Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞINDA GÜVENİN ADRESİ

Emlak ofisi ve gayrimenkul danışmanlığında yaptığı dürüst ve güvenilir çalışmalarla sektörde adından bahsettiren ve ciddi çalışmalarıyla sektörde bir adım öne çıkan Özener Gayrimenkul & Danışmanlık Firması Sahibi Sedat Adıyaman ve ekibi Bursa Haber Gazetesi’ne konuk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2017 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2017 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Gayrimenkul Danışmanlığında güvenin adresi haline gelen Özener Gayrimenkul & Danışmanlık Firması müşteri memnuniyetine öncelik veriyor.

Efendim öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Elbette. Ben Sedat Adıyaman. Uzun yıllardan beri emlak danışmanlığı sektöründeyim. 1997 yılında Özender Gayrimenkul & Danışmanlık firmasını küçük bir firma olarak kurduk. Yaptığımız güler yüzlü hizmet, ciddi, dürüst ve güvenilir çalışmalar ile zaman içerisinde işlerimizi büyüttük ve bu günkü konumumuza geldik. İşimizde bulunduğumuz noktaya bizi taşıyan en önemli unsurun güleryüz, güven ve dürüstlük olduğuna gönülden inanan bir ekibiz ve işimizi severek, tutku ile yapıyoruz. Bu da bizlere başarı üstüne başarı getiriyor.  Bu arada herkesin yeni yılını kutluyorum. İnşallah 2017 ülkemiz ve dünya için, barış dolu güzel bir dünya haline gelir. Herkes yaptığı işlerde başarılı olur.  

Sizin ve tüm çalışanlarınızın da yeni yılı kutlu olsun. Sedat Bey, emlakçılık ile gayrimenkul danışmanlığı arasında ne gibi farklılıklar var? İkisini kıyasladığımızda neler söylemek istersiniz?

Emlakçılık, tabiri caizse, Anadolu insanımızın anlayışına göre sadece alıp-satma mantığına dayalı bir sistemdir. Halk arasında iki masa bir koltuk, kiralık bir dükkân, vatandaş gelir, “ben evimi satmak istiyorum.” der. Emlakçı araştırır. Eğer maddi gücü varsa adamın elindekini yok pahasına alır. Üzerine hiçbir artı işlem yapmadan koyar tabelasını, 130 bin TL’ye aldığı bir 2+1 veya 3+1 evin camına asar tabelasını, 180 TL.’ye satmaya çalışır. Aradaki fark cebe. Satan karlı çıkmaz. Alan gerçek değerini göremez. Devlet’te alım-satım arasında değer düşük gösterildiğinden dolayı gerçek vergilendirmeye tabii tutamaz. Emlakçı mantığında, vatandaş memnun kalmış – kalmamış, ardına bile bakmaz. Oysa gayrimenkul danışmanlığı çok kapsamlı bir iştir. Satımı yapanın da, alımı yapanında karlılığının gözetilmesi söz konusudur. Tabiî ki her işin başı güven olduğu gibi bizde danışmanlığını yaptığımız gayrimenkul için araştırmalar yapıyoruz. Biz bu işi kısa vadeli bir al-sat işi olarak görmüyoruz. Bizim ile iş yapanlar bir defaya mahsus iş yapmazlar. Bilirler ve anlarlar ki, Gayrimenkul danışmanı ile iş yapıldığında kazançlı çıkacaklarını görürler. Gayrimenkul danışmanlığı bir yatırım işidir. Sadece bir ev veya arazi alım-satımı yapmak değildir. Bizimle iş yapan müşterilerimizin çıkarlarını korumak ve gözetmekte bizim görevimizdir ve minimum %20 – maksimum % 35 aralığında tüm müşterilerimizin menfaatlerini gözetmek zorundayız. Yoksa rekabetin olduğu bir emlak piyasasında müşteriyi memnun etmekte kolay bir iş değildir. Müşterilerimizin güveni ve memnuniyeti bizim için çok önemlidir.

Minimum %20, maksimum % 35 dediniz bunu biraz açabilir miyiz?

