Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalitenin Adresi ‘Bebetto’

Kalitenin öncü firmalarından olan, 0-2 yaş bebe konfeksiyonuna yönelik üretim yapan bir firma olan ‘Bebetto’nun sahibi Mesut Okyay sektöre dair merak edilenleri Bursa Haber’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 01:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 01:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kalitenin Adresi ‘Bebetto’

Biz, ‘doğum öncesi ürünler’ dediğimiz, bebe çeyizi ürünleri; yatağı, nevresimi, döşeği, battaniyesi grubunu üretiyoruz diye ifade eden Mesut Okyay ‘yaklaşık 250-300 farklı ürün çeşidimiz mevcut. Bunların yüzde 80’lik kısmını kendimiz üretiyoruz. Yüzde 20’sini de kendi etiketimizle dışarıda ürettiriyoruz’ dedi

HABER VE FOTOĞRAF: ÖZKAN YILDIRIM


MESUT OKYAY HAKKINDA

1969 Bursa-Mustafakemalpaşa doğumluyum. Bursa İmam Hatip Lisesi mezunuyum, üç oğlum var. 1996 yılından bu yana bebe giyim konfeksiyonu sektöründe çalışıyorum. Lise yıllarımda Kapalı Çarşı’da tezgâhtarlık yaptım. Orada ticaretin biraz tozunu yuttum. Sektöre ticaretin içinden, tezgâhtarlıktan başlayarak geldim diyebilirim. 1996 yılında şirketimizi kurduk. O zamanlar şirketimizin ismi Okyay Bebe idi. 2000 yılına kadar Okyay Bebe olarak yaptığımız üretimle sektörde yer edindik. Dört yıl boyunca bebek battaniyesi ürettik. Daha sonra şirketimiz yavaş yavaş büyümeye başladı. “Daha geniş konseptli bir şirketimiz olmalı” dedik ve 2000 yılı sonrası şirketimizin ismini, sektörle de uyumlu olsun diye ‘Bebetto’ olarak değiştirdik. Halen Bebetto markamızla üretimimizi sürdürüyoruz.

2-3 TON KUMAŞ ALINABİLECEK SERMAYEYLE YOLA ÇIKTIK

Şirketi 3 kardeş yönetiyoruz. Babam bize bir araba ve 2-3 ton kumaş alabileceğimiz bir sermaye bırakmıştı. Biz, bunlarla yola çıktık. Kazandığımız tüm parayı kendi işimize yatırdık. Sektörde otomatik kesimin ne olduğu bilinmezken, 2001 yılında sektördeki ilk otomatik kesim motoru yatırımını yaptık. Teknolojiye çeşitli yatırımlar gerçekleştirdik. Şimdi, MRP ve ERP üzerine yeni yazılımlar hazırlatıyoruz. Muhasebe, üretim, satış, toptan ve perakende organizasyonlarının tümünü içine dahil eden yeni bir yazılım bu…

YUMURTALARI AYNI SEPETE KOYDUK

Geçenlerde bir yazı okumuştum. Çok hoşuma gitti. Yazıda şöyle diyor: “Ülkemizde derler ki; biraz kazandığın zaman yumurtaları ayrı sepetlere koyacaksın.” Ancak ben böyle düşünmüyorum. Yumurtaları bir sepete koyacaksın ve kırılmaması için onlara gözün gibi bakacaksın. Ülke olarak sıkıntımız, sepetlerin çok olmasından dolayı taşıyamamak… “Bu bakış açısı bana çok doğru geldi. Bebetto olarak biz de tam böyle bir süreç izliyoruz.


