Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğ böreği sevgiyle pişiren mekan ’Dayko’

Uzun çarşı girişindeki Fidan Handa bulunan ve Bursalıların uğrak mekânı olan Dayko çiğ börek sahibi Faruk Şen ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çiğ böreği sevgiyle pişiren mekan ’Dayko’

Karnı tok olanların bile sırf güler yüzlü işletmeci olduğu için uğrak mekân haline gelen Dayko çiğ börek tarihi dokusunun yani sıra şeffaf mutfak çalışmasıyla da göz doldururken aynı zamanda  çevreye duyarlı bir işletme sahibi olan Faruk bey atık yağları asla tekrar kullanmadıkları gibi kesinlikle dökmediklerini ve belediyenin atık yağ alım birimine teslim ettiklerini dile getirirken, bütün vatandaşların da bu konuda hassas olmaları gerekmektedir diye ifade etti.

HABER VE FOTOĞRAF: ERDEM BERK

‘SAMİMİYET YANSIR’   


Dayko çiğ börek işletme sahibi Faruk Şen 10 yıldır bu handayız ve bütün müşterilerimiz ve diğer esnaf kardeşlerimiz bizi çok seviyorlar
Çünkü yaptığımız istede dostluklarımızda da samimi olduk ve biz müşterilerimizle aile gibi olduk yıllarca ve bu bağlamda da sadece yemek yemek için gelmiyorlar. Hem hoş sohbet hem de yeşilliklerle dolu bir bahçe ortamında çocukları oyun oynarken müşterilerimiz de keyifli sohbetler eşliğinde yemeklerini yerlerken, Aynı zamanda da yapılan yemeklerin nasıl yapıldığını görerek içleri rahat bir şekilde ve gülen yüzlerle buradan ayrılıyorlar. Biz yıllardır referans ticareti yapıyoruz diyen Faruk Bey bizim konuklarımız buradan ayrıldıklarında mutlaka en az 2.3 aileye bizi tavsiye ediyor ve durum bizi onure ederken daha da özverili ve titiz olmamız konusunda bizi kamçılıyor. Bizim için müşteri memnuniyeti ve güler yüzü para kazanmaktan çok daha önemlidir diye vurgularken. Ürün çeşitlerinin; çiğ börek, Arnavut böreği. Mantı, ağırlıklı olup menemen ve gözleme de yaptıklarını ifade etti.

ÇİĞ BÖREK NEDİR-NERDEN GELİR?


Çiğ börek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.

Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğbörek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye'nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi'nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, bu yemek Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.

Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.

1500 yıllık tarihi olan çibörek Orta Asya’dan göçen atalarımızın en çok sevdiği yemektir. Çibörek Anadolu’da hatta Avrupa’da yapılsa da bu yemeği en çok sahiplenenler Kırım Tatarlarıdır. Avrupa’da yapanlarda Kırım Tatarlarıdır. 
Öyle ya da... Böyle en eski Türk yemeklerinden olan Çibörek çok hassas dengelere sahip bir yemektir. 
İyi bir Çibörek yapmak için hamurunun ne çok ince ne de kalın olmaması gerekir. İçini hazırlarken kıyma, soğan, tuz, karabiber ve su dengesine dikkat edilmeli. 


Çiböreği kızgın yağa attığınız zaman kıymanın içindeki su buharlaşır ve kıymayı bu buhar pişirir. Siz tavadan alsanız bile kıyma buharla pişmeye devam eder işte bütün lezzeti veren de budur. Hamurunda yumurta ve maya olmadığı içinde yağ hamurun dışında kalır ve düşünülenin aksine diğer kızartmalar gibi ağır olmaz, yağı içine çekmez.
İşte çiböreğe lezzeti veren bu dengeleri kurmak da nesilden nesile devredilen tecrübeyle olur.

ARNAVUT BÖREĞİ 

Geniş bir coğrafyada yaşayan Rumeli insanlarının sofralarında börekler çok geniş yer tutar. Göçlerle başka başka coğrafyalara taşıdıkları mutfak kültürleri zamanla yeni yerleştikleri yörelerin mutfaklarını da etkilemiş ve kendini ortaya koymuştur. Hal böyle olunca Trakya mutfağı da bu çeşitlilikten nasibini almıştır. Farklı yerlerden gelen göçmen kafileleri farklı yerlere yerleştirildikleri için bu mutfak ürünleri yerleştikleri yer isminden ziyade mensubu oldukları etnik köklerin isimleriyle yahut geldikleri yörelerin adıyla anılmıştır. Bu durum çok çeşitli yörelerde aynı yemeğin küçük nüans farklarıyla yaşatılmasının önünü açmıştır. Örneğin; Boşnak böreği, Arnavut böreği, Selanik böreği vb...

Arnavut böreği de böylesi bir hamur işi olarak karşımıza çıkar. Farklı iç malzemelerin kullanışıyla isminde küçük farklar oluşsa da temel tarif uygulamasıyla Arnavut böreği olarak kabul görür. Örneğin; kıymalı ve domatesli harçla yapılanları "Laklör" ismiyle anılırken, Arnavut böreklerinin vazgeçilmez iç harcı pırasa ve ekşimik ile yapıldığında yöresel söyleyişle "İndria" adıyla özelleşir. Patlıcan, patates, ıspanak gibi pekçok malzemeyle genel hazırlanış yöntemine uyarak çok lezzetli Arnavut börekleri hazırlayabilirsiniz.

MANTININ TARİHÇESİ


Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemek. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır.

Dayko çiğ börek

Adres. Nalbantoğlu Mah. Uzun çarsı Fidan Han no: 46 Osmangazi/Bursa

Tel:0224 220 61 14

Gsm:0532 317 80 03

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.