Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Satranç Şampiyonu Yine Nida!

Sadece altyapısından yetiştirdiği çocuk yaşta sporcularla Profesyonel Satranç Liginde mücadele eden Nida Satranç Spor Kulübü iki yıldır üst üste Şampiyon olmayı başardı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 03:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 03:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa Satranç Şampiyonu Yine Nida!

Kulübün kurucusu ve baş antrenörü Ferhat Kuru ile bu başarı hikâyesini, satranç sporunun dünyadaki ve Türkiye’deki yerini konuştuk. Sohbetimiz, birbirinden genç ve pırıl pırıl sporcuların katılımıyla daha da bir renk kazandı.

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

 

Ferhat Bey, Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Tabiki,1978 İstanbul doğumluyum, İşletme Lisansı ve turizm yüksek Lisansı Eğitimi aldım.

İngilizce ve Almanca biliyorum, Türkiye Satranç Federasyonu 3. Kademe Antrenörü ve FIDE(Dünya Satranç Federasyonu)FIDE Instructorum.

Kişisel Başarılarıma gelince; Kulüpler Şampiyonası Birinci Masa Birinciliğim, Türk Silahlı Kuvvetleri Birinci Ordu Birinciliğim, Yine Türk Silahlı Kuvvetleri İkinci Kolordu Birinciliğim, Üniversiteler Bireysel Türkiye ikinciliğim ve Üç yıl üst üste Üniversite Birinciliğim Bulunmaktadır. Dedi.


Bursa Kulüpler Ligi 28-29 Mayıs hafta sonu oynanan maçların ardından sona erdi. Nida Satranç SK bir üniversite ve altı profesyonel satranç kulübünün önünde bütün maçlarını kazanarak şampiyon oldu. Bununla beraber iki yıldır üst üste şampiyon olmayı başaran takımın en ilginç yönü ise hepsi çocuk yaşta sporculardan kurulu olması!

Ferhat hocam öncelikle bize zaman ayırdığınız in teşekkür ederiz. Biraz Nida’yı tanıyabilir miyiz?

Ferhat KURU: Alakanızdan dolayı ben teşekkür ederim. Satranç sporunun geniş kitlelere yayılmasında basının işlevini çok önemsiyorum. Okurlarınıza ulaşacak olmak bizler için önemli. Nida Satranç 2008 yılında kurulmuş bir Bursa markasıdır. Şahsım ve yardımcı antrenör arkadaşım Yurdanur İNCE ile Nilüfer ilçesinde kurulu kulübümüzde her yaşta ve seviyede sporculara teknik satranç eğitimi vermek üzere faaliyet gösteriyoruz.

Beş Avrupa Şampiyonluğu!

 Daha önce ne tip başarılar elde ettiniz?

En sevdiğim soru (gülüyor). Satranç sporunda bireysel ve takım mücadeleleri organize edilir. Geçmişte güzel günlerimiz oldu çokça.  Şimdiye kadar öğrencilerimle yedi Türkiye Şampiyonluğu, beş Avrupa Şampiyonluğu ve bir de Dünya üçüncülüğü elde ettik. Bursa’da kaç kere şampiyon olduğumuzu saymayı bıraktım artık.

 Son şampiyonluğunuzu konuşalım biraz? Bu iki oluyor değil mi?

Evet, geçen sene de birinci tamamlamıştık ancak bu sene çok daha kuvvetli rakiplere karşı mücadele ettik. Kuvvetli rakiplere karşı kazanınca galibiyetin değeri de artıyor tabii.

 

Bütün takım öğrencilerinizden oluşuyor diye biliyoruz muyuz?

Doğrudur. Belki bilmeyenler vardır diye açıklamaya çalışayım, satrançta yaş sınırlaması yoktur. Yedi yaşında bir sporcu yetmiş yaşındaki bir başka sporcuya rakip olabilir. Tabii yaşı ve maç tecrübesi çok olan daha avantajlıdır genelde. Ancak Nida olarak biz sadece kendi yetiştirdiğimiz sporcularla mücadele ediyoruz çünkü sporcularımızın maç deneyimi kazanmasını önemsiyoruz.


 Öğrenciler derken, kaç yaşlarında sporculardan bahsediyoruz mesela?

Takımımdaki en büyük sporcu on altı, an genç sporcu yedi yaşında. Mesela son maçımızda dokuz yaşındaki bayan milli sporcumuzun aldığı galibiyetle şampiyonluğu garantilemiş olduk.

 Satrançın yaşı yoktur diyorsunuz. Pekiyi satranç sporcuna başlamanın bir yaşı var mıdır?

Eğitim bilimcileri satrancı “öğrenme” ve” kalıcılık” süreçleri itibariyle yabancı dile çok benzetirler. Yani diyebiliriz ki satranç ta yabancı dil gibi ne kadar erken öğrenilirse o kadar kalıcı ve faydalıdır. Bilirsiniz sonradan öğrenilen dilde mutlaka bir yavaşlık veya şive bozukluğu olur.

