Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Bale Sabır Ve Sevgi Gerektirir ‘

Özel Sinem Bale Kursu Kurum sahibi ve baş eğitmeni Sinem Zirek ile başarı hikayesini ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan resitalleri konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 01:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 01:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Bale Sabır Ve Sevgi Gerektirir ‘

Dans artık insan yaşamının bir parçası, estetik ve güzelliğin bir araya geldiği balenin yeri bambaşka. Başlangıcı Rönesans dönemine rastlayan bale ülkemizde de ileri seviyelere ulaştı. 2012 yılında açılan Özel Sinem Bale Kursu da 250 öğrencisiyle çalışmalarını büyük bir özveri ile gerçekleştiriyor.

31 Mayıs ve 1 Haziran geceleri Merinos Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda okulun tüm öğrencileri ve eğitmenlerinin de dans edeceği resitalleri yapılacak.

 

HABER-FOTOĞRAF: İRFAN BİLEK

Bale Nedir?

Bale dans, müzik ve dekor sanatlarının birleştirilerek kullanıldığı bir sanatsal dans gösterisidir. Bale sanatı uzun yıllar süren, disiplinli ve çok özverili bir eğitimin ardından öğrenilebilen bir sanattır. Bu sanat müzik eşliğinde, sahne dekoru, sahne giysileri ile sunulan son derece titiz bir sanattır. Kendine has terimleri de olan bale sanatında erkek dansçıya “balet” kadın dansçıya ise “balerin” denir. Parmak ucunda durmasını sağlayan ayakkabıya ise “point” ya da “puant” denir. Balenin temelinde kişinin hem zihninin hem de vücut yapısının disipline edilmesi hususunda oldukça faydaları vardır. Bale müzik eşliğinde yapılır. Bu durum çocuğun müzik kulağının gelişmesine olanak sağlar, müziğe nasıl eşlik etmesi gerektiğini öğrenir, eğitimlerde vücut da çok önemlidir. Çocuğun esnek bir vücut yapısı oluşur, düzgün bir duruşu olur, el, kol, bacak koordinasyonu kurmasını sağlar. Zor bir dans olan bale sabır ve sevgi gerektirir.


Sayın E. Sinem Zirek, Bursa Haber okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız?

E. Sinem Zirek: 1976 yılında Bursa'da doğdum. 1985 yılında M.E.B.'na bağlı Neriman Bale Kursu’nda klasik bale eğitimine başladım.1997 yılında bale yüksek bölümünü bitirdim. 1997-2005 yılları arasında Neriman Bale kursunda öğretmenlik görevine devam ettim. 2001-2009 yılları arasında Mahmut Atalay Jimnastik Eğitim Merkezi’nde artistik jimnastik sporcuların koreograflığını yaptım. 2003-2008 yılları arası Arjantin Tango çalışmalarında bulundum. 2005-2006 yılında Nilüfer Belediyesi bale eğitim çalışmalarına başladım ve 2011 yılına kadar devam etti. Rusya Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti ve Kazan Bale Konservatuarının (ünlü balet Rudolf Nurevey'in mezun olduğu okul) düzenlediği seminerlere katıldım. Rusya Tataristan devlet bale solist dansçılarıyla temsillerde dans ettim. Bursa Ahmet Vefik Paşa devlet tiyatrosunda 1997-2005 yılları arasında solist olarak dans ettim. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte dünya dans günü kutlamaları ve birçok bale resitali düzenledim. Resitallerimde kendi özgün koreografilerimin yanı sıra Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Giselle, Les Sylphides, Le Corsaire, Don Quixote, Paquita, Fındıkkıran gibi çok önemli bale eserlerinin orijinal koreografilerinde hiçbir değişiklik yapmadan sahneye koyarak öğrencilerimin bu evrensel sanattan gerektiği gibi yararlanmalarını ve yaşayarak bilgilenmelerine özen gösterdim. Bale konulu çeşitli televizyon programlarına katıldım. 2005 yılında Nilüfer Belediyesi Klasik Bale Topluğunu kurdum. 2011 yılına kadar çalışmalarıma devam ettim. 2010- 2012 yılları arasında Tango Evita Dans ve Sanat Merkezinde klasik bale çalışmalarımı sürdürdüm. 2012 yılında T.C Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Sinem Bale Kursu'nu açtım.

Baleye ne zaman başladınız?                                                   

7 yaşındaydım baleye başladığımda, daha o yıllarda baleye büyük bir tutkum vardı. Büyüklerim beni bu konuda yönlendirdiler ve çokta iyi yapmışlar, onlara minnettarım.

Öğrenim durumunuz nedir?

Lise yıllarından sonra eş zamanlı sürdürdüğüm bale yüksek bölümünden mezun oldum. Yurt dışında çeşitli bale seminerlerine katıldım.

Bale okulu açmaya nasıl karar verdiniz?

Bu çocukluğumdan beri hayalini kurduğum bir şeydi. Bale öğretmeni olmak ve kendi okulumda eğitimlerimi vererek öğrencilerimin aile ve okul eğitimlerine katkıda bulunmak ve bu güzel sanatı onlara sevdirerek birçok bale öğretmeni yetiştirmek en büyük isteğimdi.

Okulunuzda eğitim gören kaç öğrenci var?

Değişik yaş gruplarında 250 öğrencim var. Hepsi yaş gruplarına göre ayrılmış sınıflarında öğrenim görmekte.

Baleye kaç yaşında başlanabilir?

Baleye 3 yaşını doldurduktan sonra başlanabilir. Okulumuzda 3-12 yaş arası yeni başlangıç gruplarımız sınav sistemimize dahil olarak kayıt olmaktadır. Her yıl girdikleri sınavlar sonunda bir üst sınıfa geçerek yüksek bölüm mezuniyetine kadar devam etmektedirler.

12 yaş üstü bu sanata ilgi duyan, başlama yaşı olarak gecikmiş öğrencilerimizin de katılabilecekleri gruplarımız da mevcuttur.

Ayrıca çeşitli ilçelerden gelen uzak yol sebebiyle hafta içi derslerimize katılamayacak öğrencilerimiz için cumartesi ve pazar dersleri yapmaktayız.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiniz bale resitallerinin programları nedir?

Programda 1. perdede La Bayadere ve Le Corsaire adlı orijinal koreografileri sunacağız. Küçük sınıflarımız tüm sevilen masalların birbiriyle buluştuğu Masallar Diyarı dansımızı gerçekleştirecek. Ve daha sonra modern dans bale gösterileri olacak. Eğitime aralıksız yaz dönemlerinde de devam eden Özel Sinem Bale Kursu yaz okuluna 11 Temmuz tarihinde başlayarak Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor.

 

 

Son olarak birkaç cümle ile sohbetimizi bitirelim, buyurun.

31 Mayıs ve 1 Haziran geceleri Merinos Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda okulun tüm öğrencileri ve eğitmenlerinin de dans edeceği resitalimiz yapılacak. Bu resitalimize bütün Bursa halkımızı sizin aracılığınızla davet ediyoruz. Herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile Bursa Haber’e ve size de bizlere geniş yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Bu yoğun çalışmalarınızın arasında bizi kabul edip, bilgi verdiğiniz için biz de çok teşekkür ederiz. Resitalinizde de başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

ADRES: ATAEVLER MAH. ATA CAD. BELDE SOK. GİZEMLER İŞ MERKEZİ A BLOK NİLÜFER/BURSA

TEL: 0 224 441 21 53 – 54

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.