Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencilerin Yeni ve Gözde Mekanı ‘Fil Cafe’

Fil Cafe’nin sahibi genç bir girişimci olan Sayın Fırat Kahrıman yaptığı çalışmaları ve sektöre dair merak edilenleri Bursa Haber’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğrencilerin Yeni ve Gözde Mekanı ‘Fil Cafe’

İyi insan ilişkileri, güler yüzü ile hemen dikkatimizi geçen Fırat Kahrıman, sıcakkanlılığı, girişimciliği, samimi sohbeti ile hemen gönüllere taht kuruyor.  “Cafecilik ve gıda sektörü ile ilgili daha önce çalışan olarak iş deneyimlerim vardı. Ama hiç kafe açma düşüncem yoktu.” diyen Fırat Bey, arkadaş ortamında gelişen bir iş fikrini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Fırat Bey, Fil Cafe ismi nereden aklınıza geldi. Neden Fil Cafe ismini tercih ettiniz?

Öncelikle hoş geldiniz. Firmamızın ismini Fil Cafe olarak seçmemizin sebebi, samimi olduğum ve iş fikrini paylaştığım bir arkadaşımın düşüncesinden ortaya çıktı. Bize değişik ve hoş geldiğinden dolayı bu ismi tercih ettim. İyi ki de bunu tercih etmişim. Hem arkadaşım çok mutlu oldu hem Cafemize gelen öğrenciler bu ismi sahiplendiler.

Yerleşim olarak, olarak Görükle seçmenizin bir sebebi var mı? Müşterileriniz ve öğrenciler neden diğer kafelerden ziyade Fil Cafeyi tercih ediyorlar?

Evet, yerleşim olarak var. Görükle ve hatta Fil cafeye ara sokakta oluşturmak istememizin sebepleri var. Ben Marmara Üniversitesinde okuyan bir öğrenciydim. Yatay geçiş ile Uludağ Üniversitesine geçiş yaptım. Görükle deki  cafelerin hemen hemen hepsini bilirim. Yeni açılan ve daha hiç ismi bile duyulmadan kapananlar da oldu. Öğrencilerin tercih ettiği tarzda değildiler.

Yol üzerindeki cafeler, hafta içerisinde olsun, hafta sonu olsun daha ziyade Bursa merkezden eğlenmek için gelen kişilerin yoğunlukta olduğu yerler haline geldi. Buda biz öğrencileri bir noktadan sonra rahatsız ediyor. Özlüce’deki veya Görükledeki cafelere öğrenciler haftanın bir veya iki günü takılırken, bizim buradaki aile ortamı ve gelen müşterilerimizin çoğu ile arkadaş olduk. Biz onlara artık müşteri gözü ile bakmıyoruz. Arkadaşımız olarak, ailenin bir ferdi olarak görüyoruz. Biz consept oluştururken de, cafemizi oluştururken de buna çok dikkat ettik.

Öğrenciler ne istiyor? Nasıl bir ortam gerekiyor? Buraya gelenler kendilerini nasıl daha rahat hissederler? Bizler Cafemizi nasıl daha iyi bir ortam haline getirebiliriz derken, yaptığımız çalışmalar neticesinde şu anki Fil Cafe ortaya çıktı. Herkesin birbiri ile kaynaştığı, Finallere, sınavlara hazırlandığı, kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, birbiri ile yardımlaşmayı ön planda tuttuğu tarzda bir cafe olduk. Dikkat ettiyseniz burada biz müzik yayını yapmıyoruz. Beş ay öncesine dayanan ve kısa zaman önce kurulmasına rağmen, daha ziyade öğrencilerin dikkatlerini toplayıp, eğitimlerine odaklandıkları bir konsept oluşturmayı başardık.

Cafemizi dizayn ederken de, diğer cafelere benzemeyen yeni tarz olan, taş-demir-ağaç karışımı görsel bir dizayn oluşturduk. Burada görmüş olduğunuz dekor fikirlerinin her oluşumunda, taşından demirine, ağacından vidasına kadar, tamamen burada çalışan arkadaşlarımla birlikte bizler yaptık. Dışarıdan eklenen bir fikir veya işçilik olamadan biz kendimiz oluşturduk. Sonra bizler de öğrencilerin arasından geliyoruz. Öğrenciyiz. Onların sıkıntılarını, ne istediklerini iyi biliyoruz. İyi analiz ediyoruz. Öğrenciyken, kendimize yapılmasını istemediğimiz davranışları bir işletmeci olarak onlara asla ve asla yapmayacağımıza dair kesin ve katı kurallımız var.

