Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aikido Bir Yaşam Tarzı

Üçevler' deki donanımlı salonlarında, aikido savunma sanatı eğitimi ve öğretisi vererek çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve bayanlara uzak doğunun güzel öğretisini aktaran merkezin kurucusu Emrullah Kılıç ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2016 04:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2016 04:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aikido Bir Yaşam Tarzı

 

Her ne kadar aikido zorlu bir fiziksel eğitimi kapsıyorsa da bir sağlıklı yaşam yöntemi veya kilo alıp verme programı değildir. Her insanın içinde var olan enerjinin ortaya çıkartılıp doğru amaçlar için kullanılması, beden ve ruh uyumunun sağlanması aikido' nun hedefidir.

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ÖZKAN YILDIRIM

 

Emrullah Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1985 Denizli'de başlayan hayat serüvenimde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde yüksek lisansımı bitirdikten sonra hayatımda her zaman başrolde olan ve 17 yaşından itibaren başlamış olduğum aikido savunma sanatı daima önde gelir. İlk yıllarda Denizli' de aikido sporunu da yapabileceğim bir merkezinde olmamasından dolayı bir takım sıkıntılar yaşadım. Aikido' nun bana kazandırdığı sosyal erdem ve kendi içindeki bazı farkındalıklar bu sporda beni arayışlara itti, farklı illerde araştırmaya ve aikido eğitimi almaya devam ettim. 5 sene aikido çalışmalarıma devam ettim ve edinmiş olduğum tecrübelere de güvenerek 2007 yılında antrenörlük kursuna katıldım, antrenörlük sürecim bu şekilde başlamış oldum. İlerleyen zamanlarda aikido sebebiyle psikolojiye olan ilgimin artması, hayatımda bazı değişikliklere karar vererek Denizli'den Bursa'ya taşındım. Dışarıda bazı özel dersler verdikten sonra, kendi salonumu açmaya karar verdim. 2014 yılının başlarında açtığımız merkezimiz hâlihazır da çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Hangi yaş guruplarında eğitimlerinize devam ediyorsunuz?

---  6-11 Çocuk Grubu(Kız, Erkek karışık)

 ---  13 ve üzeri yetişkin grubu

 ---  Bayanlar Grubu (Sınırsız Yaş)

 Yetiştirdiğiniz Başarılı sporcularınız oldu mu acaba?

 ---  Evet ,5 Öğrencimiz 1. Dan belgesi almaya hak kazandılar.

Çocuklar ve Gençler Aikidoyla neler kazanırlar?

 ---  İlk önce onlara sevgimizi veriyoruz. Aileden biri gibi kabul edip bir bağ oluşturuyoruz. Sadece aikido tekniği değil, yaşamda her alanda onlara yardımcı oluyoruz. Adeta koçluklarını yapıyoruz. Çocuklarımızla Ağabey-Kardeş, baba-oğul ilişkilerimiz oluyor. Çocuklarımız antrenmanlarına gelemediklerinde çok üzüldüklerinden velileri meraklanıyor ve bize ne yapıyorsunuz da bu kadar gelemediklerinde üzülüyorlar diye soruyorlar. Tabi bu durum bizi çok mutlu ediyor.

 

Eğitim Felsefeniz hakkında bilgi verir misiniz?

 ---  Aikido okullarımızda eğitim felsefesi farkındalık ve keşfetmek olarak tanımlanmıştır.

Farkındalık yaşadığımız anın tam anlamı ile yaşamak ve anı yaşarken kendimizde ve çevremizde fiziksel ve ruhsal olan her yaşam türü ile bağlanıda, gözlemde ve içinde olmaktır.

Keşfetmek, yaşadığımız her anda bize dair olan ve bizi etkileyen her şeyi keşfetmek ve henüz yaşamadığımız her türlü duygu, düşünce ve fiziksel etkileşim ve gelişimi aramak, bulmak olarak tanımlanır.

