Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Orman Bakanlığına haksızlık yapmışım!

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2017 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2017 00:08

Geçen hafta, Uludağ'daki orman köşklerinin fahiş fiyatlarını yazarak eleştirmiştim. Yazımı twitterdan paylaşırken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu da etiketlemiştim. Pazar günü olmasına rağmen (sanırım bakanın talimatıyla) aynı gün bana bir cevap gönderdiler. Cevabın içeriğini beğenmesem de, dikkate alarak yanıtladıkları için teşekkür ediyorum.

Veysel Eroğlu

Öncelikle bir hakkı teslim etmeliyim ki, Veysel Eroğlu, Ak Parti'nin en başarılı ve çalışkan bakanlarından birisi. 2004 yılındaki yerel seçimlerde, Tayyip Erdoğan'ın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev vermeyi istediği de bir isimdi. Ne yazık ki, bu gerçekleşmedi. (Belki başka bir yazıda ayrıntılarını yazarım) Eğer Veysel Eroğlu, o göreve gelseydi bugün bambaşka bir Bursa'da yaşıyor olurduk.

Bakan hakkındaki tüm bu iyi düşüncelerime rağmen, maalesef yazıma karşılık bakanlıktan gönderilen cevap, halkın iktidarına yakışmayacak bir içeriğe haizdi.

Bakanlık zaten durumu biliyormuş

Bakanlık yazısının girişinde, orman köşklerinin üç tipi olduğunu ve bu evlerin günlük kira bedellerini 2017 yılı için; A tipi 315 TL, B Tipi 260 TL, C Tipi 200 TL olarak belirlediklerini, bu fiyatlara kullanılan elektrik ile verilen ekstra hizmet (temizlik) bedellerinin dahil olmadığını belirtiyor ve kış aylarında ısınma için kullanılan elektriğin çok fazla tuttuğunun altını çiziyor.

Ben yazımda kış aylarından ziyade yaz tarifesini öne çıkarmıştım. Yazın günlük 400 TL istedikleri evlere zaten kışın 500 TL istiyorlar. Ayrıca, evleri işleten özel girişimciler bütün evler için aynı fiyatı istiyorlar. Hiç de öyle A tipi, B tipi, C tipi diye ayırmıyorlar. Hepsini yaz aylarında 400 TL'den kiralıyorlar.

Kısacası sevgili okurlar kimi kime şikayet edeceğiz? Bakanlık zaten evlerin günlük 350-400 TL üzerinden kiraya verildiğini kendi yazdığı cevapta da belirtiyor lakin bu evler için işletmecilerden yıllık ne kadar kira aldığı bahsine ise hiç girmiyor. Yazımı görüp arayan dostlardan öğrendiğime göre bu bedel yıllık 800 bin TL imiş. Evlerin yıllık gelir potansiyelini zaten geçen hafta yazmıştım. Merak eden açıp okusun.

Bakanlığın hesabına göre ben haksızım!

Yine cevapta, "Bu orman köşklerinde 4-6 kişilik aileler rahatlıkla kalabilmektedir. Köşe yazısında mukayese amaçlı verilen ve 300-900 TL arası olarak belirtilen bedeller ise 5 yıldızlı otellerde 1 kişi için verilen günlük konaklama bedelleridir. 400 TL bedelle kiralanan bir orman köşkünde 6 kişilik ailenin konaklama masrafı kişi başı 66 TL ye gelmektedir. Böyle bir bedeli zenginlik olarak gösterip Uludağ’ın orta direğe haram olduğunu beyan etmek haksızlıktır. Belirtilen fiyatlar vatandaşlarımızın rahatlıkla konaklama yapabileceği seviyededir" deniyor.

Bu fiyatlara hangi ekonomik gruptaki vatandaşların rahatlıkla konaklayabileceğini sizlerin takdirine bırakırken, bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Bakın sayın yetkililer, tatilden daha yeni döndüm. Kuşadası gibi bir yerde 4 kişilik ailemle çok güzel bir otelde konakladık. Balkonu direkt havuza açılan oda için günlük (4 kişi toplam!) 830 TL ödedim. Normal odanın fiyatı ise 650 TL idi. Bunun içerisine, havuzlar, su kaydırakları, gösteriler, 3 öğün açık büfe ana yemek, günün her saati sunulan sınırsız içecek, yemek aralarında snack denilen atıştırmalıklar ve çocukların her istediğinde aldığı dondurmalar da dahildi. İstiyorsanız size makbuzlarını da yollayayım. Kuru bir oda kirası için 400 TL istiyorsunuz ya, el insaf be kardeşim!

Bakanlığın gerçekleri

Bakanlık cevabında, benim yazdıklarımın gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor ve diyor ki; "İkinci konaklama tipi ise “Orman Evleri”dir. Uludağ Milli Park Müdürlüğümüzce işletilen (toplam 200 adet) bu evler eşyasız olarak günlüğü 19 TL'den kiraya verilmektedir.

Ayrıca her iki imkandan da maddi olarak faydalanamayan veya hobi olarak çadırda kalmak isteyen vatandaşlar için de alanlarımız mevcuttur. Görüleceği üzere Uludağ’da her gelir grubuna uygun olarak konaklama imkanı mevcuttur. Köşe yazısında dile getirilen hususlar Uludağ Milli Parkında mevcut bulunan iki farklı konaklama tipi dikkate alınmadan kaleme alınmış olup, gerçeği yansıtmamaktadır."

Yani bakanlık diyor ki, içerisinde yatağı ve mutfak malzemeleri olan evlerin önünde siz yine lüks cipleri görmeye devam edin ama arzu ederseniz 19 TL'ye bomboş tahta kulübeler var. Olmadı çadır kurun. Alın size her bütçeye hizmet!

Yetkililere açık çağrı

Başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere, yereldeki ve geneldeki tüm yetkililere sesleniyor ve şu sorularıma açık bir cevap istiyorum: Yeme içme hariç günlük 400 TL'yi işçi kenti Bursa'da kaç aile verebilir? Uludağ hep ensesi kalınlara mı hizmet verecek? Orta direk sadece günübirlik piknik mi yapmalı? Devletimiz bu yatırımı sadece zenginler için mi yaptı?

Hani Ak Parti halkın iktidarıydı? Yoksa halktan kasıt sadece belli bir ekonomik seviyenin üzerinde olanlar mı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.