Biz burada bir aileyiz. Çalışanımızla, öğrencilerimizle, yönetim ile bir bütünlük oluşturuyoruz. Biz ortamı oluşturduk, gerisi kendiliğinden geldi. Gerek güler yüzlü, samimi davranışımızdan dolayı, gerekse damak tadına verdiğimiz önemden dolayı, insanlar bir yeri ve ortamı sahiplendikleri zaman bir daha bırakmıyorlar. Sonra diğer cafelere göre bizim fiyat politikamızda müşterilerimize çok daha cazip geliyor. Gerek hijyen bakımından, gerekse düşük karlılık bakımından diğerlerine göre çok daha cazip. Müşterilerimize sunduğumuz ürünlerimize asla hak etmediği fiyatları yansıtmayı asla düşünmedik. Tabiî ki maliyetlerde bir işletmenin yükünü ve giderlerin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Fakat dediğim gibi karlılık ikinci plan. Bu yüzden düşük kar, yüksek kalite politikamız, işletmemiz varlığını sürdürdüğü sürece hep düşük fiyat, yüksek kalite politikası olarak kalacak. Bu davranış tarzımız bizi kısa zamanda başarıya ulaştırdı. Yapmak istediklerimizi yapabilme fırsatını yakaladık ve bu durumdan da büyük haz ve keyif duyuyorum. İşletmemiz gece saat 01.00’e kadar açık kalıyor. Buraya gelen İnsanlar, ister öğrenci olsun ister çalışan olsun, kapanış saatine kadar buradan ayrılmak istemiyorlar. Bu da bizleri çok mutlu ediyor.

Sektörde yaşadığınız sıkıntılar var mı? Varsa bu sıkıntılarınız neler? Sizin gibi genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Evet. Sektörde yaşadığımız sıkıntılar tabi ki var. Bu sıkıntıların başında, yaz döneminin iki

Dönemden bu yana uygulanmaması. Görükle’deki  cafeler olsun bizler olalım olumsuz yönde etkiliyor. Sonuçta işletmemizin hitap ettiği kitlenin yüzde seksenini, doksanını öğrenciler oluşturuyor. Yaz döneminin olmayışı, kafeteryaların üç ay iş yapamaması anlamına geliyor. Tatillerde de aynı sorun yaşanıyor. Sonuçta bütün öğrenciler gittiğinde işletmeler boş kalıyor.

Karşılaştığımız ikinci sıkıntı ise; kalite. Buna bir örnek vermek gerekirse; Sen gerçek anlamda, kaliteli malzemeden bir kahve yapıyorsun. Yurt dışından gelen gerçek İtalyan kahvesi mesela.  Fakat daha önceden insanlar düşük kalite de kahveler ile kandırılmışlar ve damak tatları ona alıştırılmış. Siz gerçek anlamda kaliteyi onlara sunduğunuzda ilk başta onlara garip geliyor. Daha sonra çok seviyorlar ama ilk etapta yadırgıyorlar. Spesiyal olarak sunduğumuz Fil tostta öyle. İlk başta insanlara garip geliyor. Diğer tostlara benzemiyor. Ama damak tadını yakaladıklarında ise, bir tost yiyen bir tane daha istiyor. Çünkü kaliteli malzemeden yapıyoruz. Daha önceden alıştıkları ucuz malzemeleri biz işletmemize sokmayız. Gerekirse kar etmeyiz, başa baş maliyetle işimizi devam ettiririz ama kalitemizden de asla ödün vermeyiz. Bizim anlayışımız bu. Bu sektöre yönelecek arkadaşlara da tavsiyem, işletme kuruluş maliyetlerinin dışında en az 6 ay, kendilerini ayakta tutacak döner sermayelerini hazırda tutmadan işe girişmemeleri yönünde olacak. Yoksa gökyüzünde birden parlayıp, çabucak sönen yıldızlar gibi olurlar.

Verdiği bilgilerden dolayı, Fırat Kahriman kardeşimize teşekkür ediyor, Bursa Haber ailesi olarak başarılarının devamını diliyoruz.

İletişim Bilgileri

Adres  : Dumlupınar Mh. Gizem Cad. No: 16 Görükle-BURSA

Gsm    : 0.531.746 37 89

e-mail  : firatkahriman@gmail.com

Haber ve fotoğraf

Nayil TOĞRUL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.