Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Atacan Elektronik’ Özel Bir Buluşa İmza Attı

Definecilik konusunda uzman isim olan Atacan elektronik firma sahibi İsmail Sabır definecilik ve dedektöre dair merak edilenleri Bursa Haber’ e anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Atacan Elektronik’ Özel Bir Buluşa İmza Attı

Atacan Elektronik firma sahibi İsmail Sabır 25 yıldır bu sektörde olduğunu ifade ederken kendi icadı olan özel bir dedektörle yerin 20 metre altında bir odayı fotoğraflayabildiğini belirtti. Ve bu cihaz değerli ve değersiz olan metalleri belirleyebilme kabiliyetine sahip olmakla beraber altın, gümüş, bronz ve eski bakırı ayırt edebiliyor. Bütün ürünlerimiz 2 yıl garantilidir diyen İsmail Sabır, aynı zamanda deneme şartıyla ürün sattıklarını ve bununda ürünlerine ne kadar güvendiklerini ortaya çıkardığını belirtti. Genelde ürün alan müşterileri 3-4 metreye kepçeyle kazıp altını gömüyorlar ve bu altını bulduktan sonra ürünü alıyorlar bu bağlamda da biz zaten ürünümüzün tanıtımını yapmaya ihtiyaç duymadan referans ticareti yapmış oluyoruz diye belirtti.

Ayrıca TV’lerde tanıtım yapılan Dedektörler benim icatlarımın yanında oyun gibi kalıyor ve halkımız bu tarz reklamlara ve cihazlara güvenmesinler önce buradan deneme yaparak kendi gözleriyle görerek cihaz alsınlar dedi.

HABER VE FOTOĞRAF: ERDEM BERK

ORDU İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Yıllardır özel bir çalışma içine olduğunu belirten İsmail Sabır eğer bu projemde başarılı olursam mayınları uzaktan tesbit edip askerlerimizin güvenliği için bir cihaz yapmaya çalışıyorum eğer başarılı olursam da TSK yetkilileriyle görüşme yapıp ordumuza hediye etmek istiyorum diye belirtti.

DEDEKTÖR NASIL ALINIR, DEDEKTÖR NASIL OLMALI, DEDEKTÖR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Öncelikle kendi bölgenizdeki uygarlık yapılarında bulunan altın, gümüş, bronz, tunç ve benzeri parçaları bulabilecek bunların dışında mahzen, tünel, kuyu, oda mezarları, Tümülüs ve benzer boşlukları bulabilme özellikleri de olması gerekmektedir. Aynı zaman dedektörün derinliği ve metalleri ayrım özelliği ve analiz edebilme derinlik hesaplama gibi özelliklerde bulundurulmalıdır. Dedektör alırken bu kriterleri göz önünde bulundurarak alınmasında fayda vardır.

DEFİNECİLİK HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

1-Define Aramak İçin Ne Yapmalı?

Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire Define Arama Yönetmeliği’nin 7. maddesinde yer alan belgelerle birlikte bir dilekçe ile müracaat ederler.
Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskûn, gayrimeskûn, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır.

2-Türkiye genelinde define aramak için izin almak mümkün mü?

Türkiye genelinde define arama izni verilemez. Define aranacak yer 100 m2yi geçemez.

3-Define aramak istediğim arazinin mülkiyeti kişiye ait değilse ne yapmalı?

Define aranacak yer sahipli ise; gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat yazısının alınması gerekmektedir.

 4-Define aramak istediğim arazinin birden çok sahibi varsa ne yapmalı?

Tüm hissedarlardan noterden tasdikli muvafakatname alınması gerekmektedir.

5-Define araması için Kültür ve Turizm Bakanlığı maddi destek ve ekipman sağlar mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Define Arama Ruhsatı sahiplerine maddi destek ve ekipman sağlanmamaktadır.

6-Define Arama Ruhsatı sahibinin maddi sorumlulukları var mı?

Define aranacak yeri incelemeye gidecek müze ihtisas elemanı ile aramada bulunacak ihtisas elemanı, Maliye, Gümrük ve İçişleri Bakanlıkları temsilcilerinin yol masrafı ve birinci derece devlet memuru harcırahı üzerinden yevmiyeleri define arayıcısı tarafından ödenir. Bu yevmiler günlük zorunlu giderleri karşılamadığı takdirde, aradaki fark yevmiyelerin %50’sini geçmemek şartıyla define arayıcısı tarafından ayrıca ödenir.

Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflar define arayıcısına aittir. Bu masrafların tahmini tutarı ilgili müze müdürlüğünce tespit edilir.

Define arama yerini incelemeye gidecek müze ihtisas elemanın harcırahı önceden yukarıda belirtilen harcamalar arama başlamadan önce arayıcı tarafından bir devlet bankasına müze müdürlüğü adına yatırılır.

7-Define arama kazısı sonucunda bulunan defineden ne kadar pay alınır?

Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa %50’si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, %40’ı arayıcıya, %10’u ise mülk sahibine verilir.

8-Türkiye’de son 5 yılda kaç tane ruhsatlı define kazısı yapıldı?

Yapılan izinli define kazıları bünyesinde herhangi bir buluntuya rastlanmamıştır.

10-Bulunan tarihi eser ne yapmalı?

Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar.

Kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili olarak bildirim yükümlülüğüne mazereti olmaksızın ve bilerek aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bildirimi yapılmamış olan kültür ve tabiat varlığını satışa arz eden, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

11-Bulunan tarihi eser müzeye götürülse para alınır mı?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı olup olmadığını, müzeye alınacaklarla alınmayacakları tespit etmek ve müzelere alınmasına karar verilmesi durumunda kıymetini belirlemek için müze uzmanları tarafından  “ Değerlendirme ve Kıymet Takdir Komisyonu” oluşturulur. Müzelere alınması uygun görülen eser için komisyonca belirlenen maddi bedel eseri getiren şahsa ödenir.

12-Dededen kalma ata yadigârı silah (halı, kilim, madalyon, kap-kacak vs.) varsa ne yapmalı?

En yakın Müze Müdürlüğüne gidilerek ata yadigârı objenin korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı olup olmadığı yönünde bir incelemenin yaptırılması gereklidir.

13- İnternette eser satışı yapabilir mi?

Korunması gerekli etnografik nitelikli kültür varlıklarından müzelere alınması gerekli görülmeyen taşınır kültür varlıkları için Müze Müdürlüklerince “Tescile Tabi Taşınır Kültür ve Tabiat Varlığı Belgesi” düzenlenerek sahibine iade edilir
Bu belge sahipleri tarafından esere ilişkin alım-satım ve el değiştirme işlemleri mahalline en yakın müze müdürlüğünde yapılır, yeni durum belgenin verildiği müzeye yazılı beyan edilir. Yasa dışı yollarla başkasına devredilmesi, satılması ve yurt dışına çıkarılması yasaktır.

 

 

14- Yurtdışından eser getirmek serbest mi?

Yurtdışından ülkemize eser getirmek serbesttir. Ancak, ülkemiz kökenli olmamakla birlikte bir başka ülkenin korunması gerekli kültür varlıklarından olabileceği ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler gereği köken ülkeye iadesi gerekebileceğinden getirilen eserlerin gümrükte beyan edilmesi gerekmektedir.

Hakkımızda

Atacan elektronik olarak firmamız 27 yıldır siz değerli müşterilerimize hizmet vermekteyiz ilk önceleri Kaan Elektronik olan firma ismimiz oğullarımın bas harflerinin kısaltmalarını alarak Atacan Elektronik olarak faaliyetlerine devam etmektedir 20 yıldır (BURSA ELEKTRONİKÇİLER ODASI) faal üyeliğimiz devam etmektedir Elektroniğin bir cok dalında üretimlerimiz olmuştur fakat uzun ARGE çalışmalarımız sonucunda faaliyet talanımızı kapı sistemleri ve metal dedektörleri olarak hız vermiş durumdayız en son geliştirdigimiz alan tarama ve yeraltı görüntü istemlerinde yabancı firmalarla yarışır hatta daha ileri gittiğimize müşterilerimizden gelen olumlu yöndeki tepkilerden anlıyoruz siz değerli müşterilerimizin talepleri doğrultusunda daha iyi işler yapma gayretinde olacağımıza sizlere söz veriyoruz.

Birlikte çıtamızı daha yükseklere taşıyacağımıza inancımız tamdır.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Gazcılar Cad. No:53/A Osmangazi / Bursa

0224 225 40 13 
0542 679 06 88 

info@atacandedektor.com 
iletisim@atacandedektor.com 


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.