Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oyun, oyuncu, hamle...

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2018 00:00

Siyaset ve savaş bir oyun olarak yorumlanabilir. Peki, bu iki kavramı hangi oyun kuralına göre değerlendirmek lazım? Siyaseti günümüz koşullarında Bursa özelinde satranç üzerinden değerlendirmekte fayda var. Bursa'nın satranç tahtasının Şah kısmında Ak Parti adına Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala var. MHP adına ise, İsmet Büyükataman ve Mustafa Hidayet Vahapoğlu. Muhalefet adına ise, Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, İsmail Tatlıoğlu var. Vezir rolünde Ak Parti adına Ayhan Salman, MHP adına Cihangir Kalkancı, CHP adına Hüseyin Akkuş, İP adına Yahya Bahadır yer alıyor. Cihangir Kalkancı temkinli, Yahya Bahadır ise yok hükmünde bir siyaset yürütüyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Alinur Aktaş'ı sahaya süren Ak Parti, Cumhur İttifakı ile uzlaşı sürecini tamamladıktan sonra diğer ilçe belediye başkan adaylarını sahaya sürecek. Millet ittifakının milletten bir haber ve sahada olmadığını kabul etmeliyiz. Birkaç EYT buluşması dışında varlık gösteremeyen Millet İttifakı'nın vekilleri gibi ilçe örgütleri ve teşkilatları da sahalarda yok. Hem CHP hem de İP kendi içerisinde ki kavgalarla meşgul. Öyle ki, Emin Balkan ve Mustafa Bozbey'den başka sahada var olan somut bir isimleri de yok. Oyunun kurulduğu oyuncuların sahada olmadığı bir noktada elbette her iki taraf içinde hamle yapmak neredeyse imkansız. Lakin, oyunun yeniden kurulması özellikle Cumhur İttifakı için olmazsa olmaz bir denklem.

Ak Parti Bursa'da sessiz bir ilerleme sergilerken, MHP'nin aday çıkarmaması imkansız. MHP'nin aday çıkarmaması halinde kent siyasetinden silineceği kesin. Lakin, adaylarını Cumhur İttifakı içerisinden gösterdiğinde Ak Parti teşkilatlarının buna tepkisinin olumsuz yönde olduğu da su götürmez bir gerçek. Ak Parti'nin fillerini sahaya sürmesi gerekiyor. Fillerini sahaya süreceği bölgeler Osmangazi ve Nilüfer olarak tanımlanabilir. Yıldırım'da değişime her şekilde pozitif bakmak lazım. Sonuç itibariyle Erzurum kökenli bir aday ile MHP'nin de gönlünü almak daha kolay. Yine Erdoğan'a en büyük teveccüh Yıldırım'da Doğululardan geliyor. Lakin, yolun altı yıllardır 1950 yılı öncesini andırıyor. Nilüfer'de ise, Mustafa Bozbey'e yoğun ilgi yine Doğululardan geliyor. Aynı kesim genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı istisnasız destekliyor. Nilüfer'de Necati Şahin ile hem batılı seçmenin hem de Millet cephesinin oyları Cumhur İttifakına çekilebilir. Diğer adayların aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceğini ise daha önceki çalışma süreçleri, üstlendikleri görevlerde aldıkları oylar ile kıyaslamak gerekiyor.

