Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meslekte 50., oda başkanlığında 23.yıl

Bursa'da Oto Kaporta tamiri dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan A.Kadir Kargılı sektöre dair merak edilenleri Bursa Haber’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2016 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Meslekte 50., oda başkanlığında 23.yıl

22 yıldır süregelen Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarları Odası başkanlığının yanı sıra, meslekte  50 yılını deviren A.Kadir Kargılı çalışmalarından bahsetti.

 

Başkanım öncelikle okuyucularımıza kendinizi tanıtabilir misiniz?

1952 yılında Bursa'da doğdum. Tophane Kuledibi’nde Orhanbey İlkokulunu bitirdikten sonra, Tophane Meslek Lisesine de bir yıl gittim. Sonrasında iş hayatına atıldım, ilk başta çırak olarak eski cezaevi, şimdiki Adliye'nin altında Oto Kaportacılığına başladım. Mehmet Ali Açıkgöz Ustamın yanında başlamış olduğum meslek hayatımda hiç usta değiştirmeden 7 yıl kadar ustamın yanında mesleğimi öğrendim. Sonrasında 1971 yılında Kemerçeşme, Yalova Yolunda ki Araç Sokağın başında dükkanımı açtım. Yalova Yolundaki son dükkan bizim işyerimizdi. O zamanlar 19-20 yaşlarındaydım, 1972 yılında askere gittim, 1973 yılında döndüm ve halen aynı yerde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Kaportanın yanı sıra tamir, döşeme ve diğer işleri de bildiğim halde hiçbir esnaf arkadaşımın işine özenmedim.  Sadece kendi usta olduğum oto kaporta işleri yapmaktayım.

 

Başkanım,  ilk kez kaç yılında oda başkanı oldunuz ve kaç dönemdir başkanlık yapıyorsunuz?

İlk kez 1993 yılında "Bursa Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası "Başkanlığına seçildim, ve o günden bugüne değin başkanlığı yürütmekteyim.

 

Başkanım, oda başkanlığı seçimlerinde hiç rakip çıktı mı?

Sadece bir seçimde karşıma bir esnaf arkadaş çıktı ve 30-40 civarı bir oy almıştı, aynı seçimlerde ben ise 450-500 civarı bir oy aldığımı hatırlıyorum.

 

Kaç dönemdir başkanlık yapıyorsunuz?

5.Dönemdir başkanlık yapmaktayım.  Ben ve yönetim kurulum bilfiil dükkanlarımızda  çalışan ustalarız. Ve halende çalışmalarımıza aktif olarak devam etmekteyiz.

 

Çok mütevazi ve samimisiniz gerçekten.

Hiçbir zaman esnaf arkadaşlarıma ve kardeşlerime ben başkanım diyerek başkanlık taslamadım. Daima onlar benim arkadaşım, kardeşim. Dertleri olduğunda mutlaka benimle paylaşırlar bizde elimizden geldiğince %99 dertlerine çare buluruz.  Adliyede olsun, hastanede olsun, karakolda olsun, her zaman ve her yerde olabilecek bütün sorunlarında biz daima esnaf kardeşlerimizin yanında yardım etme çabasında olacağız.

 

Dile kolay oda başkanlığının yanı sıra 50 yıldır kaporta ustasısınız.  Bu uzun yıllarda onlarca kalfalarınız olmuştur. Neler söylersiniz?

Piyasada 40'a 50'ye yakın oto kaporta işinde bilfiil uğraşmaktadır. Hepsinin 10 numara işi var, benim de işlerim iyi hepimiz çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

İşyerimizde kalfalarım yeni arabaları, ben ise her sene antika araba yapmaktayım. Mesela Murat Beyin 1929-1930-1931 Fort A modeli Amerikan Arabalarını "0"olarak yeniledim. Benim ustalık anlayışım, araç imal tarihinde banttan nasıl çıkmışsa o şekilde teslim ediyorum. Koca Bursa'da antika araba yapan birkaç ustadan birisiyim.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki Bursa ve kazalarında 105 meslek odası bulunmaktadır. Bu odalar içerisinde, en genç yönetim kurulu üyeleri bizim yönetim kurulumuzda görev almaktadırlar.

Röportajımız esnasında Kadir Ustayla gerçekten de çok güzel bir diyalog sağladık ve onun gibi ustaların ülkemizde artması mesleki olarak çok önemli olacağı kanısındayım. Bu güzel çalışma için Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak Kadir Başkanımıza teşekkürlerimizi bir borç biliriz.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

KEMERÇEŞME MAHALLESİ

YENİ YALOVA YOLU

NARİN SOKAK NO:9

OSMANGAZİ/ BURSA

TEL:0 224 255 29 77

GSM:0 532 255 29 77

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.