Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakım ve onarımın adresi: 'İbo Er-Men'

Motor, motosiklet, ATV, çim biçme makinaları servisi, deniz motorları tamir ve bakımı gibi çalışmalarıyla adından sıkça bahsettiren "İBO ER-MEN’’in sahipleri Erhan ve Erkan Menderes ile sektörü konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2016 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2016 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakım ve onarımın adresi: 'İbo Er-Men'

İbrahim Menderes’in oğulları Erhan Menderes ve Erkan Menderes ‘Her türlü bakım ve onarımlar yaptığımız gibi, kazalı ve hasarlı motorların dahi tamirlerini yapabilmekteyiz.’ diye belirtti.

Erhan Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Elbette, 1972 yılında Bursa'da doğdum.  1983 yılında İlkokulu bitirdikten sonra, babamın yanında çalışmalara başladım. 1988 yılında çıraklık okuluna kayıt oldum. Sonrasında 1992 yılında kalfalık imtihanlarına girerek mezun oldum. Askere gittiğimden mesleki eğitimlerime bir müddet ara verdikten sonra dönüşte eğitimlerime devam ettim ve 1996 yılında Ustalık Belgemi ve yine aynı yıl içerisinde Eğitici Ustalık belgemi de aldım. 1978-2000 yılları arasında sadece deniz motoru tamir ve bakımlarını yaparken, 2000 yılında çim biçme makinaları bakım ve servisliğine2008 yılından itibaren de Motor-Motosiklet ve ATV Motor ve Motosikletlerde yedek parçalarına çabuk ulaştığımızdan Çin grubunun dışına çıkmamaya çalışıyoruz.

Erkan Bey, sizi de tanıyabilir miyiz?

1978 Bursa Doğumluyum. Bende Çıraklık, Kalfalık ve Ustalık Belgelerimi aldım. Ağabeyimle beraber Dedemizden ve babamızdan gelen bu işi elimizden geldiğince en mükemmel şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Erkan Bey, üç nesildir bu işi yapıyorsunuz. Dedeniz ve babanızdan da bizlere bahseder misiniz?

Tabi ki, dedemiz Rasim Menderes 1900 doğumlu ve Cumhuriyet tarihimizin ilk Makine Mühendisi ve Eski Cumhurbaşkanlardan Süleyman Demirel’le de bazı projelerde birlikte çalışmış bir insan. Ardından dedemizi 70 yaşında 1970 yılında kaybediyoruz. 1950 yılında Konya'nın Gölhisar İlçesinde doğmuş olan babamız İbrahim Menderes, Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesinin Oto Elektrik Bölümünden mezun olmuş. 1966 yılında babamız bir motosiklet alıyor, ilerleyen süreçte motor bozulduğunda söküp takıyor. Meslek Lisesinden teknik bilgilere de sahip olduğundan motor ve motosiklet merakı artarak devam ediyor ve 1966 yılında ilk işyerini Demirtaş'ta açıyor. Oto elektrik işlerine devam etmeyip Motosiklet Tamir İşleri yoğunlaşıyor, sırasıyla Hacı İlyas, Cezaevi Altına ve en sonunda Küçük Sanayi’ye geçerek çalışmalarına daha birkaç sene öncesine kadar burada devam etti.

Çim Biçme Makinaları bakım ve servisliğine nasıl başladınız?

2000 yılında Çim Biçme Makinaları Tamir ve Bakımları işine girdiğimizde sektörün önde gelen 2 ithalatçı firmayla 2006 yılına kadar çalıştık. Sonrasında yaşanılan sıkıntılardan dolayı servisi bırakarak, özel servis olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Erhan Bey, birde sizin hayvan bayıltma tabancası çalışmalarınız vardı. Bu konu hakkında okuyucularımızı bilgilendire bilir misiniz?

2010 yılından itibaren belediyelerin makine işlerini de yaptığımızdan, Nilüfer Belediyesi Hayvan Barınağı Müdürü Mürsel Bey'in Alman malı olan plastik hayvan bayıltma tabancasını tamire getirdiğinde, biraz daha modern ve dayanıklı olması için pirinç malzemeden yaparak, hava basıncına dayanıklı güzel bir hayvan bayıltma tabancası ortaya çıkarttık. Patenti içinde başvurduk ve aldık. Hatta daha önce tamire gelen tabancanın dolumu için araç çakmak çıkışından ceyran alması gerekirken, biz burada dünyada bir ilki gerçekleştirerek, hayvan bayıltma tabancasının araca bağımlı kalmadan insanın rahatlıkla taşıyabileceği, omzuna asabileceği bir dolum ünitesi tasarladık. Tabanca ve Dolum Ünitesinden Bursa Merkez Belediyelerin hepsine, ilçe belediyelerinin de çoğunluğuna verdik. Şunu da söyleyebilirim ki, Alman malı olan alet 5 metreden enjektörün ilacını boşaltırken, bizim ürünümüzde 15 metreye kadar geliştirdik. Hayvan Bayıltma Tabancasının seri üretimi konusunda KOSGEB'e başvurumuzu yaptık oradan gelecek haberi beklemekteyiz.

 

Motor ve Motosiklet sektöründen de bir şeyler söyleyebilir misiniz?

Her türlü bakım ve onarımlar yaptığımız gibi, kazalı ve hasarlı motorların dahi tamirlerini yapabilmekteyiz. İcabında bazı parçalarını kendimiz bile üretebilmekteyiz. Mümkün olduğunca kaliteli yerli, parçalar kullanmaya ve dediğim gibi kendimizde parçaları meydana getirmeye çalışmaktayız. Yurt dışından gelen parçaları mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyoruz ki dövizlerimiz yurtdışına gitmesin.

Erhan Bey, gördüğüm kadarıyla Çim Biçme, Motosiklet Servisi, Deniz Motoru Servisi ve Hayvan Bayıltma Tabancası geliştirme işlerinde çalışmalarınız devam ediyor. Neler söylersiniz?

Evet, dördüyle de çalışmalarımız devam etmekle birlikte, piyasa koşullarına ve talebe göre iş sektörlerimizin dördünden birine ağırlık vererek çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu hoş ve uzun sohbet tadındaki röportaj için Erhan ve Erkan Menderes kardeşlere Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak teşekkür ederken, babaları İbrahim Menderes’e Allah'tan uzun ömür dileklerimizi sunar, dedeleri merhum Rasim Menderes’e de Allah'tan Rahmet diliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ

10.SOKAK 13.BLOK NO:39

NİLÜFER/BURSA

TEL. 0224 441 71 00

FAX. 0 224 441 76 12

GSM:0 541 442 71 00

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.