Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da Bir Dünya Lideri

Coats Türkiye Endüstriyel İplikler Genel Müdürü Bülent Değirmencioğlu Coats'un global yapılanması, Bursa'daki fabrikasını ve şirketin gelecek hedeflerini Bursa Haber’e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 01:23
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 01:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da Bir Dünya Lideri

Büyümemizin temellerini teknik tekstillere baz etmek istiyoruz ve bütün çabamız, çalışmalarımız, yatırımlarımız, insan gücümüz hep bunun üzerine "diyen Değirmencioğlu, Coats olarak konfeksiyon ipliklerinde olduğu gibi teknik tekstiller de de dünya lideri olma vizyonuyla çalıştıklarını ve bu alanda her yıl en az %30 büyüme öngördüklerini söyledi.

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

 

 

Coats, dünyanın en büyük dikiş iplikleri üreticisi. Dünya çapında 70 ülkede faaliyeti,50 ülkede iplik, 9 ülkede ise fermuar tesisi var. 1755 yılına dayanan çok köklü bir tarihçeye sahip. Coats Türkiye ise bu global yapılanma içerisinde çok özel bir konumda. İpliğin bütün üretim aşamalarını, artı fermuarı da tek bir Lokasyonda bulunduran dünyadaki tek tesis. 1952 yılında İstanbul Haliç'te o zaman ki adıyla "Santral Dikiş" le başlayan 1960'lı yılların sonundan bu yana da Bursa Organize Sanayi Bölgesi' nde üretimine devam eden Coats Türkiye'nin Endüstriyel İplikler Bölümü Genel Müdürü Bülent Değirmencioğlu, Coats' un  genel vizyonunun konfeksiyon ipliklerinde olduğu gibi teknik tekstillerde dünya lideri olmak, olduğunu söyledi. Değirmencioğlu, "Geleneksel Tekstile bir göl dersek, teknik tekstiller bir okyanus. Ve bu okyanusun içerisinden biz de kendimize bazı ürünler seçtik ve bu yolda devam ediyoruz. Şu an TÜBİTAK'ın değerlendirme sürecinin devam ettiği  kompozit sanayine yönelik çok yenilikçi bir ürün peşindeyiz. Bu kompozitin temel amacı olan hafifliği ve sağlamlığı beraberinde getirebilecek çok özel bir ürün olacak" dedi.


Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Kimdir Bülent Değirmencioğlu?

Ben 1985 yılında Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. Çalışma hayatıma Sümerbank Adıyaman tesislerinde burs karşılığı olarak mecburi hizmet yaparak başladım. Tabii o zamanlar Adıyaman bir mahrumiyet bölgesi gibiydi. Genç bir mühendis olarak da o ortamda çok fazla kalabilmem pek mümkün değildi. 2.5 yıl kadar sonra Coats' un, ki o zaman ismi Santral Dikiş' ti, bir ilanını görerek başvurdum ve 1988 Şubat ayında Coats' da işletme müdür yardımcısı olarak göreve başladım. Uzun yıllar üretimde çalıştım. 2006'ın sonunda ise Coats' un Polonya'daki tesislerine Ukrayna'dan da sorumlu olmak üzere genel müdür olarak atandım. İki yıl orada görev aldıktan sonra yine Türkiye'ye döndüm. Şimdi Endüstriyel İplikler Bölümü'nün Genel Müdürlüğü görevini yürütüyorum. 30 yılı aşkın meslek hayatımın 28 yılı Coats' ta geçti.

Coats' u ve dünyadaki yapılanmasını bize anlatır mısınız?

Coats dünyadaki en eski şirketlerden bir tanesi. Tekstil sektöründe ise en eskisi demek belki yalan olmaz. 1755 yılına dayanan bir tarihçesi var. İskoçya' nın küçük bir kasabasında iki kardeşin kurduğu bir şirket. Sanayi Devrimi ile birlikte da Coats hızla gelişiyor. Önce Amerika'ya açılıyor, arkasından da az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde fabrikalar, organizasyonlar kurma yoluna gidiyor. Bugün 70 ülkede faaliyeti, 50 ülkede fabrikası var. Dikiş ipliklerinde açık ara dünya lideri. En yakın rakibiyle ki o da global bir şirket olmasına rağmen arasında 4 kat fark var. Aynı zamanda fermuar da üretiyor. Dolayısıyla çok büyük ve müşterilerine sadece ürün değil çözüm de sunan bir konumda.