 Tabiî ki, mesela elinizde yüzbin TL değerinde bir eviniz var ve bize geldiniz satmak istediğinizi söylediniz. Biz, bakarız. Gerçek değerini araştırıp, size alternatif fikirler sunarız. Örnek vermek gerekirse; Barter’e veya bir yatırıma sokarak, ya da uzman bir yatırımcıya yönlendirerek yüz bin TL’lik daireyi veya evi, yirmibin TL. Artı ek değer kazandırmak suretiyle 120 bin TL ye satışını gerçekleştirerek sizin memnun kalmanızı sağlarız. Danışmanlık sizi doğru noktaya yönlendirmek suretiyle kar etmenizi sağlayan bir sistemdir. Öte yandan 120 TL’ye bu evi alan kişi de daha değerli bir ev aldığından dolayı ve tapuda da gerçek değeri üzerinden gösterdiğinden dolayı karlı bir yatırım yapmış olur. Aynı zamanda devlet açısından da önemli bir iş yapıyor Gayrimenkul danışmanlığı yapan bizim gibi firmalar. Devlette gerçek değerleri üzerinden işlem yapılan alım-satım işlerinde vergi ve harçlar bakımından daha fazla parayı hazineye kazandırıyoruz. Gayrimenkul danışmanlığında hem satıcı, hem alıcı, hem aracı olan bizler, hem de devlet kazançlı çıkar.

Sektörde ne gibi sıkıntılar ile karşılaşıyorsunuz?

Sektörün genel sıkıntıları, küçük müteahhitlik yapanlardan kaynaklanan sıkıntılar ile merdiven altı diye tabir ettiğimiz, vergiye bile tabi olmadan, kaçak olarak çalışan, kendilerine emlakçı diyen şahıslardan kaynaklanıyor. Vergisini veren, bu işi hakkıyla yapan emlakçılardan bahsetmiyoruz. Tabiî ki. Emlakçılar odasında ve maliye de kaydı-kuydu olmadığı halde kendilerine emlakçı diyenlerden bahsediyoruz. Bir de genel itibarıyla proje yapan mimarların, tamamen üstün körü iş yapmalarından kaynaklanan sorunlar var. Evin veya dairenin, belli bölgelerinin kullanışından daha fazla önem vererek asıl kullanılan alanlara gerekli özeni göstermemelerinden kaynaklanan sıkıntılar oluyor. İnsanların gerçek ihtiyacına bakılmaksızın sadece matematiksel rakamları kullanmaktalar. Doğru iş yapan mimar ve mühendis arkadaşları tenzih ediyorum. Onlar zaten işlerini doğru yapıyorlar ve zaten yeteri kadar güzel paralar da kazanıyorlar. Vizyonuyla yaptığı işi birleştiremeyen mimari çizimler neticesinde biz danışmanlar ev alım-satımı konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Mesela, bir evin ana temelini daha ziyade evi daha çok kullanan bayanlar oluşturur. Ev içerisinde daha çok vakit geçiren kesim ev hanımlarıdır. Onların en çok kullandıkları alanlar ise, yatak odası, mutfak ve banyoda daha çok zaman geçirirler. Bir evin ana temeli de bunlardır aslında. Salon değildir. Fakat bölgelerde çalışan mimarlarımızın en büyük özelliği, bunlara hiç önem vermeden büyük büyük salonlar ve büyük büyük balkonlar çizmeleridir. Salondan ziyade evin diğer bölümlerinin maksimum kullanışlı olması evin değerini daha çok arttıran bir unsur ve konfor getirir aslında ve mevcut taleplere direkt cevap vermesi açısından da daha önemlidir. Satışlarda da ciddi anlamda bir artış sağlar.

Genel anlamda, müşterilerinizin tercih ettiği ev veya daire tipleri hangileridir?

