Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortak yerler sigortası

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2016 01:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 01:39


 

Okurlarımızdan ‘Yaşamımızda ortak müşterek kullandığımız yerlere sigorta yapılıyor mu?’ sorusu gelmişti. Hemen cevabını detaylı olarak sizlere sunuyorum.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, apartmanlarda hangi alanların ortak alan olarak kabul edildiğini açıklamıştır. Bu kanun ortak alanları, ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinin dışında kalan, korunma ve ortak kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler olarak tanımlamıştır.

Kanunun ortak yerler başlığını taşıyan dördüncü maddesine göre de ortak alanların neler olduğu sözleşme ile tespit edilebilir. Ancak şu sayılan yerler yasal olarak her durumda ortak alan sayılmıştır:

Temeller ve ana duvarlar, kiriş, kolon ve perde duvarlar, diğer taşıyıcı sistem parçaları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, asansörler, sahanlıklar, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, koridorlar, genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daireleri, ortak garajlar, kalorifer daireleri, yapının genel su depoları ve sığınaklar.

Her kat malikinin kendine ait bölümün dışında bulunan kanalizasyon tesisleri, çöp kanalları, kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon ve televizyon için ortak şebeke ve antenler.

Çatılar, bacalar, genel çatı terasları, yağmur olukları ve yangın emniyet merdivenleri.

Yasaya göre bu sayılanların dışında kalan ancak ortak kullanma, korunma veya yararlanma için gerekli olan diğer alanlar da ortak alan kabul edilir.

Söz konusu Kat Mülkiyeti Kanunu’nun onaltıncı maddesinde ise, kat maliklerinin, ana gayrimenkulün ortak alanlarına, arsa payları oranında malik oldukları açıklanmıştır. Kat malikleri bu ortak alanların kullanma hakkına sahiptir.

 

***

 

Yasanın on dokuzuncu maddesine göre, kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımından ve korunmasından sorumludurlar.

Nihayet yasanın yirminci maddesine göre, bütün kat malikleri, aralarında başka bir anlaşma yoksa, ana gayrimenkulün sigorta primlerine, kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

Sigortacılık sektöründe apartmanların bu ortak alanları için yaptırılan sigorta çeşidine apartman ortak alan sigortası denmektedir. Bugün inşaat sektöründe sıkça karşılaşılan büyük siteler göz önüne alındığında ortak alanlar kavramı daha geniş bir şekle dönüşmektedir. Sitelerdeki gezi ve yürüyüş yolları, geniş parklar, çocuk oyun alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, açık ve kapalı otoparklar ve depolar, hep ortak alan kapsamına girmektedir. Bu alanlarda meydana gelecek, yangın, su basması, terör, halk hareketleri, emniyeti suiistimal ve benzeri karşı karşıya kalınacak beklenmedik olaylar, çeşitli hasarlar meydana getirebilir. Ya da bu alanlarda çalışan görevliler çeşitli kazalarda bedensel zararlara uğrayabilir. Site yönetimlerinin de bir çeşit işveren olduğu kabul edilirse bu konudaki sorumlulukları küçümsenecek boyutta değildir.

İşte bütün bu nedenlerle ortak alanlar için sigorta yaptırılması bir ihtiyaçtır. Sigorta şirketleri, site ortak alan sigortası, site yönetimi sigortası veya benzer isimlerle site ortak alanları için sigorta paketlerine sahiptir. Genel olarak bu sigorta paketleri yangın, hırsızlık, ferdi kaza, üçüncü kişilere karşı mali mesuliyet ve cam kırılmasına karşı sigorta genel genel şartlarını taşımaktadır. Bu şekilde bir sitenin ortak alanlarında ortaya çıkabilecek bütün riskler güvence altına alınmış olmaktadır.

Apartman ortak alan sigortası, kat malikleri için güvenli bir yaşam alanı oluşturmak ve apartman yönetiminin sorumluluklarını azaltmak bakımından modern bir sigorta çeşididir.

Sigorta şirketlerinin ürünleri arasında verilen güvenceler açısından büyük bir fark yoktur. Bu nedenle apartman ortak alan sigortası yaptırılırken, sunulan ilave güvencelerin iyi anlaşılması ve primi düşürmek uğruna bazı güvencelerden vazgeçerek, güvencesiz kalma tehlikesi oluşturulmaması önemlidir. Bir de sigorta şirketlerinin vereceği assistans hizmetlerinin neler olduğu da sigorta yaptırırken göz önünde bulundurulabilir.

Apartman/site ortak alan sigortası konusunda daha açıklayıcı bilgi almak için, apartman ortak alan sigortası yaptırmak için, yetkili sigorta acentesine başvurabilirsiniz

Verilen teminatlar şunlar: Dahili su, duman, yer kayması, kara taşıtları çarpması, hava taşıtları çarpması, grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, enkaz kaldırma, sel/su basması, kar ağırlığı, deprem, yanardağ püskürmesi, komşuluk mali mesuliyet, hırsızlık, ferdi kaza, cam kırılması, 3. şahıs sorumluluk, asansör mali sorumluluk, makine kırılması sigortası.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.