Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

OSB’ler Kurumlar Vergisi mükellefi oluyor…

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2014 00:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2014 00:49

 

Maliye Bakanlığı’nın bir süreden beri hazırlık içinde olduğu organize sanayi bölgelerinin Kurumlar Vergisi kapsamına alınması ile ilgili çalışmaların hızlandığı ve uygulamanın 2015’de başlayacağı konuşuluyor.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile vergi uygulamaları bakımından dernek olarak değerlendirilen organize sanayi bölgeleri de tüzel kişilik olarak kurumlar vergisi mükellefi olacak.

Belki dikkatinizden kaçmış olabilir, son torba yasa ile, "OSB'lerin dağıtım bedelinden" TRT'ye pay verilmişti. Böylece, OSB'ler artık, ödedikleri TRT payının dışında, dağıtım bedelinden elde ettikleri gelirden de TRT'ye pay ödemeye başlamışlardı.

Şimdi sırada OSB’lerin gelirleri üzerinden Kurumlar Vergisi alınması var.

Burada OSB’lerin gelirleri hakkında bilgi vermek istiyorum…

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgesi Kanunu’nun 12. maddesinde bölgelerin gelirleri;

a) Müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşların verdikleri iştirak payları,

b) Arsa tahsisi yapılan veya satışı yapılan ve OSB’de faaliyet gösterecek olan ve gösteren katılımcıların ödedikleri aidatlar ile arsa ve alt yapı katılım payları ve hizmet karşılıkları,

c) OSB alt yapı ve sosyal tesislerinin ihalesi için hazırlanan dosyaların satış bedelleri ile bölge içinde kurulacak olan işletmelerin projelerinin tasdik ve vize bedelleri,

d) Yönetim aidatları,

e) Su, elektrik, doğalgaz, sosyal tesis, arıtma ve benzeri işletme gelirleri ile iştirak gelirleri,

f) Arsa satışından sağlanan gelirler,

g) Bağışlar,

h) Bölge ortak mülklerinin kira ve hizmet gelirleri,

i) Banka faizleri,

j) Gecikme cezaları,

k) İlan ve reklam gelirleri,

l) Diğer gelirler,

şeklinde sıralanıyor.

Buradaki esas geliri, OSB yönetimlerinin toptan satın aldıkları veya kendilerinin ürettikleri su ve elektrik ile doğalgazın perakende satışı sırasındaki kazançlar oluşturuyor. Ama bu önemli bir yatırımı ve dağıtım hatlarının bakımı ile giderlerinin karşılanmasını gerektiriyor. Alt yapı yatırımları maliyeti büyük ve ekonomiye dönüşümü çok uzun süre alan yatırımlar olduğundan OSB’lere tanınan kurumlar vergisi muafiyeti önemli bir motivasyon anlamına da geliyor.

İşte bu noktada 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 4. maddesi 1. fıkrasının (n) bendinde OSB’lere tanınan muafiyetin kaldırılıp Kurumlar Vergisi kapsamına dahil edilmesinin OSB’lerin bu hizmetlerinde aksamaların ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Eğer bu değişiklik gerçekleşirse OSB’ler gelecekte kurumlar vergisi şampiyonlarında üst sıralarda yer almaya şimdiden aday olacaklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.