Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akhisar ile Hatay zeytinde İspanya'yı geçmek için güçlerini birleştirdi

Sofralık zeytin üretiminde Türkiye’nin başkenti sayılan Manisa'nın Akhisar ilçesiyle son yıllarda yaptığı atakla 14 milyon zeytin ağacı varlığına ulaşan ve dördüncü sıraya yükselen Hatay, güçlerini birleştiriyor. Türkiye’nin...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2013 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2013 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akhisar ile Hatay zeytinde İspanya'yı geçmek için güçlerini birleştirdi
Sofralık zeytin üretiminde Türkiye’nin başkenti sayılan Manisa'nın Akhisar ilçesiyle son yıllarda yaptığı atakla 14 milyon zeytin ağacı varlığına ulaşan ve dördüncü sıraya yükselen Hatay, güçlerini birleştiriyor. Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçesi Akhisar, geçen hafta sonu Hatay’ın Altınözü ilçesinde düzenlenen 1. Altınözü Zeytin Hasat Şenliği’ne katılarak destek verdi ve güç birliği teklifi yaptı. Şenlikte Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ile biraraya gelen Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Antakya’nın önümüzdeki süreçte zeytin ağacı varlığı bakımından Akhisar’ı geçeceğini belirtti. Alhat ise, “Akhisar-Antakya güçlerimizi birleştirelim, İspanya’yı geçelim.” çağrısında bulundu. Ergin de Alhat’tan, zeytin ağacı varlığını arttırmalarını istedi.

Türkiye’de son 15-20 yıllık dönemde zeytin üretim alanlarının arttığını ve çeşitlendiğini belirten Borsa Başkanı Alhat, yakın zamana kadar Edremit Körfezi'nde yoğunlaşan zeytin üretiminde, son yıllarda Akhisar, Antakya, Adana, Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep başta olmak üzere birçok yörede 90 milyon civarında ağaç dikildiğini kaydetti. Sektöre en yoğun yatırım yapan illerden birinin de Hatay olduğuna dikkat çekerek, “Hatay genelinde 14 milyon zeytin ağacı var ve şu anda Türkiye’de dördüncü sıraya yükseldi. Bu potansiyelini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla ilk kez zeytin hasat şenliği düzenledi. Biz de Türkiye genelinde bir marka haline gelen Akhisar Zeytin Hasat Şenlikleri’ndeki deneyimlerimizi kendileriyle paylaştık.” diye konuştu. Bakan Ergin’in Antakyalı olmasının Hatay ve çevresi için büyük bir şans olduğunu söyleyen Alper Alhat, şöyle konuştu: “Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin’in girişimleriyle Türkiye’de sadece İzmir’de olan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün ikincisi, Hatay’ın Altınözü ilçesine kurulacak. Bu enstitü, bölgedeki 10 ile hizmet verecek. Antakya’da kurulacak Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile bu yörenin zeytinleri işlenecek ve katma değerin tamamı bölgede kalacak.”

TOBB’DAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIMINA BÜYÜK DESTEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin Türk zeytin ve zeytinyağını hem ulusal hem de uluslararası tanıtacak bir projede son aşamaya geldiğini dile getiren Alhat, “TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk zeytincilik sektörünün 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türk zeytin ve zeytinyağının ulusal ve uluslararası tanıtımını üstlenecek bir tanıtım komitesi kurma hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin’e, bu projeyi anlatma ve desteğini isteme olanağı bulduk. Adalet Bakanımız, Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapacak komiteye her türlü desteği sağlayacakları sözünü verdi.” diye konuştu.

‘ADALET BAKANI ERGİN’DEN PRİM DESTEĞİ İSTEDİK’

Avrupa Birliği’nde zeytinyağı üreticisine kilo başına 1,23 euro prim verildiğini, Türkiye’de ise 70 kuruşa yeni çıktığını anlatan Alhat, “Adalet Bakanımız'dan, zeytinyağına verilen primin 1 liraya çıkarılması ve sofralık zeytinin kayıt altına alınabilmesi için de 25 kuruş prim talebimize destek istedik. Sayın Bakanımız da bu çalışmalarda bize destek olacaklarını bildirdi.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.