Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalitenin Adresi ‘Perçem Kıina Evi’

Bursa’da kına gecelerinden önce tüm gelinlerin mutlaka uğradığı ‘Perçem Kına Evi’ sahibi Ömer Yedek kına gecelerinde olması gereken tüm detayları Bursa Haber’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 00:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 00:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalitenin Adresi ‘Perçem Kıina Evi’

 

Kaftan, efe kıyafetleri gibi bir çok kına malzemesi ile Bursa’da önemli bir yere edinmiş bir mekan olan Perçem Kına Evi’ne konuk olduk.

 

HABER VE FOTOĞRAF: ERDEM BERK

Ömer Yedek Bey yaptığınız işi ve mesleğinizi biraz anlatır mısınız?

 

Evet, öncelikle hoşgeldiniz biz Perçem Kına Evi olarak sekiz buçuk yıldır. Kapalıçarşı'da halkımıza hizmet vermekteyiz düğün öncesi hazırlık malzemeleri söz nişan tepsisi ve A'dan Z'ye kına malzemeleri kına adına herşeyi en uygun fiyatlarla halkımıza sunmanın mutluluğunu yaşamaktayız.

Bindallı ve kaftan çeşitlerimizle en kaliteli ürünlerimizi en uygun fiyatlara alabilen halkımız sekiz buçuk yıldır bizi tercih etti. Bunun en büyük nedeni ise güler yüzlü hizmeti aile ortamında Yaşar gibi güler yüzle gelip güler yüzle müşterilerimizin buradan ayrılmalarıdır. Az önce her bütçeye uygun demiştim bindallı ve kaftan almak için binlerce lira harcamalarına gerek yok 100 lirayla 750 TL arasında istedikleri ürünü alabilme imkanları sunuyoruz tabi damatlari da unutmadık. Onlar içinde efe kıyafetleri, sadrazam kıyafet çeşitlerimiz mevcut.

Ayrıca kına kutusunu ilk defa halkimizla buluşturan bir kişi olarak tek misyonum musterilerinizin bu mutlu günlerinde kına gecesi adına aradıkları herşeyi tek bir mekanda dürüstçe sunmamdir.

 

KINA ESKİDEN ŞANS İÇİN YAKILIRMIŞ

 

Tarihte, Orta Asya'lı kadınlar kınayı süslenmek ve kendilerini diğer kadınlardan ayırd etmek için kullanırlarmış. Ayrıca törenle birbirlerini boyarlarmış. Günümüzde ise yapılan kına gecelerinin tarihi oldukça eski yıllara dayanıyor. Ülkemizde kadınlar evlenmeden önce bol göz yaşı döktükleri keyifli kına geceleri düzenlerler. Kına geceleri geleneği Hindistan'da da oldukça yaygın. Hatta kına yakılan kadın, kınanın vücudundan yok olmasına kadar kesinlikle hiç bir işte çalıştırılmazmış. Kına yapan ve yaptıran kutsal sayılırmış. Ayrıca bazı ülkelerde bol şans getirdiğine de inanırlarmış.

 

BİNDALLI’NIN TARİHÇESİ

 

14-15. Yuzyila kadar uzanan tarihcesiyle bindallı  Kadife ya da atlas kumaş üstüne, sırma, kılaptan ya da sim ile, serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işleyerek elde edilen işlemeli kumaşlara bindallı adı verilir. Bunlar için genellikle, koyu kırmızı, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaşlar seçilir. Gelinlik, önemli günlerde giyilen özel kıyafetler ve örtü yapımında kullanılan bindallının kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bu ad, günümüzde kumaşın kendinden çok, kıyafetin adı olarak bilinmektedir.

Bindallı, kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, arakiye kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır. Bu tür kumaşlara, yaygın olarak kullanıldığı yerler olan gelin elbiseleri, gelin yatağı veya sünnet yataklarının, yorgan, yastık takımlarının üzerine yapılan çiçek ve dallı motiflerin, elbisenin veya yatak takımının tümünü kaplamasıyla meydana gelen güzel ve zengin görümünden ötürü bindallı adı verilmiştir. Bindallı''ya bazı yörelerde Maraş işi, sırma veya sim işi de denilir.

 

KAFTAN NEDİR?

 

Kaftan üste giyilen, kumaştan yapılan, uzun, süslü ve astarsızelbise, hilat. Üzerine cübbe giyilirdi. Kaftanlar cins ve nevilerine göre murabba,keçe, çuha gibi isimler alır. Kaftanların kıymetleri, renk, şerit ve düğmelerinden anlaşılırdı.

Ağır kıymetli kumaştan yapılanların önü ve kolları altın telli şeritler ve kordonlarla süslenirdi. Kadifeden yapılan vezir kaftanları ise kıymetli düğmeli, sırma şeritli olur ve kışın üzerine samur kürk geçirilirdi. Yeniçeriler, entariler üzerine kaftan giyer, yürürken zorluk vermemesi için eteklerini toplayıp bellerine sokarlardı. Bunlara dolama denilirdi.

Osmanlılarda, önemli hizmetler görenleri mükafatlandırmak için, padişahtarafından kaftan hediye edilirdi. Kumandanlara bir imtiyaz verildiği zaman, buna işaret olarak kılıç ve kaftan verilirdi.

Padişah tarafından Mekke Şerifi ile başkalarına ihsan olunan kaftanları giydirenekaftan ağası denirdi.

Mükafat maksadıyla kaftanı, bazen padişahlar giydirdikleri gibi sadrazamlar ve vezirler de giydirirlerdi.

 

Adres kapalı çarşı sahaflar içi no:62

Osmangazi Bursa

Tel: 0224 223 12 27

Fax: 0224 223 12 27

Gsm: 0531 295 17 35

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.