Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı arması

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 00:01

2015 Yılında AK Partili milletvekillerince TBMM’ye sunulan ‘Devlet Arması’ kanun teklifi  Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmişti. Meclis Genel Kurulu'nda oylanan kanun teklifi ile birlikte Osmanlı arması yeniden gündeme gelmişti. Komisyonun MHP’li üyesi Faruk Bal, Osmanlı armasının İngilizler tarafından yapıldığına dikkat etmişti, Peki bu iddialar gerçek miydi?

Osmanlı armasının Sultan Abdülmecid’e (1823-1861) İngiliz Kraliçesi Victoria’nın verdiğini kaydeden Bal, komisyon üyelerine Osmanlı armasının nasıl meydana geldiğini anlattı. Buna göre, Fransa’nın Osmanlı’ya yaklaşmasından rahatsız olan İngiliz Kraliçesi Victoria, Sultan Abdülmecid’e bir nişan hediye eder. Beş yüzyıllık İngiliz geleneğine göre nişanı alan hükümdarların armaları Londra’daki Saint George Kilisesi’nin duvarında asılmaktadır. O tarihe kadar Osmanlı’nın armasının bulunmamasından dolayı Kraliçe Victoria, bir İngiliz ustasını Osmanlı arması tasarlamak üzere görevlendirir. Padişahlık alameti olan saltanat kavuğu, sorguç, ay-yıldızlı sancak ve tuğranın ön plana çıkarıldığı bir arma hazırlanır. Sultan Abdülmecid’in de onayından sonra kabul edilen Osmanlı arması bu haliyle Saint George Kilisesi’ne asılarak gelenek yerine getirilmiş olur.

Yeryüzünde hiçbir armaya nasip olmayacak bir yaygınlığa ulaşan Osmanlı Tuğrası'nın motifleri hemen her dönemde geliştirilmiş, yenileri eklenmiş ve bu yenilikler de halk tarafından sevilip benimsenmiştir. Yüzyıllar boyu geniş kıta lara hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu'nun sembolü “Osmanlı Tuğra”sının üzerinde bulunan 30 motifin her biri ayrı anlamlar taşımakta. Şu anda Topkapı Sarayı Harem girişindeki bölümde sergilenmekte olan ve 1876- 1909 yılları arasında yapılan Tuğra, Sultan II. Abdülhamid'e ait. Peki saltanat ve orduyu temsil eden ve devletin tüm unsurlarının işlendiği arma nasıl tasarlandı ve üzerindeki motiflerin gizemi nedir?

Bu gün Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan ve Sultan III. Selim (1761-1808) zamanında basılmış olan Fenn-i Harb isimli bir kitabın başlangıç sayfasında bu armayı andıran bir başka şekil bulunmaktadır. Osmanlı Arşivi’nde ki belgelerden de anlaşılacağı üzere ay-yıldız, hilal ve tuğra o yıllardan itibaren devletin sembolü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun sonrasında ise Sultan II. Mahmud dönemine ait bir fermanda Tuğra, Ay-yıldız ve Arma üçlüsünü bir arada görmekteyiz. Osmanlı armasının son şeklini almasında önemli etkileri görülen Tanzi¬mat Madalyası, 1850 senesinde 1839 Gülhane Hatt-ı Hümayunu'nun hatırası¬nı yaşatmak amacıyla Belçikalı sanatçı Hart'a yaptırılmıştır. Belçikalı sanatçı elindeki mevcut örnekler bir madalya hazırlamıştır.

Tanzimat madalyasının hazırlanmasının ardından armanın gelişimi devam eder ve son hali Osmanlı ile yakın ilişkiler kurmak isteyen İngiltere Kraliçe Victoria’nın gönderdiği arma tasarımcısı Prens Charles Young tarafından tamamlanır. İstanbul’a gelen İngiliz tasarımcı, Osmanlı devlet sistemi, hukuk anlayışı ve askeri teşkilatı hakkında geniş malumat topladıktan ve önceki örnekleri gördükten sonra sonra ülkesine gider. Young'a, padişahlık göstergesi olan saltanat kavuğunu, sorgucu, ay-yıldızlı sancağı ve tuğrayı ön plana çıkararak bir arma hazırlar. Bu armanın hazırlanması bir yıl sürer. İstanbul’a gönderilen arma Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından çok beğenir.

Fakat yaptığımız araştırmalarda bunun çok öncesinde Sultan Selim döneminde yapıldığını öğreniyoruz.

Osmanlı Arması’ndaki 30 sembol neyi temsil ediyor?

Osmanlı armasına II. Abdülhamit tarafından eklenen tuğranın yanı sıra kırmızı ve yeşil bayraklarla son halini alan armada otuz ayrı sembol bulunuyor.

1- Tuğranın etrafındaki güneş motifi, padişahın güneşe benzetilmesinden ileri gelir

2- II. Abdülhamit'in tuğrası

3- Sorguçlu serpuş: Osman gaziyi ve tahtı temsil eder

4- Yeşil Hilafet sancağı

5- Süngülü tüfek: Nizam-ı Ceditle birlikte Osmanlı ordusunun asıl silahı olmuştur

6- Çift taraflı teber

7- Toplu tabanca

8- Terazi: şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder.

9- (Üstte) Kuran-ı Kerim. (Altta) Kanunnameler.

10- Nışan-ı al-i imtiyaz: Devlet adına faydalı işlerde bulunmuş ilim adamları, idareci ve askerlere veriliyordu.

11- Nışan-ı Osmani: Sultan Abdülaziz Han tarafından 1862'de ihdas edilmiş olup, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi

12- Asa ve şeşper

13- Çapa, Osmanlı denizciliğini temsil eder.

14- Bereket boynuzu

15- Nışan-ı iftihar

16- Yay

17- Mecidi nişanı

18- Borazan, modern mızıka takımının kullandığı çalgı aletidir

19- Şefkat nışanı, 1878'de II. Abdülhamit Han tarafından ihdas edilmiş olup; savaş zamanında, büyük afetlerde devlete, millete hizmet eden kadınlara verilirdi

20- Top gülleleri (Bazı armalarda bulunmuyor.)

21- Kılıç

22- Top, topçu ocaklarını temsil eder

23- El siperlikli tören kılıcı: bu kılıç klasik Türk kılıcı olmayıp, o devirdeki subaylar tarafından kullanılırdı.

24- Mızrak.

25- Çift taraflı teber, orduda üst düzey görevliler tarafından üstünlük sembolü olarak kullanılmıştır.

26- Tek taraflı teber (balta)

27- Bayrak

28- Osmanlı sancağı

29- Mızrak: Son dönem mızraklı süvari alaylarını remzeder

30- Kalkan, Ortasında stilize edilmiş bir güneş motifi var. 12 yıldız: Rivayete göre bu 12 yıldız 12 burcu temsil eder. Güneş bu burçlar üzerinde hareket eder.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.