Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk psikolojisinde ‘Esra Orçunlu’ imzası

Çocuk psikoloji danışmanı Dr. Esra Orçunlu çocuk psikolojisine dair açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuk psikolojisinde  ‘Esra Orçunlu’ imzası

Bir çocuğu eğitmek o ülkenin kaderini belirler diyen Esra Orçunlu ‘Çocuklar olduğu gibidir, ebeveynden ne görürse onu yansıtan aynalara benzer’ ifadesini kullandı.

 
Sizi biraz tanıyabilir miyiz, kimdir Esra Orçunlu?

 

1987 yılında Yunanistan’da doğdum. Sonrasında hayatım beni farklı şehirlere götürdü. Dolayısıyla farklı insanları tanıma ve gözlemleme fırsatım oldu. Uludağ Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdim. 3. Sınıf öğrencisiyken Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü ikinci üniversite olarak okumaya başladım. Lisans eğitimi sonrasında aile danışmanlığı eğitimi aldım. İş hayatına başladıktan sonra aldığım kısa dönemli mesleki eğitimlerle de mesleki gelişimime devam ettim.

Bursa’da özel bir kolejde okul psikoloğu olarak görev yaptım. Daha sonra özel bir anaokulunda aile danışmanı ve okul psikoloğu olarak çalışmalarını sürdürdüm.
Çocuklar, ergenler ve aileleri ile bireysel görüşme ve oyun terapi çalışmalarını özel ofisimde sürdürmekteyim. Terapilerimde deneyimsel oyun terapi ve bilişsel terapinin temel yaklaşım ve yöntemlerini çocuk ve ergenler ile çalışmaktayım.

 

Neden bu mesleği seçtiniz?

Her çocuk dönüşümü hak eder. Bir çocuğu eğitmek o ülkenin kaderini belirler, düşüncesiyle başladım çocuklarla çalışmaya. Çocuklarda var olan sorunları düzeltebilirsek, onlar sağlıklı yetişkinler ve sağlıklı ebeveynler olur diye düşündüm. Ayrıca çocuklar olduğu gibidir, ebeveynden ne görürse onu yansıtan aynalara benzer. Yetişkinler dünyasındaki yalan, aldatma ve bir şeyler saklama gibi olgular onların dünyasında çok fazla olmuyor. Hem bu yüzden hem de çok hızlı ilerleyebildiğim için çocuk ve ailelerle çalışma kararı aldım. Çok da memnun ve mutluyum onlarla olmaktan. Bu seçimi pek çok farklı alanda staj yaparak seçtim. Nerede olmanız gerektiğine karar vermek için, nerede olmak istemediğiniz görmeniz gerekiyor.

Doğru bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Empatim yüksektir ve insanlara, özellikle de çocuklara yardım etmeyi, onlarla ilgilenmeyi çok severim. Bu beni zaman zaman günlük hayatımda yıpratsa da işimi yaparken büyük bir keyif ve tatmin alıyorum.

 

Aileler neden sizi tercih ederler?

Günlük hayat insana olağanüstü zorluklar, karmaşalar sunmakta, aileler kendi çabalarıyla bu zorluklarla baş edememektedir. Bu tür durumlarda aileler bizim yardımımızla baş etme gücünü arttırabilir ve önemli kayıplar yaşamadan, çocuklarına hasarlar yaratmadan hayatını yoluna koyabilirler. Aileler ve çocuklarla iletişim kurarken sabırlı, tutarlı, hoşgörülü, başkalarının hislerini anlayabilme duygusuyla hareket etmeye çalışırım. Terapi seanslarımda gizlilik kuralına sonuna kadar uyarım. Çocukların yaşam sorunları çözmeleri ve anne-baba çocuk dengesini sağlıklı kurmaları konusunda profesyonel yardımda bulunmayı hedeflerim.

 

Çocuk psikoloji alanında çalışan bir uzman olarak çocuklarda (veya ailelerde) en sık rastladığınız problemler neler oluyor? Aileler size en çok hangi durumlarda başvuruyor, hangi konularda onlara destek oluyorsunuz?

Çocuklarda en sık karşılaşılan problemler; davranış problemleri, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Ailelerde de en sık tutum sorunlarıyla karşılaşıyorum. Anne ve babanın çocuğa karşı tutarsız davranması ve bunun çocuk tarafından aileye koz olarak kullanılması. Babaanne-dede-anneannenin çocuğun dediğini anne-baba hayır demesine rağmen yapması sonucu oluşan sorunlar. Maalesef ebeveynler çocuklara "iyi niyetle" zarar veriyorlar. Ayrıca bu jenerasyon çocukları beklemek ve sabretmekte zorlanabiliyor, aileler de her şeyi her an önlerine sunduklarını için çocuklar mutsuz ve tatmin olmadan büyüyorlar ne yazık ki.

 

Çocukları ile daha sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmak isteyen anne-babalar için neler tavsiye ederseniz?

Çocuklar bir şeye sahipse ikincisini almak için beklemelerini sağlamaları; onlara görev ve sorumluluk vererek bireyselleşmelerine katkı sağlamaları; anne ve babanın çocuk yetiştirirken tutumlarında tutarlı olmaları, çocukların gözü önünde birbirlerinin otoritelerini sarsmamaları; anne-babanın çocuğun eğitiminde dışarıdan müdahalelere izin vermemesi; çocuğu yapmış olduğu iyi davranışlarda olumlu pekiştireçler kullanarak ödüllendirmesi; çocuğunu dinlemesi ve ona kaliteli zaman ayırması faydalı olacaktır.

İLETİŞİM

Adres: FSM BULV. SELİN SİTESİ D BLOK D:10 Nilüfer/ BURSA

TEL: 0545 369 05 45

WEB: www.bursacocukpsikolog.com

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ERDEM BERK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.