Büyükşehir'de var olan Alinur Aktaş'ın yerine ısrarla başka bir aday konulma arzusu yine Ak Parti içerisinde ki öz muhalefetin ana gündemi. Ankara'da uçuşan dosyalar bir yana Çavuşoğlu düşmanlığı artık Erdoğan'ın kentte engellenmesine kadar büyümüş durumda! Cesurca ben adayım diyemeyenlerin güttüğü siyaset, Ak Parti'nin Bozbey'e yenilmesiyle neticelenirse hiç şaşırmam. Osmangazi'de Millet İttifakı adına en doğru isim Erkan Aydın. İP adayı Emin Balkan'ın Yıldırım'da değerlendirilmesi daha anlamlı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Aydın'ın dağ yöresinin dışında merkez sağ olarak isimlendirilen Anavatan, Demokrat Parti, Doğruyol oylarını da Ak parti'den çekeceği büyük bir gerçek. Hali hazırda Ak Parti teşkilatları adına Bursa'da yüzde 7'lik bir sandığa gitmeme eğilimini de değerlendirmeye koyduğumuzda, Mustafa Dündar yerine gelecek bir adayın Ak Parti'yi altın tepside Erkan Aydın'a sunacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Elbette Dündar'ın elini güçlendirmek için Dağ yolunun hızlandırılması ve dağ yöresine kış boyunca sosyal yatırımlar yapılması önemli.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde kazananı Matlı ailesi belirleyecek. Bölgenin varlık sebebi ve var olma sebebi olan Matlı ailesinin diğer eş güdüm ortağı ise, Yılmaz Holding yani Muharrem Yılmaz diyebiliriz. Bu iki ailenin bölgeye ve Bursa'ya kattıkları önemli değerler ailelerin saygınlıkları ve adayların yanında durma güçleri önemli değerler. Elbette hem Muharrem Yılmaz'ın hem de Özer ve Önder Matlı kardeşlerin siyasette ki duruşları herkes tarafından biliniyor. Bu iki ailenin seçimlerde İzmir'e kadar olan bölgede çok etkin olduğu unutulmamalı!

Satranç tahtamızın atları ve kaleleri önemli. Kale olarak İnegöl ile Mudanya değerlendirilebilir. Cumhur İttifakının kalesi İnegöl oylarını SP adayı ile delmeye çalışacak İP'in doğru bir isimle Millet ittifakının oyunu arttırması mümkün ama kazanması zor bir ihtimal. Mudanya'da Hayri Türkyılmaz ile yola devam edilmesi halinde Millet ittifakının kazanmasına kesin gözüyle bakıyorum. Sonuç itibariyle, Murat Ünal ile Ak Parti bir türlü ilerleme kaydedemedi. Mudanya'nın Ak Parti'ye geçmesi bence mucize bile değil. Yine oyunun süvarileri yani atları olarak Orhangazi ve Gemlik'i görebiliriz. Orhangazi'yi kazanan İznik'i alır. Gemlik'i kazanan Yenişehir dahil 4 ilçeyi de alır. CHP'nin burada çok iyi oyun kurması şart. Ak Parti'nin mevcut adaylarla yürümesi çok zor. Gürsu'da Ak Parti'nin aday değiştirmemesi halinde kazanan CHP olacaktır. Lakin MHP'nin burada Hasan Çınar ismini öne çıkardığı biliniyor. Yani Ak Parti'de Gürsu değişimi MHP'nin de kendisine olur verdiği Hasan Çınar nezdinde olabilir. Yine Ak Parti adına en güçlü isim İbrahim Arslan. Kestel'de Önder Tanır olmazsa olmaz bir isim olarak değerlendirilmeli. Sonuç itibariyle Erzurumlulular Bursa genelinde olduğu gibi Kestel'de de yıllardır birliktelik gösteremediler.

Samsunlular ve Erzurumlular ile Muşluların kent birlikteliğini siyaset açısından doğru yönetememeleri Bursa'yı büyük bir balkan siyasetinin ellerine teslim etti. Balkanların doğru ticaret ve sanayi adımları, milli duyguların ötesinde kültürel moziğe katkıları ile barışçıl ve ortak akıl merkezli siyasetleri her daim kazandırdı. Ve yine MHP'nin en önemli kozu Balkan kökenli sanayiciler. Elbette burada ki, sırları ilerleyen günlerde değerlendireceğim. Kısacası, oyun ortada oyuncular belirsiz, hamle ise çok net. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.