Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İpekyolu şehirleri Bursa'da toplanacak

Güney Kore’nin Yeosu kentinde yapılan Dünya 8. İpek Yolu Şehirleri Belediye Başkanları Forumu’nun sonuç bildirgesine göre, tarihi ipek yolu şehirlerinin yöneticileri 2015 yılında Bursa’da toplanacak.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2013 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2013 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İpekyolu şehirleri Bursa'da toplanacak
Dünya 8. İpek Yolu Şehirleri Belediye Başkanları Forumu sonuç bildirgesi açıklandı. Buna göre tarihi ipek yolu şehirlerinin belediye başkan ve yöneticileri 2015 yılında Bursa’da toplanacak. Yaklaşık 30 ülkeden 120 şehrin belediye başkanı ve vali düzeyindeki temsilcileri, Çin’den başlayıp Orta Asya’yı kat ederek Anadolu’ya ulaşan ve Bursa’da son bulan tarihi ipek yolunun günümüz modern dünyasında da önemli bir sosyal ve ekonomik ağ oluşturması için gerekli altyapıyı konuşacak.
İpek yolu üzerindeki günümüz medeniyetlerinin uyumunu, karşılıklı etkileşimini ve özellikle yeni ticaret kanallarının geliştirilmesini hedefleyen buluşmanın Bursa’da yapılacak olması, yüzyıllarca dünya ekonomisine yön veren bir sisteme yeni görevler yüklenecek olması bakımından önemli.
8. Dünya İpekyolu Şehirleri Belediye Başkanları Forumu, ekim ayı sonunda Güney Kore’nin tarihi şehri Yeosu’da yapıldı. Toplantıya Bursa’dan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ile Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas katıldı. Dünyanın en eski ticaret yollarından biri olan ve uzunluğu 7 bin kilometreyi bulan İpek yoluna günümüzde yeni sosyal, kültürel ve ticari işlevler yüklemek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda bir sunum yapan Aziz Elbas, Bursa’nın tarihi ipek yolu üzerindeki yeriyle ilgili bilgi verdi. Elbas, sunumunda, genel olarak şehir tarihin ve son dönemde tarihi miras alanında yapılan çalışmalar, Tekstil Sanayi Müzesi ve İpek Müzesi hakkında bilgi verdi. Dünyanın farklı coğrafyalarından yaklaşık 250 belediye başkanının katıldığı toplantıda Bursa’nın sunumu büyük ilgi gördü.
Belediye Başkanları Forumu’nda, Bursa’nın yanı sıra 8 il daha toplantılara ev sahipliği için aday olup sunum yaptı. Aralarında dünyanın önemli tarihi şehirleri Budapeşte (Macaristan), Kotor (Karadağ), Bişkek (Kırgızistan) ve Semerkand’ın (Özbekistan) da bulunduğu gibi aday şehirleri değerlendiren Dünya İpekyolu Şehirleri Organizasyon Kurulu, Yeosu’daki toplantının sonuç bildirgesiyle birlikte 2015’de toplantının yapılacağı yeri de açıkladı. Buna göre, 2015 yılı Eylül/Ekim aylarında 30 kadar ülkeden 120 şehrin belediye başkanı Bursa’ya gelerek, modern ipek yolunu konuşacak.
Kararı değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ipek yolunun önemli duraklarından biri olan Bursa’nın, modern ipek yolu projesinde de aktör kentlerden biri olması gerektiğini söyledi. Günümüz dünyasında turizm olgusunun kültür turizmine ve özellikle de kültür yollarına yöneldiğini anlatan Başkan Altepe, “Biz yıllardır bu alanlarda proje üretiyoruz, şehrimizin turizm pastasından hak ettiğini alabilmesi için çalışıyoruz. Bu çabalardan biri de ipek yolu şehirlerinin Bursa’da toplanması ve tarihi güzergah üzerinde oluşturulacak günümüz kültür ve ticaret ağlarına dahil olmaktır. Bu sayede hem modern ipek yolu politikalarının belirlenmesine önemli bir katkı sağlayacağız, hem de dünyanın 150 farklı şehrinden gelecek misafirlere Bursa’yı gezdirme imkanı bulmuş olacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.