 Nida’da en erken kaç yaşta eğitime katılabiliyorlar?

Bizim en küçük öğrencilerimiz  5,5 – 6 yaşındadır. Haftada bir buluşma ile başlayıp, giderek artan sürelerle ve birbirini takip eden bir konu sistematiği ile çalıştırdığımız minikler, zamanla iddialı sporculara dönüşüyorlar. Haziran ayı sonunda yaz çalışmalarımız başlıyor mesela. Yeri gelmişken herkesi davet ederim.

OKULLARDA SATRANÇ

 Satrancın faydaları nedir diye bir düşünsek. Ne akla gelir ilk mesela?

Bu oldukça yoğun araştırılmış bir konu. Üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından yapılmış iki yüze yakın bilimsel araştırma var bu konuda. İspatlanmış ki satrançla ilgilenmek zihinsel gelişimin alternatif oluşturma, kıyaslama, hesaplama, hız, odaklanma gibi alt boyutlarını geliştiriyor. Batıda yaklaşık yetmiş yıldır bir eğitim materyali olarak kullanılıyor satranç. Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığımız 2005 yılında satrancı Türk eğitim müfredatına ders olarak koydu. Türk çocukları da bu sporcun nimetlerinden faydalansın beklentisiyle

Bundan sonraki plan nedir? Mesela yaz planınız?

Yaz ayları bizler için biraz yoğun geçer her zaman. Yurtiçi ve yurtdışı yarışmalar bizi bekliyor. En yakında Yunanistan’da oynanacak Avrupa şampiyonasına katılacağız, ardından on günlük bir kampımız var ve hemen ardından kulüpler Türkiye şampiyonası. Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan’da oynanacak yarışmalardan en az birine gitmek de istiyoruz ama daha net değil.

 Bavul hazır yaşıyorsunuz anlaşılan. Peki bu takvimden ne anlamalıyız? Satranç zengin sporu mudur?

Hayır asla. Aksine maddi kuvvete ya da altyapı yatırımına en az ihtiyaç duyan branşlardan biridir satranç. Örneğin basketbol ya da futbol için bir saha bir alan gereklidir. Yüzme ya da teniste de öyle ama satranç yarım metrekare düz alan bulabildiğiniz her yerde icra edilir.

 Fakat yarışmalara katılmak için maddi kuvvet gerekecektir?

Şöyle söyleyeyim, ortalama bir ailenin bir haftalık tatil masrafı yurtdışı yarışmaya katılma maliyetinden daha yüksek. Kesinlikle.


 Türk satrancı Dünya genelinde ne durumda?

Dünya satrancında Türkiye yükselen değer. Bundan on yıl önce genellikle Türk sporcuyla karşılaşan rakipler “Türk’le oynayacağım!” diye sevinirken şimdilerde “Türk’le oynayacağım!” diye endişeye kapılıyorlar. Bu noktada altını çizmek gerekir ki Türk satrancının gelişiminde Türkiye Satranç Federasyonu başroldedir. Sayın başkanımız Gülkız TULAY olmak üzere tüm federasyon her gün bir önceki günden, her yıl bir önceki yıldan büyük ve değerli katkılar sunuyorlar. Hem biz kulüplere hem de genç sporculara. Umarım bir beş-on yıllık periyodda Türk satrancı çok daha önemli yerlere gelecektir.

 Çok güzel bir söyleşi oldu. Size ve sporcularınıza gelecek yarışmalarda bol şans ve başarı diliyoruz. Başarılarınızı haber yapmak dileğiyle. Teşekkür ederiz.

İnşallah bolca haber malzemesi sunarız sizlere. Ben teşekkür ederim.

Çok başarılı sporcular yetiştirmiş olan Ferhat Hocama buradan sonsuz teşekkürler ama burada Öykü İNCE' ye bir parantez açma ihtiyacı duydum.

Henüz 2005 doğumlu olan Öykü İNCE Ferhat KURU’ nun yetiştirdiği en flaş sporculardan biri. O bir milli sporcu!  Satranç federasyonunun çok şeyler beklediği Öykü, geçen sene FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) tarafından WCM yani “Usta Adayı” ünvanı ile ödüllendirildi. Öykü’nün bu yaşta bu ünvanı kazanması çok ses getirmiş. Elde ettiği önemli başarılardan birkaçı şöyle;

* Türkiye Şampiyonu (2016- Antalya)

* Avrupa Şampiyonu (2015-Yunanistan)

* Avrupa Dördüncüsü (2014- Çek Cumhuriyeti)

* Bursa Kadınlar Birincisi (2016-2015)

Nida Satranç Eğitim Merkezi

Adres: FSM Bulvarı Barış Mah. İkbal Sok. As Deniz Apt. NO:1/1 Nilüfer /BURSA

Tel: 0(224) 451 83 43

Cep:0 532 714 91 81

 

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.