0-2 YAŞ BEBE KATEGORİSİNDE BRANŞLAŞTIK

0-2 yaş bebe konfeksiyonuna yönelik üretim yapan bir firmayız. Bu kategoride branşlaşmak istedik ve uzun yıllardır bu çizgide yürüyoruz. 0-2 yaş dendiğinde, her ne kadar çok dar bir kapsam anlaşılsa da, işin içine girdiğinizde durumun pek de öyle olmadığını görüyorsunuz. 0-2 yaşın içinde 3 ayrı kategori vardır. Bunlardan ilki; yeni doğan hatta prematüre ve ilk 1 aylık çocuğa yönelik üretim. İkincisi, 0-9 aya kadar olan kısım, son olarak da 0-9 aydan sonrası konsepttir. Bu bölümde çocuk yürümeye başladığı için tasarım ve şekiller de değişmeye başlıyor. Bundan dolayı geniş bir alandan bahsetmek mümkün…

250-300 ÇEŞİT ÜRÜNÜMÜZ VAR

Biz, ‘doğum öncesi ürünler’ dediğimiz, bebe çeyizi ürünleri; yatağı, nevresimi, döşeği, battaniyesi grubunu üretiyoruz.  Bunun yanında ürün gamımızı bebe zıbınları, 18 aya kadar bebek ürünleri, tulum ve ev içi giyimler oluşturuyor. Öte yandan, son 3-4 yıldan beri 0-24 aya kadar dış kıyafet de dahil olmak üzere 4-5 farklı kategoride üretim yapıyoruz. Ayrıca organik üretimimiz de var. Şu an geldiğimiz noktada; yaklaşık 250-300 farklı ürün çeşidimiz mevcut. Bunların yüzde 80’lik kısmını kendimiz üretiyoruz. Yüzde 20’sini de kendi etiketimizle dışarıda ürettiriyoruz.

 

AVRUPA’NIN KNOW-HOW’INDAN İSTİFADE EDİYORUZ

Üretimimizin yüzde 35’ini direkt ihracata kanalize ediyoruz. Yüzde 25-30’luk kısmını da İstanbul’daki mağazalarımız üzerinden yurt dışına gönderiyoruz. Ortalamaya vurduğumuzda ürünlerimizin yüzde 60’a yakını yurt dışına gönderiliyor. Yüzde 40’lık kısım da iç piyasaya dönük. Dünyanın çeşitli bölgelerine ihracat yapıyoruz. Ancak ağırlıklı pazarlarımız, Rusya, Doğu Bloku ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkeleri. Bunun yanında son dönemlerde Afrika pazarı güzel gidiyor. Hedef pazar olarak bu bölgeleri belirledik ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda sürdürüyoruz. Tabi ki Avrupa’nın tecrübesinden, bilgisinden, know-how’ından da istifade etmeye çalışıyoruz.

KONSEPTİ MÜŞTERİ ODAKLI GELİŞTİRİYORUZ

Bebetto’ nun markalaşmasına yönelik çeşitli çalışmalar yaptık, önümüzdeki süreçte de bu çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğiz. Markalaşmanın perçinlenmesi için perakende mağazacılığın şart olduğunu düşündüğümüz bir dönemde, Bursa ve İstanbul’da birer mağaza açmıştık. Bunlar daha çok market konseptine benzer mağazacılıktı. Fakat bunun bize uymadığını gördük. Çünkü biz tamamen tekstil ve giyim üzerine uzmanlaşmış bir markaydık. Bebetto, diğer markalar arasında kaybolmuştu. Dolayısıyla İstanbul’daki mağazamızı kapatıp, Bursa mağazamızı da bir dostumuza devrettik. Bu deneyimin sonrasında altyapımızı geliştirmeye yoğunlaştık. Bundan sonraki adımımız mağaza ve ürün konseptini müşteri odaklı geliştirmek oldu.

SAĞLIKLI, RAHAT VE ŞIK…

Ürünlerimizde sloganımız, ‘sağlıklı, rahat ve şık.’ Herkes aldığı ürünün güzel olmasını ister; ancak gözümüzden bile sakındığımız yeni doğan bebeklerimiz için hazırladığımız ürünlerin sağlıklı olmasına ayrı bir önem veriyoruz.