Peki, Coats Türkiye bu yapılanmanın neresinde?

Coats Türkiye ki ilk ismiyle Santral Dikiş Sanayi,1952 yılında Haliç'teki fabrikamız, Haliç'teki kirlilik nedeniyle, Bursa Sanayi Bölgesinde ki 72 Bin metrekarelik arazi satın alınıyor ve 3-4 yıllık bir periyotta üretimde engellenmeyecek şekilde Bursa'ya Renault ile birlikte sanayi, bölgesinin ilk yerleşimcilerindeniz diyebiliriz.

Coats Türkiye'nin üretim, istihdam, ihracat ve cirosal rakamları hakkında bilgiler verir misiniz?

Coats Türkiye Dünya'daki diğer tesisler arasında özel bir yere sahiptir. Neden? Öncelikle ipliğin bütün aşamalarını, artı fermuarı tek bir Lokasyonda bulunduran tek tesis. İpliğin aşamaları dediğimizde elyaftan ipliği eğirip tek kat iplik yapan, bunu katlayıp büken, boyayan, nihai aşamalarda dikiş ipliği haline getiren dört ayrı departman var. Bunları sırasıyla eğirme, büküm, boyahane ve bitim işlemleri olarak adlandırıyoruz. Bunların dördünü birden bir Lokasyonda  bulunduran tek tesis Türkiye'de. Artı bunun üstüne bir de fermuarı bulunduran dediğinizde üstüne yok. İlaveten Coats Türkiye, Diğer Coats'lar içerisinde Bir AR-GE, ÜR-GE ve Mükemmeliyet ve eğitim merkezi olarak çalışıyor. Ne zaman yeni bir proje, bir büyüme imkanı olsa, bir AR-GE, geliştirme projesi olsa ilk akla gelen ülke hep Türkiye oluyor. Bu nedenle de yapılan yatırımların önemli bir kısmını Türkiye çekiyor.

6 YILDA 3 KAT BÜYÜDÜK

Coats camiasında sürekli büyüyen bir şirketiz. Son 6 yılda 3 kata yakın büyüdük.6 yıl önce 100 satıyorsak şimdi neredeyse 300 satıyoruz. Bunu hem yenilikçi ürünlerimiz hem fiyat politikamızda müşteri odaklı fiyatlandırma, çözüm birlikteliklerimiz gibi araçlarla sağladık. Şu anda satışlarımızın yüzde 45'i ihracata gidiyor. Bu ihracatın da yüzde 80'ini kendi grup şirketlerimize yapıyoruz. Bizim burada yapabildiğimiz iplikler çok özel teknolojilere, özel kimyasallara, donanıma, makineye ve knowhow' a sahip olan ürünler ve her ülke tarafından üretilmiyor, üretilemiyor. Bunun haricinde grup dışı diyebileceğimiz Avrupa'daki otomotiv yan sanayi üreticileri, kablo üreticileri, askeri giysi, ekipman, teçhizat üreticileri gibi üçüncü şahıs şirketlere de ihracatımız var. Ve ihracata, teknik ürünlere doğru kayan bir üretim ve satış stratejimiz var.


2015 yılı Coats İçin nasıl geçti?

 2015'in ilk çeyreği kötüydü. Satışlarımız bir önceki yıla göre düşük seyrediyordu. Fakat Nisan'dan itibaren piyasalar açılmaya başladı ve büyüme süreci devam etti. Yıl da ihracatta % 28, iç piyasada % 17 büyümeyle kapattık. Bizim için iyi bir yıl oldu. Bu başarıdaki temel unsurlar da yine teknik tekstillerdeki ürün gamımızdaki genişlik ve yeni müşteriler kazanımı oldu. Büyümemizde bize ciddi bir yakıt sağlayan bir ürünümüz de geç tutuşur giysi iplikleri. Biliyorsunuz Türkiye'de hem yangınlarda hem terör olaylarında görevlileri, askerini, polisini yakıcı etkenlerden koruma gereksinimi nedeniyle koruyucu giysilere ciddi ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyaç da kurumlar bilinçlendikçe sıçrayarak büyüyor. Biz bu sıçramayı görerek 3 yıl önce bir yatırım yaptık. Türkiye'de üretilmeyen, muhtelif karışımlarda geç tutuşur dokuma iplikleri yapmaya başladık. Dokuma ipliği dediğimizde bu bizim bildiğimiz bir alan değildi. Ancak buradaki ihtiyacı görerek iplikçilikteki tecrübemizi ve insan kaynağımızı da kullanarak bir yatırım yaptık ve çok başarılı olduk. Hem Türkiye'de hem Avrupa'da tahmin ettiğimiz üzerinde bir taleple karşılaştık. Bu alandaki büyüme rakamlarımız iki değil üç haneli. Çok zor fakat zevkli bir ürün gamı var. Hem ülkemize hizmet etmenin gururunu hem ihracat yapmanın onurunu yaşıyoruz. Bu tür yatırımlarımız da devam edecek.

