Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotivde üretim ve ihracatın artırılması…

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2019 00:01

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan İstanbul'daki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen "Otomotiv Endüstrisi Ortak Akıl Çalıştayı"nda sektör temsilcileriyle bir araya gelmiş.

Çalıştayda, otomotiv sektörünün bugünü ve yarını, bu alanda ihracatın ve kapasitenin artırılması, sektörün payının İhracat Ana Planı'nda yer alan hedef ülkelerde yükseltilmesi, daha fazla Ar-Ge ve katma değer odaklı yatırım, üretim ve ihracat için yapılması gerekenlerle rekabetçiliğin geliştirilmesi konuları tartışılmış.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik ile otomotiv ana ve yan sanayisinde faaliyet gösteren firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı Çalıştay’da konuşan Bakan Pekcan, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden otomotivin Ar-Ge ve yüksek katma değerli yatırım, üretim ve ihracatının artırılmasına büyük önem verdiklerini ifade etmiş.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Pekcan, buradaki konuşmasında, otomotiv sektörünün ihracatında küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklı düşüş görüldüğünü belirterek, ihracatın artırılması için el birliğiyle çalışmalar yapılacağını da dile getirmiş.

Brexit sürecindeki belirsizlik, ABD'nin otomotive yönelik olası önlemleri, Avrupa Birliği'nin çelik ithalatındaki koruma önlemleri gibi konulara dikkat çeken Bakan Pekcan, küresel ekonomide görülen korumacı politikalara karşı Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin korunması için her platformda gerekli her türlü adımı attıklarını söylemiş.

Evet, otomotiv ana ve yan sanayi ülkemiz için önemli ama Bursa için daha da önemli. Unutulmamalı…

* * *

Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ekim ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, ekimde kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,52 artarak 7 bin 696'dan 8 bin 352'ye çıktı. Bu dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 2,92 yükseldi ve 1199 oldu. Eylülde kapanan şirket sayısı 1165 idi.

Ekimde geçen yılın aynı ayına göre ise kurulan şirket sayısı yüzde 17,95, kapanan şirket sayısı da yüzde 3,18 arttı.

Kurulan şirket sayısı, ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,71 azalarak 68 bin 522, kapanan şirket sayısı ise yüzde 5,22 artarak 9 bin 961 oldu. 

Bu genel verilerden sonra Bursa’ya baktığımızda Ekim ayında Bursa’da 354 yeni işyeri kurulduğunu ve 66 işyerinin kapandığını görüyoruz. Ekim ayında yeni kurulanların artış oranı yüzde 17.6, kapanan işyerlerindeki artış oranı yüzde 11 düzeyinde olduğunu belirtelim.

10 aylık durum ise biraz daha farklı.

Şöyle ki; bu yılın ilk 10 ayında Bursa’da 2 bin 901 yeni işyeri kurulurken 734 işyeri kapanmış. Yeni kurulan işleri sayısı geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 18 azalırken kapanan işyeri sayısı ise yüzde 1.5 oranında artmış.

* * *

Son söz: Dün Öğretmenler günüydü. Ders aldığım öğretmenlerimi ve verdikleri dersin özelliğine göre Hoca’larımı, sevgi ve özlemle hatırlıyorum. Bazılarına hala daha kızıyor olsam da onları yine de çok seviyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.