir şekilde program alamaz olduk.

 

Daha başka eklemek istedikleriniz var mı?

Ben müzik hayatına sesimin çok güzel olduğunu söyledikleri için tercih ettim. Konservatuar ve Üsküdar Musiki Cemiyeti, müzik eğitimi anlamında gerekeni yaptığıma inanıyorum, hatta bunu da aşıp Türk Müziği makamlarının insan sağlığı üzerindeki etkenleri araştırıp bunu insanlara sunmak istedim. Bundan sonraki süreçte değerli Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin de desteğiyle inşallah, değerli Bursalı hemşerilerimizle daha fazla buluşmayı temenni etmekteyim. Diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bursa’mızdan yetişen değerli sanatçı kardeşimiz Turan Erdiren'in Bursa Belediyelerinin programlarında daha fazla çıkmasını ve bu özlemin sona ermesi dileğiyle, sanatçı kardeşim Turan Erdiren’e çalışma ve bestelerinde başarılar diliyorum.

 

İLETİŞİM:

TELEFON: 0537 947 2593

WEB: http://www.erdirenorganizasyon.com

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.