Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Efsane Mirasımız "Zeytin"

Türkiye'de yapan var mıdır bilinmez ama Bursa'da zeytin ağacından doğal yollarla elde edilerek yapılan ve hiçbir şekilde yapay malzeme kullanılmayan ürünleri tasarlayıp sizlere sunan Sevtap Doster ile D'olivier Doster hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Efsane Mirasımız "Zeytin"

Sevtap Hanım, 1969 Ankara doğumlu. Uludağ Üniversitesi işletme mezunu. Öncelerden finans şirketlerinde yöneticilik yaptı fakat sıkıcı ve monoton bir hayatın kendine göre iyi olmadığını fark edip, para ile ilgilenmeyip daha sanatsal işlere yönelme düşüncesi ile kendine göre tasarımlar yapmaya başladı.

Hayatında heyecanın eksik olduğunu düşünen Sevtap Hanım, bundan bir kaç sene önce doğal yollarla zeytin ağacı ve zeytin çekirdeği ile ilgilenerek, sanatsal bir çalışma gerçekleştirdi.

HABER VE FOTOĞRAF: FURKAN BALPETEK

SEKTÖRÜM BİR ANDA DEĞİŞTİ

"Ülkemizin bazı değerleri var. Meseli biz İznik'e yakınız, İznik Çinisi bizim için çok önemli. Dünya'nın her kesiminden insanlarında çok beğendiği bir sanat. Mesela, bakır işçiliği, bıçakçılık, döküm... Bunların hepsini bir arada toplayacağım bir tasarım düşündüm ve aklıma bu iş geldi. Zeytin ağacını yıpratmadan, en ufak parçasını bile kullanarak güzel tasarımlar ortaya çıkarmaktı amacım ve hayalim gerçekleşti."

ZEYTİNİ, SADECE YEMEKLE KALMAYALIM

Biz Gemlikliyiz, bizim işimiz zeytin. Zeytin çok derinliği olan bir ağaç. Bizim büyüklerimiz zeytin ve zeytinyağı üretimi yapardı sadece, hâlâ öyle. Fakat zeytin çok değerli ve faydalı bir şey. Bu yönden kullanmayı kimse düşünememiş. Kur'an-ı Kerim'de geçiyor, Nuh Peygamber'in zeytini barış temsilcisi olarak görmesi... Ben kesilen ağaçtan ziyade budanan ağaçtan yapıyorum bu işlerimi. Kesilen ağaçta var tabi ama sırf işim gereği gidip ağaç kestirmiyorum. Budanan ya da kesilip kenara atılacak ya da mecbur kalındığı için yakılacak ağaçları kullanıyorum. Ürünlerim, hem sağlık açısından hem de kültür değerlerimizi bu şekilde değerlendirme yönünden çok iyi ve faydalı. İnsanlarımızın çoğu zeytinin faydasını, zeytin ağacının ve çekirdeğinin efsanesini bilmiyorlar. Şimdi bir katalog çalışmamız var, büyük bir adım attık bu konuda. Çıkan katalogumuz da, zeytinin ve zeytin ürünlerinin faydaları, zeytinin ve özellikle zeytin ağacının efsaneleri hakkında bilgiler olacak.

DÜNYA'DA EN TEMİZ AĞAÇ

Zeytin ağacı, dünyada hijyen açısından en temiz ağaç. Sebebi, içerisindeki enzimden kaynaklı. Bu enzim ağacı hastalık ve virüslerden koruyor. Yani zeytin ağacından üretilen, doğal yollarla üretilen ürünlerin uzun yıllar boyunca sağlam kalmasına yardımcı oluyor. Mısırlılar bu ağaçtan ve yapraklarından antibiyotik yaparlardı, birçok hastalığa zeytin ağacı sayesinde şifa bulmuşlar. Bizim elimizde böyle bir nimet varken biz bunu neden değerlendirmeyelim? İşte bende bunu düşünerek Bursa'da belki de Türkiye'de bu işi yapan tek kişiyim. Profesyonel olarak yapan tek kişiyim...

SİZ TASARLAYIN BEN YAPAYIM

Dünyanın ilk ağacı olarak bilinen zeytin ağacı çok değerli bir ağaç. İnsan sağlığına zararı olmayacak şekilde ürünler elde ederek biz de bu değeri koruyoruz. Bir peynir tabağı, bir doğrama tahtası, servis tabağı, bardak ve bunun yanı sıra evinize, ofisinize şıklık getiren özel tasarımlar... Abajur, tablo çerçevesi, tesbih, pro tutkunları için bir set ve dahası... Neden kimyasal yollarla üretilen üç kuruşluk bir malzeme alarak sağlığımızı tehlikeye atalım? Neden "Fiyatı düşük bunun, kırılırsa atarız yenisini alırız." diye düşünüp bu değerli sağlığımızı tehlikeye atalım. Doğal yollarla üretilen ve uzun ömürlü, mis kokulu hammaddesi zeytin ağacı olan ürünleri kullanıp hem sağlığımıza kazanç sağlayalım hem de evimize şıklık getirelim. Eşsiz mirasımız olan çini, bakır ve döküm gibi sanatlarla birleştirip sizin tasarladığınız veya beraber tasarladığımız ürünleri açığa çıkaralım.