ÜRÜNLERİMİZİ PATENTLE 50 ÜLKEDE KORUMA ALTINA ALACAĞIZ

Uzun yıllardan beri Laleli üzerinden yurt dışına gönderdiğimiz ürünlerle birlikte müşterilerimize Bebetto tabelaları da gönderiyoruz. Oralarda bu tabelaların bir mağaza konsepti oluşturduğunu gördük. Azerbaycan-Bakü ve Gence’ de birer mağazamız var. Dağıstan’da 2, Fas’ta 7-8 mağaza mevcut. Rusya’da mağaza açmak için talepte bulunanlar var. Buradaki mağazaları; ürün gönderdiğimiz, gönüllü olarak mağazalarına bizim tabelalarımızı takan firmalar oluşturuyor. Bunun dışında son 2 yıldır İran’da da buna benzer taleplerle karşılaşıyoruz. Müthiş bir gelişme var. Buna bağlı olarak patent çalışmalarımızı da geliştirdik. Yaklaşık 50 ülkede mağazacılıkla ilgili patentlerimizi de alacağız. Bu sayede yurt dışında da ürünlerimizi korumuş olacağız.

ÜRÜN YELPAZESİNİ 0-5 YAŞ GRUBUYLA ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ

Hedefimiz; önce ulusal, sonra da global bir marka haline gelmek. Bu kapsamda, ürün gamımızı çeşitlendirmeye odaklandık. Önümüzdeki dönemlerde yalnızca 0-2 yaş grubu olan ürün yelpazemizi okul öncesi konseptiyle 0-5 yaş grubu olarak çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Bir annenin, çocuğu için doğum öncesinden okula gidene kadar Bebetto markasından alışveriş yapmasını hedefliyoruz. Emzik-Biberon-Bebek Arabasıyla Konsepti Tamamlayacağız.

MARKA SÜRECİ UZUN BİR YOLCULUK

Marka, başlı başına ele alınması gereken bir olgu ve uzun bir yolculuk. Bugün dünya çapındaki markalara baktığımız zaman çoğu 80-100 yıllık isimler. Ancak bu süreçte şirketlerin ve isimlerin kurumsal bir yapıda yönetilmesi gerekiyor ve ortaya marka çıkıyor. Kısa zamanda marka olunması çok zor, bu bir hikâye ve süreçtir. Türkiye’deki markalara baktığımız zaman çoğunlukla ulusallar ve globale açılmış olmadıklarını görüyoruz. Var olan markalarımız da belirli tekellerin, belli para gücü olan şirketlerin elinde...

 

YERLİ VE HER YERDE DUYUP GÖREBİLECEĞİMİZ MARKAMIZ YOK

Sektörümüzde markalaşma olgusu çok yeni. Bugün farklı markaları duysak da genelde yabancı markalar var. Yerli ve her yerde duyup-görebileceğimiz markalar yok.  Ancak mevcut hükümetin çalışmaları tüm sektörlerde olduğu gibi bebe konfeksiyonu sektöründe de devam ediyor. Sektörü, katma değerli ürünlere yöneltmeye ve bir ismin marka olabilmesi için her türlü desteği vermeye çalışıyorlar. Bu kapsamda, sektörümüzde son yıllarda ‘kalite kültürü’ oluşmaya başladı. Uzun yıllardır tekstil ve konfeksiyon sektöründe aktif rol alanlar bunu çok daha iyi görür. Bugün dünyanın büyük birçok markasının ve devinin ürünleri Türkiye’de yapılıyor. Burada da üs olarak İstanbul, Bursa ve İzmir üçgeni yer alıyor. Bu kaliteyi markalarla besleyip, bundan sonra kendi markalarımızı çıkartabilmek çok daha önemli. Bunu bu şekilde ranta çevirebilirsek, karlı duruma geçmiş oluruz. Yoksa hayatımızı fasoncu olarak devam ettirmek zorunda kalırız.

 

ORGANİK ÜRETİME TEVECCÜH VAR

Moda günümüzde hızla ilerliyor ve değişiyor. Modayı sıkı takip eden ve üretimlerini bu yönde yoğunlaştıran firmaları büyük oyuncular olarak görüyoruz. Bütün yenilikleri yakından izlemek durumundayız. Son dönemde dünyada organik üretime yönelik bir teveccüh var. Tüketici bilinci de bu yönde gelişiyor. İnsana, çevreye ve hayvanlara zarar vermeyen ürünler üzerinden yürümeye çalışılıyor. Önümüzdeki dönemlerde bu yöne eğilim çok daha fazla olacaktır.

