Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomobil al(a)mıyoruz!

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2019 00:00

Klasik Türk ailesinin yaşamdan beklentileri arasında ‘güzel bir ev + otomobil’ ilk sıralarda yer alırdı; Alırdı diyorum, çünkü aileler artık bütçelerindeki delikleri bile kapatamıyor.

Gelin şimdi resmi verilere bakalım biraz…

Otomotiv ana sanayi üretimi, şubat ayında yüzde 15.5 azalarak 119 bin 473 adete inmiş durumda. İki aylık üretimdeki gerileme ise yüzde 13.7’yi buldu bile. İşler sarpa sarıyor…

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) sitesinde yer alan bilgilere göre ihracat da; şubat ayında adet bazında yüzde 12.6 daralarak 106 bin 084 adete indi…

Ağır ticari araçları da kapsayan ‘Türkiye araç pazarı’ şubatta yüzde 47.5 daralarak 25 bin 612 adet olurken, otomobil satışları yüzde 46.5 daralarak 19 bin 205 adete indi.

OTOMOTİV İHRACATI

Üretici bazında şubat ayı ihracat azalmasına baktığımızda da beş büyük üreticiden üçünün ihracatı geriledi.

Bursa’da üretim yapan TOFAŞ’ın ihracatı şubatta yüzde 40 azalarak 15 bin 802 adete, Hyundai Assan’ın ihracatı yüzde 20 azalarak 14 bin 050’ye, Ford Otosan’ınki yüzde 18 azalarak 28 bin 980 adete indi. Oyak Renault’nun ihracatı ise yüzde 29 artarak 24 bin 138 adete, Toyota’nınki yüzde 10 artışla 19 bin 789 adete yükseldi.

TOFAŞ, Hyundai Assan ve Ford Otosan’ın ihracatlarındaki azalmanın kalıcı hale gelmemesi en büyük dileğim. Aksi halde; yan sanayicilerdeki sıkıntı artacak, işçi çıkışları başlayacak ve domino etkisiyle iflaslar art arda gelecektir…

İÇ SATIŞLAR AZALDI

Dedik ya… Bütçeler bozuldu… Toplum olarak hızla değişiyoruz…  Artık ‘en az’la yetiniyor, tanzim satışlarda sıraya giriyor, dizi seyrediyor, ‘VAR sistemi’nin futbolu katlettiğini tartışıyor, ucuz olan her şeye hücum ediyor, GDO’yu takmıyor, hava kalitesindeki olumsuzluklara bakmıyor, şehit haberlerini tek sütunda okuyor, cep telefonsuz kalmıyor, artan hayat pahalılığı karşısında sesimizi bile çıkar(a)mıyoruz. Türkiye’yi dünyanın diğer ülkeleri karşısında ileriye götürecek yegane güç olan gençliğin eğitimine önem vermiyor, sakız çiğnemenin orucu bozup bozmadığı konusunda konuşan birini göklere çıkarıyor, çocuk gelin sayısının artmasına seyirci kalıyoruz. Otomobili bir işe yaradığı için değil, hava atmak için satın alanlar, artık ceplerindeki son liralarla geziniyor ortalık yerde… Evinde çorba kaynatarak çoluk çocuğuna sofra kuran annelerin işi daha da zor… Bir yerde tatil yapmayı, yurt dışına çıkmayı, deniz kenarında salata-balık yemeyi çoktan unutan kadınlarımızın dolaptaki son bulgurla yaptığı pilavın yanına salata yapması bile pahalı bir girişim artık… Kırmızı eti, kıçına gül kondurulmuş, dizi dizi koyunlar halinde sadece kasap dükkanlarında görüyoruz…

İş buralara kadar gelince; Bırakın gıcır gıcır otomobil almayı ikinci elden bile vazgeçti halk…

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı şubatta yüzde 47.1 daralarak 24 bin 875 adete kadar geriledi. Yılın ilk iki ayında satışlarındaki azalma ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52.2 oranında azaldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre yılın ilk iki ayındaki daralmayla birlikte satışlar 39 bin 248’e kadar geriledi. ODD geçen yılın tamamında yüzde 35 küçülerek yaklaşık 642 bine gerileyen ağır ticari araç dahil otomotiv pazarının bu yıl 450 bin adede ineceğini tahmin ediyor.

Ha… Bu arada benzin fiyatı da 7 lirayı bulacak gibi duruyor…

Otomotiv pazarı, sert yükselen faizler, liradaki keskin değer kaybıyla gelen fiyat artışları ve tüketici güvenindeki gerileme nedeniyle geçen yıl nisan ayından itibaren giderek artan hızlarda daralıyor…

Umarım yakın zamanda her şey yoluna girer… Girmezse eğer; 2019’u da düşe kalka geçirir, Alman otomotiv devi Volkswagen’in dev yatırımını Sırplara bile kaptırabiliriz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.