Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadinlar İş Güvenliğinin Farkında

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve Güvenlik Program Başkanı A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Gizem Akalp, yaptıkları çalışmaları anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 00:25
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 00:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kadinlar İş  Güvenliğinin Farkında

 

İS GUVENLİĞİ İLE İLİGİ GORÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIR MISINIZ?

Elbette. öncelikle hoş geldiniz… Son yıllarda oldukça önemli çalışmaları ile üzerine eğildiğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı istediğimiz yeterli düzeye ulaşamayan bir konu olarak varlığını devam ettirmektedir. Ülkemizde meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları, uzun yıllardır birçok işçimizin hastalanmasına, yaralanmasına, sakat kalmasına ve hatta hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanan maddi kayıpların telafisi mümkün olsa bile, can kaybının telafisi mümkün olmamaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen iş kazaları incelendiğinde iş kazalarının sayısal çokluğu da bu konuya önem verilmesinin gerekliliğini göstermektedir. SGK verileri incelendiğinde ülkemizde 2013 yılında 191.389, 2014 yılında 221.366 iş kazasının meydana geldiği, 2014 yılında 1.886 çalışanımızın ise iş kazaları veya meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybettiğini görmekteyiz. Maalesef ki bu veriler sadece SGK ’ya kayıtlı çalışanlar üzerinden elde edilen veriler olup, ülkemizde sigortasız çalışan işçilerin çokluğu nedeniyle gerçekleri de yansıtmamaktadır. İş kazası sonucu her yıl çok sayıda çalışanımızın hayatını kaybetmesi veya sakat kalması, sosyal ve ekonomik açıdan önemli sorunları ve kayıpları da beraberinde getirmektedir. 2012 yılında çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun da en temel amacı İş Güvenliği konusundaki ilgili standart ve yönetmeliklerimizin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasıdır.


Bu bağlamda 6331 sayılı kanun ile birlikte sürekli olarak gündeme gelen konu da İş Güvenliği Uzmanlığı kavramıdır. Ancak konusunda uzman, iyi yetişmiş uzmanlar ile ülkemizdeki eksik uygulamaları değiştirebileceğimiz de göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Bu nedenle uzman yetiştiren kurumların da sadece kar amacı güden kuruluşlar olmaktan ziyade, bu konuda kendini yetiştirmiş elemanlara sahip, konuya gereken önemi veren, toplumda farkındalık yaratma hedefi olan kuruluşlar olması Ülkesel düzeyde İş Sağlığı ve Güvenliğinde başarıyı sağlamanın en önemli şartıdır.

Üniversitemizin bünyesinde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitim Kurumumuzun eğitici kadrosu her biri konusunda uzman öğretim elemanlarından ve uzman kişilerden oluşmaktadır. Özellikle eğitim alanında tecrübeli olan ekibimiz, İSG uzmanlığı eğitimine getirdiği akademik yaklaşımla adayların zamanını en verimli bir şekilde kullanarak başarı oranlarının yükselmesini sağlayacaktır.

Yasal düzenlemeler nedeniyle ihtiyaç duyulan ve işverenlerce talep edilen bu meslekte kariyer gelişimi sağlamak için; Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Görükle Kampüs içerisinde hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili eğitim merkezlerimizde, 220 saatlik İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi'ne katılabilir ve Bakanlıkça yapılan sınavlara başarılı olarak İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasına sahibi olabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanlığı sertifikası almak isteyenlerin öncelikle az tehlikeli sınıf olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kurslarına, B sınıfı (Tehlikeli) işletmelere hizmet vermek isteyen C Sınıfı Sertifikaya sahip uzmanların B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kurslarına, A sınıfı (Tehlikeli) işletmelere hizmet vermek isteyen B Sınıfı Sertifikaya sahip uzmanların A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kurslarına katılmaları gerekmektedir.

Aynı zamanda kurumumuz bünyesinde birçok firmaya “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Eğiticinin Eğitimi”, “Temel Risk Analizi”, “Temel Ergonomi” eğitimleri de verilmektedir.

YGS-2 ile öğrenci alarak İş Sağlığı ve Güvenliği teknikeri yetiştiren kurumumuz 241, 66 taban puanı ile 2015 yılında öğrenci kayıtlarını gerçekleştirmiştir.

 

2.500 KADINA SORDUK

 

Özel sektörde çalışan 2.500 kadınla yaptığımız çalışmada Türk Metal Sendikası ile ortak bir çalışma yürüttük ve iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı kadınlarımızın bu konuya nasıl baktıkları ile alakalı bir çalışma yürüttük ve bu çalışma sonucunda gördük ki kadınlarımız çok fazla bu konuya duyarlılık gösterip farkındalıklarını bir kez daha ortaya koydular. Annelik içgüdüsü ile konuya yaklaştıklarını ve iş güvenliği konusunda oldukça bilgili olduklarını gözlemlemiş olduk. Bundan sonra bu tarz çalışmalarımız devam edecektir.

 

İŞ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ

Dünyada ve Türkiye’de meydana gelen hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler ile doğru orantılı olarak özellikle iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği ile ilgili bazı sorunlar da açığa çıkmıştır. Bu sebeple bir takım önlemleri önceden alarak iş yerlerini güvenli hale getirmek gerekmekte olduğundan iş güvenliği oldukça önem kazanmıştır.

 

İŞ GÜVENLİĞİNİN AMACI

1-Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,

2-Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,

3-İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,

4-İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,

5-Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,

6-Çalışma verimini arttırmak

 

Öğr. Gör. Gizem AKALP

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEK OKULU

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAM BAŞKANI

A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

 

Tel:+90224 2942379 

e-mail : gizema@uludag.edu.tr

 

 

HABER VE FOTOĞRAF:ERDEM BERK

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.