Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotivdeki krizin maliyeti…

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2015 00:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2015 00:44

Otomotiv sektörü krize girdiğinde çalışanlarla birlikte işverenler de meydanlara çıkmıştı.

Geçmişten bahsediyorum, Şehreküstü Meydanı’nda kurulan platforma Sendika Genel Başkanları ile İşveren temsilcilerinin beraberce çıktığına şahit olmuştuk geçmişte…

Otomotiv sektöründe yine bir kriz yaşanıyor. İki otomobil fabrikasında üretim durdu.

Bursa’da 10 bine yakın çalışan haklarını savunamadığı gerekçesiyle üye oldukları sendikadan istifa edip eylem yaparken, Renault ve Tofaş’ta üretime ara verildi. Renault’ta bugün çalışmaya başlanacağı duyuruldu, Tofaş’taki işbaşı zamanı belli değil.

Kamu yöneticileri çözüm devrede…

İşveren kesimini temsilen açıklama Bursa yerine İstanbul’dan geldi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) bir bildiri yayınlayarak eylemleri yasa dışı ilan etti. İmzalanan toplu sözleşmeden asla vazgeçilmeyeceğini belirten MESS, eylemlerin "milli ekonomiye" zarar verdiğini belirterek bitirilmesini istedi.

TİSK’in açıklaması ise şöyle;

“Bursa çevresindeki metal işkolu işyerlerinde yaşanan yasadışı gelişmeleri üzüntüyle ve dikkatle takip etmektedir. Söz konusu işyerlerinde Toplu İş Sözleşmeleri kısa bir süre önce imzalanmış olmasına rağmen, işyerini terk etmeme ve toplu iş bırakma gibi yasadışı eylemler yaşanmaktadır. Endüstri ilişkilerini ve çalışma barışını tehdit eden yasadışı eylemler işveren kesimi için kabul edilemez niteliktedir. İşyerlerinde üretimin tekrar başlaması yalnızca işverenler için değil, Ülkemiz ekonomisi için de çok büyük önem taşımaktadır. TİSK olarak kanunsuz eylemlerin hiç kimse ve hiçbir kesim tarafından desteklenmemesi gerektiği görüşündeyiz. Söz konusu işyerlerinde çalışanları sağduyuya ve yasadışı eylemleri ivedilikle sonlandırmaya davet ediyoruz.”

Sendika da bir açıklama yaptı. Onlar da, “Türk Metal Sendikası, tüm işçilerimizin hak arama mücadelesine saygılıdır ve demokratik yollardan yapılacak her türlü mücadeleyi desteklemektedir. İşçilerimizin Sendikamıza yönelik tepkisini anlayışla ve saygıyla karşılayan Yönetim Kurulumuz, huzur ve güven içinde iş barışının sağlanmasını talep etmektedir. Türk Metal Sendikası, hiçbir işçimize zarar gelmemesini dilemekte, tüm tarafları sağduyuya çağırmaktadır” diyorlar.

Çalışanlar ise ücret artışı istiyor.

Ben kimin haklı veya haksız olduğu peşinde değilim.

Beni, üretimden istihdama, ihracattan vergi gelirlerine kadar Bursa açısından çok önemli olan sektörün geneli ilgilendiriyor.

Günde 3 vardiya sistemiyle çalışan Renault’ta üretimi durdurmanın günlük zararının 33 milyon lira olduğu, Tofaş Fabrikası’nda ise tek vardiyada çift bantta toplam 1200 araç üretilirken bunun yapılamadığı belirtiliyor. Kayıplar ve gelinen durumun maliyeti ortada.

Ayrıca ana sanayi ile birlikte yüzlerce yan sanayi fabrikası ve çalışanı da bu gelişmelerden etkilenmeye çok açık durumda. Zaten eylemlerin 6 yan sanayi fabrikasına sıçradığı bilgileri kamuoyuna yansıdı…

Bursa’da binlerde aileyi ve çalışanı ilgilendiren bu krizin Bursa’ya zararı olmamalı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.