Coats Türkiye için ajandanızda neler yer alıyor?

Coats' ın genel vizyonu teknik tekstillerde dünya lideri olmak. Biz konfeksiyon ipliklerinde dünya lideriyiz, bu bir gerçek. Ama Büyümemizin temellerini teknik tekstillere baz etmek istiyoruz ve bütün çabamız, çalışmalarımız, yatırımlarımız, insan gücümüz hep bunun üzerine. Konfeksiyondaki yerimizi koruyacağız, sanayi gelişirse biz de gelişeceğiz ama teknik tekstillerde çok agresif olup, çözüm üreten ürünlerle sürekli çift haneli büyüyeceğiz. Her yıl en az yüzde 30 büyüme öngörüyoruz bu alanda.

Bülent Bey, Çalışanlarınızın mutluluğu ve verimliliğiyle ilgili güzel faaliyetleriniz var mı acaba?

 Çalışanlarımız için 5 sosyal kulübümüz var. Üretimlerimizde olduğu gibi çalışanlarımızın mutlu olması için elimizden geleni yapmaktayız. Çalışanlarımızın çocukları için kreşimiz de mevcuttur.

   --Doğa Gezginleri Kulübü; Yakın çevre ve Marmara'da geziler düzenleyerek hem çalışanlar, hem de ailelerini doğada kendilerini rahat hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

2 yıl önce, Coats Doğa Gezginleri  Kulübü’nün kuruluşu ile  çalışanlarımız; doğa yürüyüşü , trekking faliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve yardımseverlik koşuları

(AKUT için Antalya Runatolia Koşusu ve TEGEV için İstanbul Marathonu) dışında, “ Coats Flaması Türkiye’nin Zirvelerinde “ Sloganı ile ülkemizin farklı bölge ve şehirlerindeki yüksek dağların zirvelerine amatör dağcılık  tırmanışları da  yapmaya başladı. Bu süre zarfında Coats Flaması ülkemizin 5 farklı bölgesinde , toplam 16000 kilometre yol katederek  13 şehrin yüksek dağlarında ve tepelerinde dalgalandı.

 Aynı zamanda KIZILAY’a 75 çalışanımız kan bağışı yapmıştır. Gün içinde Şirketimize gelen Kızılay otobüsü içinde kan testleri yapılarak uygun kişilerden kan ve kök hücre bağışı alınmıştır.

 

  --Türk Halk Müziği Kulübü; Dışarıdan gelen bir müzik Öğretmenimiz var, yine çalışanlarımız ve ailelerinin katılabildikleri bir kulüp, Yılda en az 2 konser veriyorlar. Son kulübümüz COATS MÜZİK Kulübü. Kulüp Başkanı – Bahar Serbest

2014 yılının Temmuz ayında müzik öğretmeni Kenan Yıldırım önderliğinde başladı. Çalışmalarımız, her hafta Çarşamba günü 2şer saatlik dersler şeklinde devam etti. Çalışmalarımız, bizlere, yoğun iş tempomuzun ardından adeta ruhumuzu dinlendirme, departman farklılıkları sebebi ile gün içerisinde bir araya gelemediğimiz farklı birimlerden arkadaşlarımızla sohbet etme, birlikte bir amaç için çalışma, birlikte eğlenme fırsatını verdi.

 İlk konserimiz, 2015 Ocak ayında Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda, Coats Ailesi ve yakınları huzurunda gerçekleşti.  

2015 Nisan ayında ilk olarak Coats annelerine ‘Anneler Günü’ şarkısı, ardından Haziran ayında Yaz konseri ve Coats babalarına ‘Babalar Günü’ sürprizi gerçekleştirildi.