Genelde 3+1 daireler özel tercih sebebidir. Bunun haricinde, müşterilerimizin daha çok tercih ettiği daire tipleri uygun fiyatlı ve kullanım alanı daha uygun olan ev tipleridir. Ve dikkat ettikleri noktalar, özellikli sitelerdir. Yani, içerisinde yüzme havuzu olan, çocuk parkı ve dinlenme alanları olan siteleri müşterilerimiz daha çok tercih ediyorlar. Bölgemiz gelişmekte olan bir bölge olduğundan, daha ziyade 3+1’e yöneliktir. Yapılan binalar haricinde bölgemizde yeni yeni Rezidans tipi evlere yönelme eğilimi başlamıştır ve çoğunlukla, Bursa ve Uludağ manzaralı olması artı tercih sebebidir. Bölgede yapılan rezidanslar, diğer rezidanslara nazaran daha yüksek kalitede yaşam standartları sunuluyor. Yapılan rezidanslar da diğer rezidanslara nazaran daha yüksek kalite de yapılmaktadır. Örneğin, diğer rezidanslarda özel güvenlik, havuz, fitnes, spor salonları, alışveriş merkezleri ön planda iken bölgemizdeki rezidanslar da her dairenin kendine ait yeşil alanları, kendilerine ait otoparkları, Bursa’daki ailelerin temel yapılarına uygun kadın erkek ayrı hamamları, havuzları, bölgede yapılmaya başlandı. Temel anlamda Bursa’daki diğer rezidanslardan daha farklı konsepti ile daha çok ses getirecek tarzdalar. Hem oturum ve yaşam kalitesi olarak, hem de ev kullanışı olarak daha talep edilen tarzda, yüksek yaşam standartı olması açısından önem taşımaktalar. Diğer rezidansların yapı tarzı alış-veriş merkezi üzerine yapılmış rezidans içlerine girdiğinizde, her dairenin önündeki ayakkabılar, bildiğiniz 3+1 daireler şeklinde yapılan apartman tipini andırıyor. Rezidans mantığı yerleşmemiş yapılar. Bölgemizde ise Yunuseli’nde yapılan rezidanslarda bu mantık yerleşiyor. Bu mantık üzerine kuruluyor artık.

Müşterilerinize ne gibi kolaylıklar sağlıyorsunuz?

Biz müşterilerimizin diğer bankalardan çok daha kolay şartlarda daha uygun kredi imkânları sağlıyoruz. Kendi karımızı minimize ederek, daha kolay ev sahibi olmalarını sağlıyoruz. Projelerde daha ciddi çalışmalar yaptırarak, evlerine daha erken girişlerini sağlamak suretiyle ve daha yüksek oranda kar marjı sağlamak suretiyle, müşteri memnuniyetini maksimum orana taşıyoruz. Daha yüksek bir yaşam standartı satın almış oluyorlar. Hem de yüz bin TL’ye satın alacakları evi, onlara yetmiş-seksen bine indirtmek suretiyle onların maksimum kar elde etmelerini sağlamış oluyoruz.

Müşterilerinize vaadiniz nedir?

Bizim vaadimiz, ister alıcı olsun, ister satıcı olsun bizimle çalışacak olan her müşterimizin mutlaka kazançlı çıkacak olmasıdır. Bizim iş ilkelerimizin başında dürüstlük gelir. Bu anlayışla işlerimizi sürdürürüz. Müşterilerimizin önüne alternatifli seçenekler sunarız. Karlılık seçenekleri sunarız. Önce taleplerini belirleriz, arzı ona göre geliştiririz. Bizim sistemimiz müşteriyi ikna etme üzerine kurulmamıştır. Yani müşteri memnuniyeti bizim açımızdan birinci önceliğimizdir. Çünkü burada evini satan müşteri sonuçta gidecek, ama bizden ev alan müşteri daha sonra bize komşu olacak. Artı bizim sektörde müşteri müşteriyi getirdiği için tüm müşterilerimizin memnuniyeti bizim için çok çok önemli. O yüzden Yunuseli’ ndeki en çok sirkülasyona sahip gayrimenkul danışmanlığını bizim firmamız yapmakta. Diğerlerinin ev veya daire satışları ayda bir iki iken, bizim dürüstlük ve güven üzerine kurulu anlayışımızdan dolayı müşterilerimiz bizi tercih ederek aylık on- on beş arası satışı gerçekleştirmiş oluyoruz. Bizim tek rakibimiz yine kendimiziz. İşimizde hep daha iyisini nasıl daha iyi yapabiliriz anlayışı yatmakta. Bize gelen müşteriler, yoldan on emlakçının önünden geçerek bize gelirler. Sizin methinizi, dürüstlüğünüzü ve nasıl karlılık sunduğunuzu duyduk derler.

