Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÖVME VE PİERCİNG'DE MARKA ‘PRUSA TATTOO VE PİERCİNG’

Görükle'de bulunan "Prusa Tattoo ve Piercing"in üç yetkilisinden biri olan Halil Bey ile sektörü, çalışmalarını ve uygulamalarını konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2016 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2016 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DÖVME VE PİERCİNG'DE MARKA ‘PRUSA TATTOO VE PİERCİNG’

Dövme sanatına dair merak edilenleri anlatan Halil Bey, Bursa Haber okuyucularına tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle Halil Bey Prusa Tattoo ve Piercing'i bizlere tanıtır mısınız ne tür uygulamalar yapıyorsunuz diğer yetkili arkadaşlara kimler?

    Prusa Tattoo ve Piercing yaklaşık 2,5 sene önce kurulmuş olmasına rağmen, sektörde 13 yıllık bir tecrübemiz bulunmaktadır. Dövme stüdyomuzda benden başka iki dövme sanatçısı daha bulunmaktadır.

Bu arkadaşlarımızı tanıtmak gerekirse;

Sevde Kaya;

Genelde bayanlara ve özel çizimlerde hizmet vermektedir. Grafik tasarım mezunu olup halen üniversite eğitimi görmektedir.

Berkant Uçur;

Maori, kol kaplama ve geleneksel kabile dövmeleri yapmaktadır. Üniversiteyi bitirmiş olup 5 yıldır sektörde hizmet vermektedir. Mesleğe Ankara'da başlamış olup halen Bursa'da çalışmalarına devam etmektedir.

Bende tüm dövme modellerini ve piercing uygulamalarını yapmaktayım.

 

Genel olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz başlıklar halinde söyler misiniz?

Kalıcı Dövme

Geçici Dövme

Piercing Çalışmaları

İntradermal Piercing (Bu uygulamayı Bursa'da tek, Türkiye'de bizimle birlikte 5 kurum yapabilmektedir.)

Dövme ve Piercing Eğitim Çalışmaları

 

Sektörde yaşadığınız sorunları sorsam neler dersiniz?

     Bu işi yapan Bursa'da 300'ün üzerinde dövmeci olmasına rağmen, maalesef işi bilen, bilgili, donanımlı dövme sanatçısı sayısı bir elin parmakları kadar bile değildir.

    Dövme yaptırmaya karar vermiş kişilerin mutlaka yaptırmadan önce, yaptıracakları dövme sanatçısıyla ilgili bir ön araştırma yaptırması gerektiği inancındayım. Kendi sağlıkları ve ömürleri boyunca kötü bir dövmeyle gezmemeleri için bunu mutlaka takip etmeliler.

   Ayrıca;

Bilindiği üzere dövme yaparken HIV; Hepatit B ve Hepatit C gibi kan yolu ile bulaşabilen hastalıklara mahal vermemek için dövme yapılan stüdyoda yeterli temizlik ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır.

 

Halil Bey, piercing uygulamalarınız da vardı değil mi?

  Piercing'de kullanılan iğne mutlaka tek kullanımlık olmalı, çünkü bunun toplu olup steril edilen cinsleri de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda bunun hastalıkları bulaştırdığı saptanmıştır. Piercing olarak kullanılacak materyal mutlaka titanyum olmalıdır. İyileşme gerçekleştikten sonra cerrahi çelik kullanılabilir. Asla bijuteri de 3-5 liraya satılan piercingleri önermiyoruz. Son yıllarda piercing, dövmeden daha büyük bir çılgınlığa dönüşmektedir.

 

İyi bir dövme yapmak kadar, yapıldıktan sonraki bakımı da önemli değil mi? Neler söylersiniz?

Bir kaç gün sudan korunması gerekmektedir.

15 gün güneş görmemesi gerekmektedir.

Dövme işlemi bitse de, daha o bölge açık yara olduğundan enfeksiyonlara açıktır ve mutlaka dövme sanatçısının önerdiği bakım kremi kullanılmalıdır. Yanlış kullanılan krem dövmenin rengini soldurur ve enfeksiyonlara davetiye çıkartır.

 

Dövme yaptırmadan önce birkaç tüyo verir misiniz desem?

   Dövme deyip geçmemek gerekiyor; derinize kazıyacağınız, hayat boyu vücudunuzda taşıyacağınız motifin yeri ve anlamı oldukça önemli. Dövme kimileri için modası hiç geçmeyen bir trend, kimileri için bir yaşam tarzı, kimileri için ise zamansız bir aksesuar. Artık dövmeler lazerle silinebilse de hem sancılı bir süreç yaşanabiliyor hem de ufak tefek izler kalabiliyor. Bu nedenle yaptıracağınız dövmeye iyi karar vermeniz şart! Dövme sanatçılarının çoğu doğru karar verebilmek için 20 yaşını geçmeyi öneriyor.

 

PİŞTİ OLMAYIN

Yaptıracağınız dövmeyi Google, Instragram ya da Pinterest gibi kanallarda aramayın. Bu birileriyle pişti olma olasılığınızı artırır ki, bunu hiç istemeyeceğinizi tahmin ediyoruz. Seçeceğiniz şeklin ya da yazının size özel, sizi anlatan bir şeyler olmasını öneririz. Bu noktada yaratıcılığınızı kullanarak eşi benzeri olmayan bir dövmeye sahip olabilirsiniz.

 

DÖVME SANATÇILARINI DİNLEYİN
Dövme sanatçılarının sözünü dinlemekte daima fayda var. Ne yazık ki bu noktada “Parayı veren düdüğü çalar” diyemeyeceğiz. Pek çok dövme sanatçısının sevgilisinin adını ya da portresini yaptırmak isteyenleri geri çevirdiğini biliyor musunuz? Bunun sebebi olası bir ayrılık halinde kişilerin dövmelerinden mutsuzluk duymasını engellemek.

 

UCUZA KAÇMAYIN
Dövme konusunda asla ucuza kaçmamak gerekiyor. Düşünün ki hayat boyu yanınızdan ayırmayacağınız, sürekli göreceğiniz bir şey satın alıyorsunuz. Kaliteli malzeme ve işçilik için biraz kesenin ağzını açmak gerekiyor. Bütçeniz yetmiyorsa, dövme yaptırmayı bir sene erteleyin veya para biriktirin. Fiyatlar yaptıracağınız yere, şekle, dövme sanatçısının popülaritesine göre değişkenlik gösterebilir.

 

HİJYENE ÖNEM VERİN
Dövme yaptırmadan önce, mekânın hijyeninden emin olun. Bunun için randevu almadan mekâna giderek bir ön araştırma yapabilir ve dövmenizi yapacak sanatçıyla tanışabilirsiniz. Eğer kafanız karışıksa onun yönlendirmelerinin de son kararınızda etkisi olabilir. Ayrıca daha önce yaptığı dövme örneklerine bakarak, işinin kalitesinden de emin olabilirsiniz.

 

NE YAZDIRDIĞINIZA DİKKAT EDİN
Seçtiğiniz yazının imlasından, yabancı dilde bir kelimeyse anlamından emin olun. Özellikle Çince, Japonca kelimelerde çok komik anlam hataları olabiliyor. Evet, çevrenizdeki kimse hatayı anlayamaz ama yine de kendiniz için taşıdığınız dövmenin doğruluğu önemli. Diyerek sözlerini tamamladı.

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

ADRES: GÖRÜKLE SAKARYA, ÜÇOLUK CD. NO:11, 16285 NİLÜFER/BURSA

WEB: www.prusatattoo.com

GSM: 0553 921 68 60

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.