Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oto piyasasında kafalar karışık

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2020 00:01

Bursa olarak yerli otomobilin şehrimizde üretilecek olmasının heyecanı içindeyiz. Otomobil fabrikasının Gemlik Kumsas Askeri Hara arazisine yapılmasına yönelik ÇED Çevresel Etki Değerlendirme raporu tamamlandı.

Bu rapora göre de, otomobil fabrikasının Gemlik’e yapılmasında gerekli çevre önlemleri alındığı takdirde herhangi bir sakıncası yok deniliyor. Tabi, bazı çevreci olarak geçinenler ise, yatırıma karşı direniş içine girilmesine yönelik çalışmaları başlatıp, adımları atmaya başladılar. 

Her ne olursa olsun, düğmeye çoktan basıldı ve üretimle ilgili engeller birer ikişer aşılmaya başlandı. Otomobil fabrikasının Bursa’da olması bana göre çok özenli ve dikkatli bir seçim. Çünkü, Bursa sanayisi otomotiv sanayisi ve yan sanayisinin kalbi.

Tabi, dünyayı sarıp sarmalayan koronavirüs yüzünden bu sektörde önemli ölçüde etkilendi. Geçtiğimiz haftalardaki köşe yazılarımda ise ekonomideki kıpırdanmanın ve faiz oranlarının düşmesinin Ocak ayından bu yana duran bir seviye izleyen otomotiv sektörünü canlandırdı. Covid-19 salgını nedeniyle korunma önlemleri sırasında şartel indiren ve üretime ara veren otomotiv sektöründeki hızlanma, haziran ayı başındaki koruma önlemlerinin kaldırılmasıyla hız kazandı.

Deyim yerinde ise otomotiv sektörü Haziran ayı başından itibaren tam anlamıyla gaza bastı ve sürat almaya başladı.

Piyasalarda sıfır otomobil bulmak zorlaştığı içinde ikinci el otomobil fiyatlarında beklenmedik yükselmeler oldu. Tıpkı, konut sektöründeki suni yükselme gibi, otomobil fiyatlarında da yükselmeler gözleniyor.

Bir galerici arkadaşım, Aralık ayında 2018 model Renault marka otomobili satmak için 92 bin lira fiyat etiketi koymuştu. Bu etiket her ay belli oranlarda zamlandı. Hani, enflasyon farkı desek bu kadar enflasyon artışı yok ülkemizde. Geçen gün aynı marka otomobil aynı galeride 132 bin liraya etiket konulup satışa sunulmuş.

Varın siz anlayıp,. İkinci el otomobile gelen korona zammının oranını.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu başkanı Murat Şahsuvaroğlu, yaşanılan bu olaylarla ilgili olarak halkımızı bilgilendiren bazı açıklamalarda bulundu. Piyasada sıfır araç bulunurluğunun eylülde artmasını beklediklerini ifade ederek, "Çünkü fabrikalar, yan sanayi ve tedarik zinciri ancak eski hızına eylül ayıyla birlikte ulaşabilir. Bu 1-2 aylık bir zaman. Bu zaman diliminden sonra istenilen aracın 1-2 ay beklenmeden bulunabileceğini öngörüyorum. Dolayısıyla sıfır araç bulunurluğu yeteri seviyeye geldikten sonra ikinci elde de bir fiyat dengelenmesi olur" dedi.

Şahsuvaroğlu şu anda sıfır araca karşı bir satın alma iştahı olduğunu, bunun da uygun faiz ortamı ve şu andaki kur seviyelerinden kaynaklandığını söyledi.

Şahsuvaroğlu, "İnsanlar pandemi sonrası yeni normalde hayatlarına devam ederken imkanı olanlar; uçağa binmeyi tercih etmiyor, toplu taşımayı tercih etmiyor, iller arasında otobüsü tercih etmiyor. Dolayısıyla yaz tatili öncesi, okullar kapanmadan veya üniversite sınavları bitmeden insanlar bir an önce arabasını alıp yazlığına, tatil beldesine veya memleketine gitmek istiyor" diye konuştu.

Bu dönemde arz-talep arasında dengesizlik olduğunu ve arzın talep kadar kuvvetli olmadığını vurgulayan Şahsuvaroğlu, "çünkü fabrikaların hepsi pandemi sürecinin akabinde yeni normale ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bugün herkes tam kapasiteye henüz geçemedi. Çünkü bütün bir değer zinciri, bütün bir lojistik zinciri hala normal seyrine dönemedi. Bunun için 1-2 ay daha lazım" diye fikir beyanında bulundu. 2-3 ay sonra taşların daha da yerine oturmasını beklediğini ve araç bulunurluğunun yükselmesiyle birlikte ikinci el fiyatlarının da dengeleneceğini söyledi.

İkinci el araçta fiyatların yükselmesinin başka bir nedeninin de piyasada yeterince ikinci el araç bulunmaması olduğuna işaret eden Şahsuvaroğlu, şunları kaydetti:

"Bunun da altında yatan neden, operasyonel kiralama firmaları son 2 senedir araç havuzlarını büyütemediler. 2 senedir ellerindeki araçları kullanıyorlar. Normalde onlar araçlarını yenilerdi ve piyasada yoğun bir ikinci el de olurdu. Yani piyasada ikinci el aracın olmamasının sebebi sadece sıfır aracın bulunurluğunun az olması değil, aynı zamanda ikinci el havuzunu büyüten operasyonel kiralama firmalarının da son 2 senedir araç parklarını istedikleri oranda büyütememeleridir. Dolayısıyla ikinci el araç fiyatlarının yükselmesindeki nedenlerden de biridir."

Malum, yaz ayları geldi. Korona korunma kalkanı gevşetildi. Tatil mekanları ve yazlıklar açıldı. Oteller açıldı. İnsanlar, her ne kadar dikkatli olmak isteseler de otellerin virüse karşı önlemleri aldıklarını beyan etmesiyle tatil planları yeniden gözden geçirilip yenilendi.

Özellikle deniz tatilini özleyen vatandaşlarımız sahilleri tıka basa doldurdular. Tatile gitmek isteyenlerde ya otomobil almak veya var olan otomobili, yeni kredi imkanlarından faydalanıp değiştirmek için araç arayışına girmeleri, ikinci eldeki fiyatları yükseltti.

Durum bundan ibaret.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.