 

 

DÜNYA'DA İLK BEŞTEYİZ

Aslında biz ülkemiz olarak zeytinyağı ve zeytin kullanımında da değer bilmiyoruz. Sırasıyla; İspanya, Tunus, İtalya, Yunanistan, Türkiye olarak ilk beş. Üretimde ilk beşteyiz ama kullanımda çok çok gerideyiz. Bunu da bir şekilde ülkemize kazandırmak amaçlı çalışmalarımız var. Umarım bunu da  güzel sonuçlarla, aldığımız ödüller, sertifikalar ve patenlerle sağlayacağız.

EN TEMEL ÖZELLİK DOĞALLIK

İlk yaptığım ürün et tahtası oldu. Zeytin ağacını saf zeytinyağı ile ovuyoruz. Hem o ağaçtaki sağlık açısından çok değerli ve faydalı enzimleri saklıyoruz hem de saf zeytinyağı ile ağaca bir tad, doku veriyoruz ki üzerine et koyduğumuz da o tad, enzimler ete geçsin ki yemeklerin tadı güzel olsun bunun yanında sağlığımız da güvende olsun.  Amacımız tamamın mirasımıza sahip çıkmak ve sağlığımızı korumak.

BİLİM ADAMLARININ ÇÖZEMEDİĞİ ŞEY...

Uzmanlar sebzeleri bıçakla değil elinizle kesin dedi, hanımlarımız elleri ile doğradı kaba kapa. Sonra sıkıldık ve plastik bıçaklar aldık. Ben ne yaptım? Zeytin ağacından doğal bir bıçak. Sebzeleri zeytin ağacından yapılmış tahtanın üzerinde saf zeytin ağacından yapılmış bıçak ile doğrayarak daha sağlıklı bir şekilde sofralara sunuyoruz. Bundan daha güzeli var mı? Şimdi bir salata kâsesi yapıyorum. Ve tam bir set haline getirerek kimyasallardan uzak duruyoruz. Bilim adamları bu ağacın sihrini çözememiş. O kadar muazzam bir hikâyesi ve faydaları var ki inanılmaz bir şey.

DEĞERLERİMİZİ KORUMALI SAĞLIKLI YAŞAMALI

"Benim en temel özelliğim doğallık." diyen Sevtap Hanım, tek başına ve kendi tasarımları ile işini zevkle yapıyor. Birileri onun farkına varsın ve bu doğallığı, bu güzelliği, mirasımızı beraber yaşatalım istiyor. Amacı zeytin ağaçlarından elde ettiği hammaddelerle sürdürülebilen, dönüştürülebilen ürünleri toplamak. Sevtap Hanımında dediği gibi, "Değerlerimizi Korumalı Sağlıklı Yaşamalıyız...

Ürünlerinde tamamın doğal maddeler kullanan hatta gerektiği zaman sadece zeytinyağı kullanan ve bunun yanı sıra sizin tasarladığınız ve uygun gördüğünüz şekilde ürünler hazırlayan Sevtap Hanım, kendine ait küçük ama bir o kadar tatlı ve mis gibi doğallık kokan dükkânında sizleri misafir edip kendini tanıtmak ve size bu işi sevdirmek istiyor. İki senedir bu işi yapan ve iki sene de büyük bir başarı elde eden Sevtap Hanım, birçok restaurant ve kulüplerin ürünlerini hazırlıyor. Türkiye'ye sesini duyuran Sevtap Hanım "Bursa halkı ağaçtan topladığı zeytinleri sadece yemekle kalmayıp, onunla ilgili bilgileri okuyarak bir farkındalık yaratsın. Bu efsane mirasımızın değerini anlatmak için bende yardımcı olurum. Ürünlerime dokununca zaten o doğallığı hissedeceklerdir." diyerek konuşmasını bitirdi. Bizde D'olivier Doster sahibi ve tek çalışanı olan Sevtap Doster'e bize verdiği bu bilgiler için teşekkür eder yeni ve zorlu çalışma hayatında kendisine başarılar dileriz...

                 

                

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.