22 Kasım 2015’te, Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda, 2. YIL konserini gerçekleştirdi.

 

  --Fotoğrafçılık Kulübü; Eğiticiler eşliğinde, fotoğraf çekimi eğitimi veriliyor, aynı zamanda doğada çekilen fotoğraflarla  sergi açılıp tüm geliri çocuk esirgeme kurumu gibi kurumlara gönderiliyor.

  --Yemek Kulübü; Konuya meraklı olan ya da kendini geliştirmek isteyenlere bir grup lideri eşliğinde ve liderliğinde çalışmalar yapılıyor. Yemek Kulüp Başkanı Beyza  Şefkat.

Yemek Kulübümüzün yaptığı etkinlikler ;

 *şubat2015-       Çikolatalı tarifler atölyesi  / Coats lokal

*mayıs2015-       Mantı atölyesi  / Cumalıkızık-özel bir konak

*eylül2015—      Süt helvası ve zeytinyağlılar atölyesi  / Coats yemekhane

*aralık2015-        ÇEK Kırçiçekleri için yılbaşı kurabiye şenliği / ÇEK kız öğrenci yurdu

 

  --Bisiklet Kulübü; Bursa Bisiklet Kulübünün katılımıyla değişik yerlere gezi ve turlar düzenlenmektedir. Bu tür sosyal kulüplerimizin yanı sıra, daha geçenlerde çalışanlarımız 75 ünite kan bağışında bulundular. Oyuncak, giysi, kitap gibi malzemeleri toplayan çalışanlarımız, yardım kuruluşları vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Bunlar bizim artık her zaman yaptığımız rutinimiz olmuştur.

Çevreye duyarlı bir kuruluş olduğumuzdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Fabrikamızda günde 1200 ton su kullanılmakta, bunun 3/2'si ters ozmoz sistemiyle geri dönüştürerek tekrar kullanmaktayız.

2 yıl önce, Coats Doğa Gezginleri Kulübünün kuruluşu ile  çalışanlarımız; doğa yürüyüşü , trekking faliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve yardımseverlik koşuları (AKUT için Antalya Runatolia Koşusu ve TEGEV için İstanbul Marathonu) dışında, “ Coats Flaması Türkiye’nin Zirvelerinde “ Sloganı ile ülkemizin farklı bölge ve şehirlerindeki yüksek dağların zirvelerine amatör dağcılık tırmanışları da  yapmaya başladı. Bu süre zarfında Coats Flaması ülkemizin 5 farklı bölgesinde, toplam 16000 kilometre yol katederek  13 şehrin yüksek dağlarında ve tepelerinde dalgalandı.

 Aynı zamanda KIZILAY’a 75 çalışanımız kan bağışı yapmıştır. Gün içinde Şirketimize gelen Kızılay otobüsü içinde kan testleri yapılarak uygun kişilerden kan ve kök hücre bağışı alınmıştır.

 Son kulübümüz COATS MÜZİK Kulübü. Kulüp Başkanı – Bahar Serbest

 2014 yılının Temmuz ayında müzik öğretmeni Kenan Yıldırım önderliğinde başladı.

Çalışmalarımız, her hafta Çarşamba günü 2şer saatlik dersler şeklinde devam etti.

Çalışmalarımız, bizlere, yoğun iş tempomuzun ardından adeta ruhumuzu dinlendirme, departman farklılıkları sebebi ile gün içerisinde bir araya gelemediğimiz farklı birimlerden arkadaşlarımızla sohbet etme, birlikte bir amaç için çalışma, birlikte eğlenme fırsatını verdi.

 İlk konserimiz, 2015 Ocak ayında Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda, Coats Ailesi ve yakınları huzurunda gerçekleşti.  

2015 Nisan ayında ilk olarak Coats annelerine ‘Anneler Günü’ şarkısı, ardından Haziran ayında Yaz konseri ve Coats babalarına ‘Babalar Günü’ sürprizi gerçekleştirildi.

22 Kasım 2015’te, Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda, 2. YIL konserini gerçekleştirdi.

Bu güzel sohbet tadındaki söyleşi için Bülent DEĞİRMENCİOĞLU' na  Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak teşekkürü bir borç biliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

ADRES: ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MAVİ CADDE  NO:2 NİLÜFER/BURSA

TEL:0 224 243 12 76/77

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.