Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Alp-Han Teker İle Dünyayı Taşıyoruz"

Tekerlekte Bursa’da isim yapan Alp-han Teker Market Bursa Haber’e Dünya’nın en büyük icatlarından biri olan tekerleği anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Alp-Han Teker İle Dünyayı Taşıyoruz"

Alp-han teker firma sahibi Orhan Solmaz 2005 yılından bu yana Bursa’da sektörde faaliyet gösterdiklerini söylerken sanayi ve mobilya sektörlerine hizmet verdiklerini ayrıyeten hırdavat sektöründe de çalışmalarının olduğunu vurguladı.

Sektörde başarıyı yakalamasının en büyük etkenininse müşterilerle direkt olarak kendisinin ilgilenmesi olduğunu vurgulayan Orhan Solmaz, Bursa’nın dışında da pek çok ile ürün gönderdiklerini belirtti. Her yıl müşteri portföyünde değişikler yapıyoruz diyen Solmaz ,bizim amacımız cok müşteri olması değil az ve öz ciddi firmalarla çalışmak istiyoruz bu bağlamda da her yıl müşterileri eleme yöntemiyle en sağlam firmalarla çalışıp onlara daha iyi hizmet vermeyi planlıyoruz dedi. Ellerinde ürün çeşidinin fazla olduğunu söyleyen alp-han teker yetkilisi Orhan Solmaz, 10.000 çeşit ürün bulunmaktadır diye ifade ederken, hedefinin çocuklarına bu mesleği sevdirip onlarında baba mesleğini devam ettirmeleri yönünde destek vermek olduğunu ifade etti.

HABER VE FOTOĞRAF: ERDEM BERK

 

TEKERLEĞİN İCADI VE GELİŞİMİ

Belki de icat deyince ilk akla gelenlerden birisidir tekerlek. Gerçekten de insanlık için çok önemli bir icattır. İşte tekerleğin icadının öyküsü.

Tekerlek tıpkı ateş gibi dünya icat tarihinin en önemli buluşlarından bir tanesidir. İnsanların yaşayış biçimini değiştiren icatlar arasında en üst sıralarda sayılabilecek tekerlek, modern teknik ve mekaniğin merkezi durumundadır. Tekerleğin icadı o kadar eski zamanlara dayanmaktadır ki ne zaman ve kimler tarafından icat edildiği net olarak bilinememektedir. Bu nedenle tekerleğin icadı ile ilgili verilere ve tarihçesine bir göz atmakta fayda vardır. Bilinen en eski tekerlek kalıntıları M.Ö 3000 – 2500 yıllarına aittir. Amerikalı arkeolog Speiser tarafından Gawra’da yapılan kazılarda  tekerleğe rastlanmıştır. Yine bir İngiliz arkeolog  olan Woolley, Ur’da, M.Ö. 2.950 yıllarından kalma bir mezardan, tekerlek kalıntıları çıkarmıştır.


Hangi ihtiyacın tekerleğin icadına yol açtığı bilinmiyor fakat General Frugier’in varsayımı hem ilginç hem de inandırıcıdır. Bu varsayıma göre; Yontma Taş Çağı’ndan başlayarak insanlar, avladıkları hayvanları veya kaya parçaları gibi bazı şeyleri yaşadıkları yere taşıma ihtiyacını duymuştur. Bu soruna çare ararken, kesilmiş bir ağacın yuvarlandığını, böylece taşımayı kolaylaştırdığını fark eden insanlar yüklerini iki ağaç kütüğünün üzerine koymayı akıl ederek tekerleğin icadı ile ilgili yol kastetmişlerdir.

İngiliz tarihçi Maccurdy’ye göre; tekerleğin atası, tomar denilen silindir biçiminde sarılmış kâğıt ya da deridir. Yapılan kazılarda elde edilen bilgiler bu gelişmeyi doğrular niteliktedir. Yapılan arkeolojik kazılarda Sümerlere ait, M.Ö. 3.000′lerden kalma kızaklar ve arabalar çıkartılmıştır.

Tekerleğin icadının arabanın icadına yol açtığı bilinen bir gerçektir. Bir çift tekerleğin dingille birleştirilmesi ve buna demirsiz bir saban oturtulması ile tarımda kullanımı gerçekleşmiştir. M.Ö. 3.000 yıllara ait Sümer kalıntılarında rastlanan arabalar böyledir.

 

TEKERLEK OLMASAYDI!

Tekerleğin icadı insanlık için oldukça önemli bir icattır. Tekerlek bulunmamış olsaydı bugün çevremizde tekerlek ile çalışan hiçbir alet olmazdı. Bununla birlikte ulaşım araçlarının varlığından da söz edemezdik.

Günümüzde tekerlek olmasaydı tekerlekle çalışan ve hayatımızı kolaylaştıran aletler de olmayacak ve bu nedenle hayatımız daha zor olacaktı. Ulaşım amaçlı insanların bugün sıklıkla kullandığı arabalar, uçaklar ve trenler tekerleğin icadı sayesinde ortaya çıkmıştır. Kısacası bu ulaşım araçlarının varlığını tekerleğin icadına borçluyuz diyebiliriz. Tekerlek icat edilmemiş olsaydı bu ulaşım araçlarına sahip olamayacaktık. Tekerlek sayesinde ulaşımda kolaylıklar sağlanmış ve hayatımız eskiye oranla daha kolaylaşmıştır. Tekerleğin icadı ile insan gücüne duyulan ihtiyaç büyük ölçüde azalmıştır. Bir yerden bir yere gitmek için insanlar artık tekerlek ve araçlar sayesinde çok az zaman harcamaktadır

VİZYONUMUZ

“ Hak ederek elde ettiğimiz, sektörle özdeşleşmiş olan en kaliteli ve en güvenilir marka olma ünvanını geliştirerek, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Türkiye pazarının lideri ve öncüsü olmak. “

MİSYONUMUZ

“Kaliteden ödün vermeden müşteri ihtiyaç ve beklentilerine en uygun ürün ve hizmetleri, satış sonrası destekleri kesintisiz sunmak. “

  ​ÜRÜNLERİMİZ 

   KAMA -  OR-KO  -  DEKSAN -  GÜR METAL - ÖZGEN PLASTİK gibi A kalitede olup toptan satış gerçekleştiriyoruz.

 

İLETİŞİM

Adres: Sakarya Mh. Kıbrıs Şehitleri Cd. No:67 Osmangazi/BURSA

 Tel: 0 224 - 250 49 16     Faks: 0 224 - 250 49 42

  Cep Tel: 0 533 - 734 08 61 

 E-Mail: alp-han@hotmail.com.tr

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.