Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

35 Yıllık Tecrübe İlmoteks & İlmodeko

Yaptığı çalışmalar ve girdiği her alanda Bursa’mıza ilkleri yaşatan, Bursa Kayak Kulübü başkanlığını da yürütmekte olan, İlmoteks ve İlmodeko firmalarının kurucusu, Sayın İlhan Öztürk, Bursa Haber’e konuk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
35 Yıllık Tecrübe İlmoteks & İlmodeko

1981 yılında kurulan İlmoteks firması kaliteli ve ucuz ürünleriyle ve 35 yıllık tecrübesiyle göz dolduruyor.

İlhan Bey, Ben sizi uzun yıllardan beri tanıyor ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. İlmoteks olarak Bursa’da öncü kuruluş olduğunuzu da biliyorum. Yinede okurlarımıza kendinizden biraz bahseder misiniz?

Tabiî ki, memnuniyetle. Öncelikle hoş geldiniz. Efendim ben kendim makine teknisyeniyim. Teknik ressamım. Askerden geldikten sonra, tutkusu olduğum kayak sporunda, ben ve arkadaşlarım, bir kayak montu veya pantolonu olsun, bir ayakkabı olsun veya bir eldiven olsun, malzeme bulmakta epey bir zorluk çekiyorduk. Bursa’da bu konu ile ilgili bir şeylerin eksikliğini hissettim. Kayak seven ve kayak yapmak isteyen arkadaşlarım büyük sıkıntılar yaşıyordu. Bu sektörde bir eksiklik hissettim. Kayak malzemelerinin temini açığının farkına vardım. Bursa’da ne eksik diye düşündüm. Uludağ var, kayakta yapıyoruz, fakat kayak malzemesi bulamıyoruz. İş hayatına girmemin, imalat yapmanın benim açımdan daha yararlı olacağına inandığım içinde 1981 yılında İlmoteks firmasını kurdum.

Kayak o yıllarda, Uludağ da ve Kartalkaya haricinde başka bir yerde de yapılmıyordu. Palandöken bile revaçta değildi. O zamanlar Türkiye’nin parlayan yıldızı Bursa Uludağ idi.Aslında o zamanlar, bir terzi veya konfeksiyon yapabilecek bir bilgi birikimine de sahip birisi değildim. İsteyen insan her şeyi yapar düşüncesine sahiptim sadece. Bunu da öğrenebilirim dedim. Birkaç terzi arkadaşla anlaştım ve iş serüvenine böylece başlamış oldum. Yapboz derken bir baktım ki işin içerisine dalmışız. Sabahlara kadar kalıp çıkartmaya başladım. Bu işi başarmam gerektiğine ve bu yönde kendimi motive ederek, yapabileceğime olan inancım sonuçta beni başarıya ulaştırdı.

İşe başladığımızdan bir buçuk iki yıl sonrasında kendi ürünlerimizi müşterilerimize sunmaya başladık. İlk zamanlarda Cumhuriyet caddesindeydi yerimiz. Bursa’nın şu an elit diyebileceğimiz, sanayici ve iş adamlarına ısmarlama olarak ilk önce siparişi ve parasını alır, 10-15 gün sonrasına dikimi yapıp, teslim etmek suretiyle satıyorduk. Bot yapardık. Üretimimiz fazla olmadığı için bir anda tükenirdi. Önce gelen alırdı veya parasını ödeyip, fişini alıp bir hafta sonrasına ürünlerimizi teslim ederdik. Bu da o zamanlar, Türkiye’mizin ekonomik ve sosyo kültürel yapısını göz önüne getirirsek bir çok yönden yoklukların ve büyük sıkıntıların yaşandığı dönemlerdi. O dönemlerde Bursa’nın elit bir kısmı Uludağ’a kayak yapmaya gidebiliyorlardı. İşçi ve memur kesimi, esnaf kesimi ve çocukları Uludağ’ımızın nimetlerinden yeterince faydalanamıyordu. Bizler kendimizi o dönemlerde başarıya odakladığımız için, nasıl olsa imalat kendimize ait ve ucuz da satıyoruz, Uludağ’a turlar düzenlemeye başladık. Otobüsler tutup, bizlerle gelenlere öyle yemeklerinde sucuk-ekmek, içecek olarak ta kola veriyorduk. Gidiş-dönüş, öğle yemeği ve içecek dahil şu anda Uludağ’a çıkan taksi dolmuşların gittiği fiyatlara tüm halkı Uludağ’a çıkartıyorduk. Tabi ki bu Bursa’da çok ses getirmişti. Biz o zamanlar maddi durumu olmayanlara Uludağ turunu hedeflerken, savcısı, emniyet müdürü, doktoru ve iş adamı bizim servislerimizle gelmeye başladı. Bu bize aynı zamanda ürünlerimizi de sattığımız yeni çevreler kazandırmış oldu. Zaman içerisinde 8-10 otobüs Uludağ’a çıkarmaya başladık. Biz bunda maddi bir amaç düşünmemiştik. Amacımız insanları Uludağ’ımıza aşılamaktı. Bunun bize geri dönüşümü sattığımız ürünler üzerinden düşünürsek, daha fazla geri dönüş sağlamış oldu. Kayak giysilerini ve ayakkabılarını bizden temin ettiler. Bu durum yıllarca devam etti.