Peki, sektörün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Algıdan, vergiden uzak, “ Bu işi nasıl olsa finanse ederim.” diyerek, işi merdiven altı mantığıyla yürütenler olduğu biliyor, Emlakçılar Odası olarakta bununla mücadele ediyoruz aynı zamanda. Bu arada, duyarlılıklarından ve desteklerinden dolayı da ayrıca Emlakçılar Odası Başkanımız, Erdal Çelebi’ye ve değerli ekibine teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Başta şahsı olmak üzere ekibinin, bizlere her konuda vermiş oldukları desteklerinden ve tanıdıkları kolaylıklardan dolayı müteşekkiriz.

 Son olarak emlak sektörünün, dünyadaki, ülkemizdeki ve bölgemizdeki durumu hakkında neler söylemek istersiniz?

Küresel ticari ve gayrimenkul yatırım tarihinde gerçekten ilginç bir noktadayız. Dünya çapında, gayrimenkulde dahil olmak üzere reel aktiflere bir talep var. Gayrimenkulün ürettiği iki şey vardır. Gelir ve değer. Hala değer odaklı yatırımcılar da var ancak bu yatırımcılar genellikle daha lokal ve daha fırsatçılar, düzeltilebilir ve kısa dönemlerde tekrar satabilecekleri yanlış fiyatlandırılmış ya da sorunlu aktif varlıklar ararlar. Bu sebepten dolayı, uzun vadeli ve kısa vadeli yatırımcılar ile birlikte sağlam bir küresel pazarın olduğunu söyleyebiliriz. Bireysel konut konusunda resim daha karışık. Gelişmiş dünyanın birçok yerinde konut fiyatları çok yüksek ve birçok genç insanın satın almaya gücü yetmiyor. Ancak günümüz Türkiye’sinde durum farklı. Mevcut hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda, gerek TOKİ çalışmaları, gerekse müteahhitlerin önünü açma konusunda amaç herkesi ev sahibi yapabilmek doğrultusunda ciddi çalışmalar var. Bu yüzdendir ki düşüncem bir an önce ev sahibi olunmalıdır. Orta doğudaki tüm problemlere ve Türkiye’nin İran’a yakınlığına, Irak ve Suriye gibi tüm sorunlu ülkelere rağmen Türkiye temel ve konjektürel bazda çok çekici bir pazar olmaya devam ediyor. Özender Gayrimenkul Danışmanlık olarak bizler, Bursa’da şimdi yatırım yapmanın en iyi sebebinin iyi temellere değil, para birimiyle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Para birimi zamanla güçlendikçe, hedef ülkedeki para biriminin iyileştirilmesi, kaynak ülkeye geri dönüldüğünde büyük bir kazanç sağlayabilir. Dolayısıyla, bizce, Amerikalı, Avrupalı ve Arap yatırımcıların Bursa’ya yatırım yapmasının en önemli sebebi para birimindeki bu dalgalanmadır. Yatırımcıların Avrupa’da özellikle İspanya ve İtalya’da iyi fırsatlar bulmaları eskisi gibi değil. Bu yüzden yatırımcıların yeni gözdesi, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Singapur’dan New York’a kadar olan bölgede, bölgenin yeni gözdesinin Türkiye olacağını hep birlikte göreceğiz. Türkiye temel bazda ve konjektürel açıdan diğer ülkelere nazaran daha iyi değerler sunuyor. Bölge olarakta, Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi ve Marmara bölgesi öne çıkıyor. Değer olarak Marmara bölgesi diğer bölgelerden daha cazip. Bu da yatırım konusunda bölgemizi bir adım daha öne çıkartıyor.

Verdiği değerli bilgilerden dolayı, Özender Gayrimenkul Danışmanlık sahibi, Sayın Sedat Adıyaman Beye ve ekibine, Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak teşekkür ediyor, işlerinde başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM

ADRES: YUNUSELİ MAH. 2. ÇINAR CAD. NO:13 OSMANGAZİ/ BURSA  (AKYILDIZ MEVKİİ)

TELEFON: (0224) 328 00 92 

GSM: 0536 557 17 41

HABER VE FOTOĞRAFLAR: NAİL TOĞRUL

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.