Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

OSB’lerin ülkemiz için önemi

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2014 15:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2014 15:21

 

“1961 yılında Bursa’dan başlayarak Anadolu’ya dalga dalga yayılan OSB’ler, bir zamanlar iğneden ipliğe her şeyin ithal edildiği, tüketen Türkiye’nin, üreten Türkiye olması hayalini bu gün gerçekleştirerek ülkemiz ekonomisi en büyük 20 ülke arasına yükseltmiştir.”

Bu sözler kısa adı OSBÜK olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun başkanı Cahit Nakıboğlu’na ait.

OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile çok sayıda Milletvekili, üst düzey bürokrat, sanayici, çok sayıda OSB çalışanın iştirakiyle gerçekleştirilen 12. Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasına böyle başladı.

Ülkemizde 276 organize sanayi bölgesi bulunuyor ve bu bölgelerde faaliyetlerini sürdüren fabrikalar üretimleri, istihdamları, ihracatları ve ödedikleri vergiler ile ülkemiz ekonomisine çok önemli katlılar sağlıyorlar.

Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve ilgili Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak tanımlanıyor.

Ülkemizdeki OSB kavramını başlatan Bursa’da da, Bursa Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Bursa İhtisas Deri Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi, Gürsu Organize Sanayi Bölgesi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, Kestel Organize Sanayi Bölgesi, Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor.

Bursa’da bir de sanayinin kendiliğinden kümelendiği ve resmi OSB olmayı bekleyen 8 ıslah sanayi bölgesi var ki, bunların başında da Kayapa Sanayi Bölgesi geliyor.

Böylece Bursa, 13’ü OSB ve 8’i de ıslah sanayi bölgesi olmak üzere toplam 21 sanayi bölgesi ile ülkemizin en çok sanayi bölgesine sahip tek ili konumunda.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Bursa’daki organize sanayi bölgelerinde bulunan 1985 fabrikada 167 bin kişi istihdam edilirken Bursa ihracatının nerdeyse tamamına yakını bu bölgelerdeki fabrikalar tarafından gerçekleştiriliyor.

Gerek Bursa’daki gerekse ülke genelindeki 276 OSB arasındaki bütün koordinasyonu ve kamu ile olan ilişkileri de üst kurum olarak OSBÜK sağlıyor.

Geçtiğimiz yıllarda BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak Mahmut Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı OSBÜK’de bu dönemde Bursa, Selim Yedikardeş’in Yönetim Kurulu Üyeliğiyle temsil ediliyor.

Her zaman ilklere imza atan ve bunun en güzel örneğini OSB yapılanmasını Türkiye’ye kazandırarak gösteren Bursa ve ülkemiz için OSB’ler büyük önem taşıyor.

Nitekim OSBÜK başkanı Cahit Nakıboğlu da Genel Kurul konuşmasında, “21. Yüzyıla Türk damgasını vuracak Büyük Türkiye hayalimizin gerçekleşmesini amaçlayan 2023 ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesinde de en önemli rolü yine OSB’ler üstlenecektir.  Bu hedeflere OSB’ler olarak var gücümüzle koşmaya devam ediyoruz. OSBÜK ve OSB yöneticileri olarak bu görevlerin farkındayız ve el birliği ile bu yolda çalışacağız. Biz OSBÜK olarak OSB’lerimizin her zaman yanlarında olmaya, onların sorunlarını paylaşmaya ve çözümü yönünde azami çabayı göstermeye devam edeceğiz” diyerek net bir şekilde ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.