Sizin işinize dışarıdan bakanlar, işinizi sezonluk olarak görebilirler. Sonuçta kayak kış sporu olarak biliniyor. Firmanızın bunun haricinde yaz için projeleri de var mı? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bundan on yıl öncesine kadar yaklaşık 25 yıl boyunca, kayak malzemesi imalatı haricinde başka bir iş yapmadık. Sonuçta bizim ihtisas alanımız buydu. Fakat yazlarımız boştu ve sadece kışa hazırlık döneminden oluşuyordu. 10 yıl kadar önce, dış mekan sistemleri işine de bu alanda eksiklikler olduğunu, gördük. Örneğin raylı tente sistemleri gibi.  

Bulvardaki ve Bursa’nın çeşitli yerlerindeki kafeteryaların üzerinde bulunan raylı, ışıklandırmalı ve ısıtıcılı tentelerin Bursa’daki tek üreticisiyiz. Montaj firmaları var. Bizim açımızdan teknik özelliği olan ürünlerimizi birinci plana aldık. Kayak malzemelerinde de yerli üretim olarak tekiz. Raylı tente yerli üretiminde de ilk ve tekiz. Önemli olan ucuza ürün satmak değil, kaliteli, iyi ürünü ucuza satabilmek önemlidir.

Diyelim ki ben bugün kayak yapmaya merak sardım. Bu hobi için ne kadar bir bütçe ayırmam gerekir.

Kayak yapacak insanlarda ilk etapta kayak yapacak malzemeler lazım değildir. Onlar kayak esnasında da kiralanabilir. Fakat ilk etapta soğuktan korunması için kayak kıyafeti ve kar botu, eldiven, kayak gözlüğü ve şapkası kesin gereklidir. Kıyafet bölümünün maliyeti yaklaşık minimum 750-800 TL den başlar, maksimum 1.500-2.000 TL.  gibi bir maliyeti bulur. Tabi markalarına göre astronomik rakamlara da ulaşabilir. Ortalama 1000- 1500 arası kabul edilebilir bir maliyeti vardır. İnsanların bütçelerine göre kredi kartlarına taksitler de yapıyoruz. Bütçelerini fazla rahatsız etmeden, kayak sporuna da insanlar rahatlıkla girebilirler. 

Sektörde yaşadığınız sıkıntılar var mı? Ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz?

Sektörde yaşadığımız sıkıntılar tabiî ki var. Globalleşmenin getirdiği sıkıntılar başta olmak üzere, örneğin Çin. Kalite standardı çok ürünlerinin piyasaya girmesi bizi olumsuz yönde etkiliyor. Kayak malzemesi satan Avm lerin de bunlara ilgi göstermesi, rekabet açısından kayak piyasasını olumsuz etkiliyor. Bizim ürünlerimizi Bursa’da biz satıyoruz. Bursa dışında da Erzurum kayak merkezinde, Kartalkaya’da kayak yapılan yerlerde toptan olarak sattığımız müşterilerimiz var.

1996 yılında kuruculuğunu da üstlendiğimiz Bursa Kayak Kulübümüz var. İlmoteks ile bağlantılı değil tabiî ki, Bursa Kayak Kulübü başkanlığını da aynı zamanda yürütmekteyim. Kayak sporcusu yetiştirme konusunda da Türkiye’nin gözde kulüplerinden biri oldu. Bursa kayak kulübü olarak yaklaşık 21 yıllık bir geçmişi olan kulübümüzde bir çok başarılara imza attık. Yüzlerce sporcu yetiştirdik. Kayakta Türkiye Şampiyonları çıkarttık. Şu an kızım da Türkiye üçüncüsü. Bu gün yapılan yarışmalarda da Bursa birinciliği geldi. Türkiye Kayak takımını şu an bizim kulüpte, küçükken alıp yetiştirdiğimiz bir Erkan Yeşilova, İstem Tunca gibi sporcu ve aynı zamanda Antrenörlük yapan hocanın olması da bize ayrıca gurur veriyor. Kulübümüzün başarılarının devamı içinde özverili çalışmalarımız da aralıksız devam edecektir.

Finans yönünden 10 yıl önce kurduğumuz ilmodeko firması lokomotif firma haline geldi. Gerek Kulübümüz olsun, gerek ilmoteks olsun özverili çalışmalarımız ile sürüyor. Bizim için kayak alanında kazanç ikinci planda. İlmoteks’i bir hobi gibi görüyoruz.

Size ulaşmak isteyenler daha ziyade nereden iletişime geçiyorlar?

Yerimiz kolay ulaşılabilir bir lokasyonda. Aynı zamanda web adresimizden de ulaşabiliyorlar. İnternet üzerinden  on-line satış şeklinde kurmadık. Sebebi de şu; Kayak malzemeleri kişilerin ölçülerine göre, üzerine tam oturması gerekir. İnternetten alındığı takdirde, istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Dar gelebilir, bol gelebilir. Bu yüzden üzerine denemek süretiyle alındığında problem yaşamazlar. İnternetten ürünleri birebir inceleyebilirler. Fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Yeni tren ürünleri görebilirler. Fakat alış esnasında biz, bire bir üzerlerine deneyerek almalarını tavsiye ediyoruz.

İletişim Bilgilerimiz:

Adres: Sanayi cad.no.848 (Mudanya yolu.8.km)  Geçit-Osmangazi-BURSA

Tel : 0.224.  250 30 30

Gsm : 0.551.390 00 30

e-mail: ilmodeko@hotmail.com

web : www.ilmoteks.com.tr  www.ilmodeko.com

Haber ve fotograf

Nayil Toğrul

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.