Eğitim tümü ile zorlu fiziksel eğitim yolu ile ruhsal değişimi, gelişimi sağlamak üzerine inşa edilmiştir. Eğitim sözlü bir öğreti değildir bu nedenle derslerde hoca sözlü eğitimi en az düzeyde tutacak, öğrenciler eğitim süresince konuşmayacaklardır.

Her ne kadar aikido zorlu bir fiziksel eğitimi kapsıyorsa da bir sağlıklı yaşam yöntemi veya kilo alıp verme programı değildir.

Gördüğüm kadarı ile bayanlara da aikido eğitimleri veriyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

---  Bayanların bu spora ilgisi her geçen gün artmaktadır. Aikidoyu popüler yapan hem zihinsel hem fiziksel gelişimin yanı sıra savunma tetkikleri de barındırmasıdır. Bayanlar aikido ile esnek ve dengeli olurken aikido sayesinde daha estetik ve zarif bir duruş kazanıyor. Aikido yaparak kendini savunmayı öğrenen bayanlar Aikido ile hem formda kalmak, duruşunu düzeltmek, kendini huzurlu ve güvende hissetmek isteyen bayanların tercih sebebi haline geldi.

Kadınlar aikido eğitimlerini doğru bir sensei  öğretici eğitmen ile yaptıkları taktirde, sensei ‘nin doğru yönlendirmeleri ve motive etmesi ile fiziksel ve ruhsal değişimi yakalarlar. Düzenli antrenman ile esneklik kazanan bayanlar bunu günlük yaşantılarında avantaja çevirebilirler.

Çocuk Eğitimlerinizle ilgili de bizleri bilgilendire bilir misiniz?

  --- Çocukların temel Aikido teknikleri' nin öğretimiyle, bu tekniklerin dinamik temellerini oluşturan kondisyonel ve koordinatif biyomotor özelliklerin çok yönlü gelişimi işlenir. Çocuklarımıza, yeni beceriler kazanmaktan çok daha önce kazandıkları temel becerileri daha akıcı ve doğru olarak ortaya koyarlar.

Temel kendini savunma tekniği, duruş ve varlığı ve çatışma (Merkezleme) yaratıcı çözümler vurgulanır. Kuvvet, dayanıklılık, hız, denge gibi özelliklerin gelişmesiyle performans artar.

Çocuklarınıza spor sevgisi, spordan zevk alma ve spor yapma alışkanlığını kazandırmak için ağırlıklı olarak eğitsel oyunlara yer verilmelidir.

Her insanın içinde var olan enerjinin ortaya çıkartılıp doğru amaçlar için kullanılması, beden ve ruh uyumunun sağlanması aikido' nun hedefidir.

7-12 yaş aikido program süreci çocuk ve aile ile güven ve benlik saygısı ve amaç belirleme geliştirmek için tasarlanmıştır. Her çocuk bu süreçte kişisel ilgi verilir.

Antrenmanlarda ana eğitmenin dışında büyük asistanlarımız ile çocuklarımız sürekli gözlem altında tutuluyor ve yeni başlayanların adaptasyonları sağlanıyor. Bu sayede çocuklar kendileri için oluşturulmuş antrenman alanında güvenli bir şekilde eğitim almış oluyorlar.  Bu sistem ile tüm çocuklar verimli bir eğitim almış olmanın yanı sıra farkındalıklarını da artırmaktalar. Diyerek sözlerini tamamladı.

Bu güzel sohbet tadındaki söyleşi için Emrullah KILIÇ' a bize gösterdiği yakın ilgi ve misafirperverlikten ötürü Bursa Haber Gazetesi Ailesi olarak teşekkürü bir borç biliriz.

 

 

 

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ

BURSA AİKİDO

Üçevler Mh. Beşevler San. Sitesi Ersan Sk. No:50 Kat:2 Nilüfer / Bursa

Telefon: +90 (544)549.9820

 emrullahkilic16@gmail.com

www.aikibursa.com

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.