Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mükemmel Şeyler Nadirdir

Emre Gümüşçülük sahibi Emre Erinkarlı ile gümüşçülük ve sektör hakkında söyleşide bulunduk.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 23:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 23:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mükemmel Şeyler Nadirdir

 

6 YAŞINDA BAŞLAYAN GÜMÜŞ AŞKI

 

Bundan 40 sene önce babası Cenan Erinkarlı ile başlayan Gümüşçülük mesleğini halen kendisinin Kapalıçarşı’da devam ettirdiğini dile getiren Emre Gümüşçülük sahibi Emre Erinkarlı, “6 yaşından bu yana bu sektörün içerisindeyim. Adeta gümüşlerin arasında büyüdüm diyebilirim. Bu sektör benim için sadece ekmek kapısı degil aynı zamanda bir tutkudur” ifadesini kullandı. Hali hazırda 3 şubelerinin bulunduğunu belirten Emre Gümüşçülük sahibi Emre Erinkarlı, hedeflerinin başka şubeler de açmak olduğunu belirtti.

Emre Erinkarlı mesleğini ve geleceğe dönük planlarını şöyle anlattı:

 

YÜZÜKLERE RESİM CİZİYORUZ

“Şu sıralarda çok fazla talep gösterilen ürünlerimizin başında, resimli yüzükler geliyor. İsteğe bağlı olarak yüzüklere resim çiziyoruz. Müşterilerimiz isterlerse bize fotoğrafları gönderiyorlar, biz bu fotoğrafları öncelikle düzeltmeler yaparak en orijinal ve en iyi görseli kullanarak yüzüklerin üzerlerine çizerek ömür boyu kalıcı bir hediye olmasını sağlıyoruz ve bu ürünlere olan yoğun talep bizi mutlu ediyor. Özel siparişler konusunda da hassas davranıyoruz. WhatsApp üzerinden sipariş alıp ücretsiz kargo ile adrese teslim ediyoruz.”

 

DİZİ SEKTÖRÜ SATIŞLARI ARTIRDI

“Özellikle Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın yaşamının konu edildiği Muhteşem Yüzyıl isimli televizyon dizisinde Osmanlı motiflerini yansıtan yüzüklerin kullanılmasının ardından, iri ve doğal taşlı yüzüklere ilgi arttı.

Yüzük almaya veya bakmaya gelen kişi sayısında da ciddi bir artış yaşanıyor. 'Televizyon dizileri bizim için çok önemli bir pazar oluşturmaya başladı. Tam anlamıyla, yüzüklerde Osmanlı rüzgarı esiyor. Özellikle dizide Hürrem Sultan'ın kullandığı yüzüğün benzerlerini almak isteyenler çok oluyor.”

 

GÜMÜŞ NEDEN KARARIR

“Dünyada bol oranda bulunan kükürt, gümüş üzerinde bu anlamda oldukça etkilidir. En hafif bir kükürt kokusunda dahi gümüş kararmaya başlar.

Bunu engellemek için başta gümüş mücevherin hava ile temasının kesilmesi gerekir. Ancak bu her zaman mümkün olmadığından, takıların saklanırken naylon bir poşet içerisinde muhafaza edilmesi kararmayı en aza indirebilir.”

 

KARARAN GÜMÜŞ NASIL TEMİZLENİR?

“Piyasada satılan gümüş temizleme suları var, Herkes bu sularla rahatlıkla gümüş temizliğini yapabilir. Gümüş bir süre kullanılmadığı zaman rengi oksitlenir, rengi siyahlaşabilir. Zaten oksitlenmiyorsa gümüş mü değil mi diye bakmak lazım. Sektörde değişik kaplama sistemleri var, bu sistemlerle oksitlenmesini geciktirebiliyoruz. Ayrıca kadife bir bezle silindiğinde temizlenir. Bir ustaya verirlerse daha sağlıklı bir temizleme olur.”

 

GÜMÜŞÇÜLÜK TARİHCESİ

Gümüş tarih kaynaklarına göre ilk olarak M.Ö. 4000 yıllarında süs ve ev eşyası olarak kullanılmıştır. Nil Nehri havzasında M.Ö. 800 yıllarına ait gümüş paralar bulunmuştur. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis yöresindeki antik şehirlerde bulunan kalıntılar içinde bol miktarda gümüş takıların bulunması, bölgede gümüş işçiliğinin asırlar öncesine dayandığının işaretidir. 

İslamiyetin Anadolu’ya yayılmasıyla kullanımı artan Gümüş işçiliği altına göre daha yaygın kullanım alanı bulmuştur. Yüzük, küpe, kolye, kemer, hamaylı, Kur’an-ı Kerim muhafazası, takunya, tesbih püskülü, kılıç ve kama sapı ve kını yapımı Osmanlı dönemine kadar devam eder. Kadın takılarının yanı sıra İslam inancının etkisiyle erkeklerin kullandığı takı ve aksesuarlarda altına göre daha fazla kullanılan gümüş özellikle yüksek gelir grubuna mensup olanların birçok alanda tercih ettikleri maden olmuştur. Bu durum yörede gümüşün kullanımını artırmış, gümüş işlemeclerinin dışındaki meslek gruplarının da gümüşe kendi imal ettikleri ürünlerde yer vermelerini sağlamıştır. Oklava, zurna, takunya, sigara tabakası, baston ve günlük hayatta kullanılan daha birçok eşya gümüşün yer verildiği ürünler olmuştur.

 

 

Adres Ulu Cami altı Yeni Gümüşçüler Çarşısı no:2 Osmangazi/ Bursa

Telefon :0224 221 2891

GSM. 0546 779 87 72

 

HABER VE FOTOĞRAF:ERDEM BERK

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.