TASARIMDA FARK YARATAN YARIŞTAN KARLI ÇIKIYOR

Sektörümüz açısından daha çok önemsediğimiz ve bize daha fazla faydası olan Ür-Ge de son zamanlarda öne çıkıyor. Farklı tasarım ve modelleri en güzel şekilde uyarlayan, kaliteli üretebilen firmaların bu yarıştan daha karlı çıktığını gözlemleyebiliyoruz.

VİŞNE CADDESİ, YILDIRIM’IN TİCARET BÖLGESİ OLDU

Bebe-çocuk konfeksiyonu sektörü kümelenmeye Vişne Caddesi’nden başladı. BEKSİAD olarak bu durumu ön plana çıkarmaya çalıştık, ancak belli noktadan sonra şeklin büyütülmesi gerektiğini düşündük. Bu bölgeyi sadece Vişne Caddesi olarak değil, Yıldırım’ın ticaret bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bunu da şuna benzetiyoruz: Düne kadar bir Laleli vardı, ancak bir Merter, Zeytinburnu yoktu. Bugün böyle bölgeler oluştu. Bursa’da da aynı şekilde bebe ve çocuk konfeksiyonunun kümelendiği Vişne Caddesi, bir ticaret merkezi halini aldı.

DÜNYA ARTIK KÜÇÜK GLOBAL BİR KÖY

Hedefler koymalıyız. Çünkü dünya artık küçük global bir köy. Burada başarılı olmak için de global düşünmemiz gerekiyor. Marka yaparken, üretim yaparken, tasarım yaparken de bu böyle olmalı.

SEKTÖRÜN ORTAK SIKINTISI; KALİFİYE ELEMAN EKSİKLİĞİ        

Sektörün ortak sorunu kalifiye eleman eksikliği… Dört yıl öncesine kadar elimizdeki CV’ler arasından seçip beğenirken, şimdi kimse tekstil veya konfeksiyon sektöründe çalışmak istemiyor.

BAŞARI İNANÇTAN, SERMAYE İTİBARDAN GEÇİYOR

Başarımızın sırrı; yaptığımız işe inanmaktır. En büyük sermaye de insanın itibarıdır. Bu da güvenle kazanılır. İlişkilerinde güvene dayalı iletişim kuranlar bunun faydasını zamanla görür. Bunu takiben; sektörün gerekliliği ve değişikliklerine ayak uydurmak gerekiyor. Eğer ki siz ve malınız güvenliyse başarı devamında zaten gelecektir.

 

SOSYAL PROJELERDE DE YER ALMAYA ÇALIŞIYORUM

Firma faaliyetlerimin dışında, Bebe-Çocuk Konfeksiyoncuları Derneği’ne (BEKSİAD) üye olmakla birlikte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) Meclis Başkan Vekilliği görevini yürütüyorum. Öte yandan, üyeliğim bulunmasa da gönüllü olarak destek verdiğim, projelerinde yer almaya çalıştığım İlahiyat Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti var.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

FABRİKA

GÜRSU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GÜRSU CAD. NO:22

16580 GÜRSU/BURSA

 

FABRİKA SATIŞ (PERAKENDE SATIŞ)

ŞEHREKÜSTÜ MAH.

KALBURCULAR CAD.

ESKİ BAKIRCILAR

KAPALI ÇARŞISI NO:2

16010 OSMANGAZİ/BURSA

 

BURSA MAĞAZA

DUAÇINARI MAH.

KIRKPINAR CAD.

NO:12/A 16270

YILDIRIM/BURSA

 

İSTANBUL MAĞAZA

MİMAR KEMALETTİN MAH.

HAYRİYE TÜCCARİ CAD.

NO:63 34130 LALELİ/İSTANBUL

 

www.bebetto.com

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.