Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orta öğretimde yaz-boz tahtası

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2019 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2019 00:10

Ülkemizde son 50 yıldır her gelen iktidar, Milli Eğitim sisteminde kendisine göre düzenlemeler yapıyor. Bu durumda, öğrencilerin yıl sonu sınavları, Anadolu lisesi ve meslek lisesi sınavları ile üniversite sınavları tam bir yaz-boz tahtasına dönüştü.

Milli Eğitimde yeni bir düzenleme daha geliyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra hazırlanan bu düzenlemelere göre, ortaokul ve liselerde ders sayıları düşürülüp azaltılıyor. Bazı dersler ise birleştiriliyor.  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sisteminin tüm detaylarını açıkladı. Bakan Selçuk'un açıklamalarına göre, öğrenciler yeteneklerine göre ders seçebilecek, teoriden çok pratik öne çıkacak, kısaca ismine hey sistemi denilen Hayal Etkinlik Yaşam konulardaki düşünceler uygulanacak ve her okula kariyer ofisi kurulacak.

Yani, Milli Eğitimn sistemi yeniden yaz-boz sistemine dönüldü. Bizim çocukluğumuzda oynadığımız ve bir tahtaya yaçı yazıp, sorularla eğlendiğimiz, sonrasında da bozduğumuz oyunlar gibi, Milli Eğitimde de verilen eğitimle ilgili, uygulamalarla ilgili yeni bir sistem daha aktifleşiyor.

Bakan Ziya Selçuk,bu açıklamaları  Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen 'Lisede Ne Yaptık? Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda liselerde yeni eğitim sistemi hakkında ki konuşması sırasında yaptı.

Lise düzeyinde öğrencilerimizin çok sayıda ders aldığı, ancak bu derslerde edindikleri bilgilerle ilgili araştırma ve uygulama imkanlarına zaman bulamadığı; dolayısıyla bilgiyi içselleştiremediği bilinmektedir. Gerek kalıcı bir bilgilenme sürecinin oluşması, gerekse öğrencilerin ilgi ve meraklarını geliştirebilmeleri için lise modelinin disiplinler üstü derslerle desteklenmesi yoluna gidilmiştir. Bu çerçevede;

9. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 8'e, 10. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 9'a, 11. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 9'a, 12. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 7'ye düşürülmüştür. Akademik Gelişim Programı(AGEP) adıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulan akademik dersler Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12.sınıflarda ise 24 ders saati olarak planlanmıştır.”

Konunun özeti böyle.

Peki, bakanın uygulanacağı açıklandığı HEY sistemi nedir? Nasıl olacak?

Hayal-Etkinlik-Yaşam temalarında çalışmalarla değerlendirilmek üzere kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanmış. Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflenmiş. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda Haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrılmış. Buradaki amaç öğrencilerin sadece akademik değil sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sisteminin oluşturulması.

Evet, okurlarım HEY kelimesini görünce, insanların birbirlerine sesleniş şekli olarak anlayanlarda olabilir. Bu HEY sistemi, davet ve sesleniş değil, bilakis, Milli Eğitimin yeni hedefi olan eğitim ve öğretim sisteminin kısaltılmış adı.

Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP, 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlanmış.

Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.

Bakanın konuşmasını canlı yayından izlerken verdiği bir örnek gerçekten çok dikkat çekici.

Mesele, göç konusu.

Göç, bir yerden başka bir yere ulaşım nedeniyle coğrafi konu. İnsanların, yerlerini yurtlarını bırakıp, terki mekan eylemeleri nedeniyle tarih konusu. Yine, insanların işlerini güçlerini bırakıp, başka bir ülkeye veya memlekete gitmeleri ve oradaki geçim kaynaklarını oluşturmaları nedeniyle ekonomik ve ticaret konusu. Yine, ailelerini ve yakınlarını bırakıp gitmeleri ve yeni bir ülkede yeniden bir hayat biçimi kurmaları nedeniyle sosyal ve psikoloji konusu.

Mevcut, sistemde, öğrenciler, bu göç konusunu, pek çok derste, parça parça olarak görmekte, işlemekte ve sadece sınavda sorulara cevap verebilecek şekilde olayı ezberlemekte, diğer yönleriyle ise değerlendirememektedir. Oysa ki, ülkemizdeki bugün orta öğretim çağındaki gençlerin 2023 yılından itibaren iş, ekonomi, siyaset ve kamu yönetiminde görev alıp söz sahibi olmaya başlamasıyla, bu bilgilerin pek çoğu yetersiz kalacaktır.

Bakan Selçuk bu olaya dikkat çekerek, “öğrencilerin ders geçmesi, sınıf geçmesi için uygulanan eğitim artık bir kenara bırakılıp, dünya düzeyinde bilgi sahibi, ülkesini ve milletini seven, kültür ve ekonomik alanlarda başarılı olan bir gençlik yetiştirilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

Her nesil yeni bir sistemle yetişiyor. Üç-dört yılda bir Anadolu liseleri ve üniversite sınav sistemi değişiyor. Bakalım, bu sistemde uygulanırsa, sonuçlar neler olacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.