Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lezzetin Öncüsü ‘Andıç Erikli Fırını’

Dört kuşaktan beri sektörde bulunan ve Erikli Caddesindeki yenilenmiş, yeni konseptiyle kısa zamanda kendini kanıtlamış olan "Andıç Erikli Fırını" nın değerli sahibi Talip Andıç ile sektörü konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 02:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 02:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Lezzetin Öncüsü ‘Andıç Erikli Fırını’

Dört kuşaktan beri sektörde bulunan ve Erikli Caddesindeki yenilenmiş, yeni konseptiyle kısa zamanda kendini kanıtlamış olan "Andıç Erikli Fırını" nın değerli sahibi Talip Andıç ile sektörü konuştuk.

2013 'den itibaren BTSO. Gıda grubu 46.Komite meclis üyeliğini devam ettirmekte olan Talip Andıç başarı hikayesini Bursa Haber’e anlattı.

 

 

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

 

Talip Bey, Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Tam 4 kuşaktır bu mesleğin içerisindesiniz bunlardan da bahseder misiniz?

1959 İspir doğumluyum. Fakat Rize-Çamlıhemşin Nüfusuna kayıtlıyım. Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi Döküm Bölümünden 1978 yılında mezun oldum. Ankara Teknik Öğretim Okuluna ön kayıt yaptırdığım halde ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı ortamdan dolayı okula devam edemedim ve askerliğimi yapmak için başvurdum. Ve askerliğimi bitirdikten sonrada yine ekmek ve unlu mamuller sektöründe çalışmalarımıza devam ettik.

Ekmek ve Unlu Mamuller sektörü bizde başta da değindiğim gibi tam 4 kuşak öncesine dayanır. 1850'li yıllardan 1915 'li yıllara kadar Çamlıhemşin dolaylarında Ermenilerle komşuluk ilişkileri içinde olan dedelerimiz, o dönemlerde Rusya'da ekmekçilik ve pastacılık sektöründe işçi olarak başlamışlar. Gurbette ekmek fırıncılığı ve pastacılıkta 20 yıl kadar çalışan dedelerimiz sonraları çalışkanlıkları ve edinmiş oldukları tecrübelerine de binaen sektörlerinde işçi pozisyonundan, işveren pozisyonuna geçmişlerdir. Ta ki komünist sistem gelip insanların ellerindeki mallara el koyasıya kadar bu şekilde devam etmiştir. Sonrasında Türkiye 'ye dönen Dedemin Babası ve arkadaşları Türkiye' nin her yerine Marmara' ya, Ege' ye, Akdeniz 'e kadar yayılmışlar ve mesleklerini idame ettirmeye çalışmışlardır. Bizde Dedemin babası, dedem, babam ve ben 4. kuşak olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Talip Bey, sonrasında süreç nasıl devam etti?

Ben askerden geldikten sonra babam ve kardeşimle beraber 1 tane olan işyerimizi, o süreçte 3' e çıkardık. Sonrasında 1994-1999 yılları arasında Anavatan Partisi Yıldırım Meclis Üyeliğimi de layıkıyla yerine getirdim. Bursa Fırıncılar Koop. Başkanlığı ve sonrasında 2003 'den itibaren Fırıncılar Oda Başkanlığı yaptım. 2013 'den itibaren BTSO. Gıda grubu 46.Komite meclis üyeliğini devam ettirmekteyim.

Sektörel sorunlarınız var mı acaba Talip Bey?

Olmaz mı? Son 10 yılda, yönetmelik şartları ve statüsü yasal olarak belirlenmiş olmasına rağmen Bursa' da 140 tane kaçak merdiven altı tabir ettiğimiz işletmeler çalışmaktadır.

  İlaveten yine yönetmelik şartları ve statüsü belli olmasına rağmen bu statüyü saf dışı bırakarak, 8-10 katlı binaların altındaki marketler(sığınak ve otoparkları da) dahil ederek 1000 metrekare yer göstererek fırın açabiliyorlar ilçe belediyeleri maalesef bu yerlere GSM Ruhsatı vererek bu durumu görmezden geliyorlar. Bu durumda çalışan aşağı yukarı 30 işletme vardır.

Birde Bursa' da  3-4 sanayi tipi büyük firma var bunlar toplam ihtiyacın %28 ini karşılayan Besaş' la birlikte  Bursa'nın aşağı yukarı %40-45'ini karşılamaktadırlar. Ayrıca bu sanayi tipi üretim yapan 3-4 firma  %50’lere varan indirimlerle sektörde fiyat adaletsizliğini de körüklemektedir. Ayrıca bu sanayi tipi üretim yapan büyük fırınlar kalitede gerçekten geri kalmaktadırlar.

Bu olumsuzluklara rağmen Bursa sektörde Türkiye'ye öncülük yapmaktadır. Bursa'da bizimde içinde bulunduğumuz resimlerde de göründüğü gibi 30-40 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerde Ekmek, Unlu Mamuller, Pasta, Kafeterya konseptiyle vatandaşlarımıza hizmeti en üst seviyede sunmaktadır.

Yurtdışı Fuarlara katılıyor musunuz?

 Rusya, Çin, Dubai, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere daha önceleri gitmiştik bu sene Amerika Las Vegas' taki fuara da BTSO üyesi yaklaşık 30 kişilik bir kafileyle katılacağız. Diyerek sözlerini tamamladı.

Bu güzel sohbet tadındaki röportaj için Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak Talip ANDIÇ' a teşekkürlerimizi bir borç biliriz.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

ESENEVLER MAHALLESİ

ERİKLİ CADDE NO:113

YILDIRIM /BURSA

TEL:0 224 233 02 53

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.